U organizaciji MACO (Macedonian Australian Community Organization), u nedelju, 3. marta, na Commonwealth Reserve, Nelson Place Williamstown, održan je „Pink on the Park“ događaj koji je imao za cilj prikupljanje sredstava u znak podrške borbi sa rakom dojke. Dan je bio vruć i sparan, ali nije sprečio najhrabrije posetioce, a naročito učesnike da budu deo ovog pre svega, humanog događaja. Ceo dan je bio u dominaciji roze (pink) boje koja je zaštitni znak u borbi protiv opake bolesti.

Program je otvorila voditeljka Izabela Dimalovska, mlada Makedonka koja je sa svega 13 godina starosti uspela da uđe u svet biznisa tako što je lansirala sopstveni kozmetički brend koji se prodaje u preko 400 prodavnica u Australiji i na Novom Zelandu, a uspela je da se probije i na američko tržište. Neverovatan talenat i predanost. Bravo Izabela!

Uvod u zvanični program je započeo sa takozvanim “Yoga Class” sa Deborom Robertson (Yoga Therapist). Sledio je nastup Bluefire Bellydance Group.

Na redu je onda bio pozdravni govor Lidije Neškovski, predsednice MACO koja je u svom poznatom stilu pozdravila sve prisutne, istakavši koliko je važna borba protiv raka dojke. Za vreme njenog obraćanja na bini su stajali najmlađi članovi folklorne grupe “Jane Sandanski”, da bi potom imali i zapažen nastup. Sa “Zumba Class” predstavila se Niki Risteski.

Sledio je jedan od najinteresantnijih nastupa takozvani „Indian Healing Dance“ od strane profesionalnog igrača iz Indije koji od 1992. živi u Melburnu, Sama Goraje koji, osim čuvenog performansa „Odissi“ ima i čak četiri magistrature u raznim oblastima života, a poslednja iz matematike. Retko talentovan i inteligentan lik.

Na ovom humanitarnom događaju, potom su se predstavili Rebeka predstavnik Savetovališta za rak, grupna prezentacija psihologa Margi Ota (Margie Otter), Džona Trakerija (John Trackeray) i Kristine Grajtn (Christine Graytn), umetnice Nikol Sardžent (Nocole Serjeant) i Anđele Ardi, medicinske sestre za rak dojke iz poznate Epworth bolnice.

Kerolajn La Dem (Caroline La Damme) i Rebeka Tomas (Rebecca Thomas) imali su svojih pet minuta, te je onda usledio i drugi nastup male grupe „Jane Sandanski“.

Sa Instituta za pevanje predstavila se Stefani Angelini.

Makedonska folklorna grupa iz Sidneja „Duša Balkana“ pobrala je mnoge simpatije svojim nastupom ali i šarolikom narodnom nošnjom.

Za vizuelnu lepotu potrudila se trbušna plesačica (belly dancer), Makedonka Princess Jasmina koja je, autoru ovog članka, svojevremeno, nastupala na 50-om rođendanu. Ona je izvela par solo tački i bila nagrađena toplim aplauzom.

Opet je bilo par pozdravnih govora. Ovoga puta od strane specijalnih gostiju: Melise Horn (Melissa Horne), članice Viktorijskog parlamenta za izborni okrug Vilijamston (Williamstown) i Natali Sulejman (Natalie Suleyman), članice Laburističke partije iz elektorata St Albans i članica Zakonodavne skupštine Viktorije.

Šou je nakon govora pripao gostujućoj grupi iz Sidneja “Duša Balkana”, pa potom i ruskoj grupi “Rusiči”. Još jedan nastup Princess Jasmine prethodio je jednočasovnom performansu specijalnog gosta iz Makedonije na otvorenoj bini, popularnog pevača Blagojčeta Stojanovskog u estradnim krugovima poznatog po nadimku Tuše, koji se istakao patriotskim makedonskim pesmama uz koje su, pre svega žene, razvezle kolce.

Grupa Bluefire Bellydance od četiri devojke još jednom je izašla na scenu i izvela splet orijentalnih plesova.

Ipak, posebna atrakcija dana, bila je 17-godišnja Izabela Joševska, poznatija kao Bella Paige, australijska pevačica koja je pevala u finalu u prve sezone „The Voice Kids Australia“, a potom predstavljala Australiju na juniorskoj „Pesmi Evrovizije“ gde je zauzela odlično osmo mesto. U sedmoj sezoni, prošle godine zauzela je drugo mesto u „The Voice Australia“. Nesumnjivo, pred njom je lepa karijera.

Najzaposleniji toga dana, čini mi se, bio je DJ Trajče koji je muzikom ispratio sve učesnike.

Bilo je u parku i par makedondkih štandova na kojima se mogao kupiti burek kao i razni kolači i specijaliteti od testa, ali su posetioci mogli da se osveže i ručaju u nekom od mnogobrojnih restorana koji okružuju park.Zanimljivo je da je “ Svetlana's events and cakes” specijalno za ovu priliku dekorisala kolače i tortice koji su, bojom i oblicima asocirali na ovaj događaj. Opet, tu su bila i dva šatora u kojima su, oni koji su želeli, mogli dati novčani prilog za humanitarnu akciju u borbi protiv opake bolesti.

Pored mnogih sponzora koji su pomogli ovaj događaj, moram istaći predsednicu MACO, neverovatnu i energičnu Lidiju Neškovski koja je mozak ovog poduhvata koji traje godinama i poznata je vlasnica „Sheldon Receptions“ u Sunshine-u. Saši i Džim (Jim) vlasnici Extreme Entertainment pobrinuli su se za ozvučenje, a za izgled i dekoraciju bine Elizabeta Čagorski.

Za kraj, Lidija je dala i kraću izjavu za naš Portal: „Pink on the Park će se organizovati svake godine, sve dok se ne nađe lek za rak. Dogodine ćemo organizovati, krajem marta ili početkom aprila kada će vreme biti mnogo prijatnije nego što je bilo danas – previše vruće”.

RADE BERAK 

DOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila