Balet je scenska predstava koju čine igra, pokreti i muzika. Retko šta je toliko magično kao umetnost, retko šta je toliko uzbudljivo kao balet. Balet besmrtnim čine: ujednačenost pokreta, savršena kompozicija, dobra scenografija i vanvremenska priča. On je izraz elegancije, gracioznosti, harmoničnosti. Igrom, balerine pišu poeziju koju ljubitelji baleta savršeno razumeju. Bez obzira na raznolikosti, sva lica baleta imaju mogućnosti da izvlače najdublja osećanja, da prikazuju svetle i sive strane ljudske prirode, da izazivaju uzdahe, a da ne izgube na dostojanstvu i veličanstvenosti.

U St. Petersburgu na Floridi živi i radi Dušanka Gradiški Ivanova, profesor baleta, umetnicki direktor i Master baleta u Baletskoj Akademiji Florida West Ballet.

Zadovoljstvo je bilo i čast pričati s neverovatnom osobom bogate biografije, obrazovanom, harizmatičnom, s čistom anđeoskom energijom, osmehom koji pleni. O njoj možemo pisati i pričati mnogo. 

O sebi prof. Dušanka kaze:

– Bila sam solista baleta Makedonske Opere i baleta u Skoplju. Kao student postdiplomskih studija Ruske Vaganova  Akademije u Sankt Petersburgu,  imala sam čast da budem izabrana da nastupam na sceni čuvenog Marinskog Teatra u školskoj baletskoj predstavi “Krcko Oraščić”, kao solista u Arapskom plesu, u ulozi koju sam pripremala pod budnim okom profesorke Irine Gensler. U Bugarskoj na Akademiji Muzike, Baleta i Slikarstva sam diplomirala i magistrirala na dva odseka: baletsku pedagogiju, koreografiju i režiju u klasi poznatih ruskih profesora Irine Trafimove, Petra Lukanova i Lili Draguljeve. Specijalizirala sam Vaganova metodiku klasičnog baleta. U Državnom Muzičko – baletskom  Centru ” Ilija Nikolovski Luj” u Skoplju, radila sam kao umetnički direktor m, baletski pedagog, koreograf, repetitor i šef baletskog odseka. U Makedonskoj Operi i Baletu spremala sam autorske koreografije u operskim predstavama: ” Paljaci”, “Zapadna strana priče”, “Moć sudbine”, “Rigoleto”, “Kavaljerija Rustikana”, “Turandot” i “Aida”. Među brojnim učenicima koji su završili studije u mojoj klasi su danas profesionalni igrači koji rade i žive u Austriji, Nemačkoj, Novom Zelandu, Njujorku, Bugarskoj i Makedoniji.

 Ako plešes  srcem, telo će se pridružiti. Kada se trud ulaze s ljubavlju, na sceni je čarolija. Kada se aplauz završi, potrebno je izdvojiti vreme samo za sebe i pripremiti se za nove uspehe. 

– 2007. godine preselila sam se u SAD gde nastavljam svoju karijeru profesora i koreografa, prepoznatljiva među svojim učenicima kao “Mrs  D”. Kao koreograf operske kuće Florida Lirična Opera, postavljam koreografije u operskim predstavama: Amal i noćni posetioci, Ifigenija u Olisu i Karmen. Za opersku kuću Opera Novog Veka, kao koreograf potpisujem “Magbet” i “Rienzi”. Autorske celovečernje baletske predstave koje sam radila u Evropi i Americi s ucenicima, studentima, profesionalnim baletskim ansamblima su: Kralj Gildemes, Poslednja Igra,  Zlatno Pero, Četiri Godišnja Vremena. Režirala i postavila baletske predstave: Krcko Oraščić, Uspavana Lepotica, Kopelija , Dr. Dulitl, Vragolasta Devojka, Alisa u Zemlji Čuda, Rajmonda, La Bajadera, Petar Pan, Snežana i Sedam Patuljaka.

Iz kompetentnih izvora znamo da prof. Dušanka kao umetnički direktor Baletske Akademije za mlade Florida West Ballet,  uspešno vodi svoje studente do najvećih uspeha. Radila je kao vanredni profesor baleta u St. Petersburg College, a u toku je priprema za odbranu doktorata. 

Divna majka, supruga, prijatelj. Smisao njenog života je porodica koja joj daje energiju za uspeh u profesiji. 

Dusankina poruka svima koji žele ostvariti snove:

” Uzmite jednu ideju. Učinite je svojim životom- mislite o njoj, sanjajte je, živite tu ideju. Pustite da mozak, mišići, nervi, svaki deo vašeg tela bude pun te ideje i pustite sve druge ideje na miru. To je put ka uspehu. Uvek budite svoji, izrazite sebe, imajte veru u sebe, ne tražite uspešnu ličnost i ne kopirajte je.”

Slavica Momaković


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila