Juče je u Melburnu bio lep i sunčan dan. Ne toliko topao pošto je duvao blagi povetarac ali sa temperaturom od 16 stepeni  bilo je podnošljivo. Ja sam ga iskoristio da pokosim travu i obrežem voćke i ruže, što je inače moja junska rutina svake godine.

Obično, kada kosim travu, praktikujem da pripremim i roštilj.

 

Artikli u pripremi

Ovoga puta sam se odlučio za BANJALUČKI ĆEVAP. Naravno, nisam ga ja pravio nego kupio od prijatelja Banjalučanina koji ga pravi i u dalekoj Australiji. Svaki ćevap je lep i ukusan ali banjalučki je specifičan što ide po četiri komada povezana u neku vrstu ploče i on se, za razliku od drugih, ne peče, nego prži. I to ima svoje zašto? Iz prostog razloga da se prilikom prženja stvori ukusan sos u koji se umaču lepinje da ga upiju.

 

Lepinje uvezene iz Sarajeva

Lepinje koje sam koristio su original, uvezene iz Sarajeva i kupio sam ih u Hanna Coffee prodavnici u Thomastownu. Hermetički zapakovane u celofanske kese ostaju jako dugo sveže i potrebno ih je do upotrebe čuvati u zamrzivaču i par sati pre pečenja ćevapa izvaditi da se odmrznu.

 

Ćevapi u toku prženja

Dok su se ćevapi pekli, prvo sa jedne pa onda i druge strane, pripremio sam sitno seckani crni luk. Ovoga puta sam koristio takozvani španski (Spanish Onion), razrezao lepinje (somune) uzduž i stavljao preko ćevapa da upiju sos od prženja.

 

Cvetina porcija

Kad se završilo prženje, odna sam lepo u svaku lepinju stavljao po četiri te pločice koje zapravo čine 16 ćevapa (banjalučki ćevap je znatno tanji od recimo sarajevskog baš iz razloga što ide u celini od četiri sastavljena komada). Na tanjir sam stavio određenu količinu seckanog luka, a pored kiselu pavlaku (vrhnje) u nedostatku kajmaka kojeg je u Australiji jako teško nabaviti. Znači, prava alternativa. Po volji, to C veta praktikuje, doda se tucana ljuta bukovska paprika ili biber u zavisnosti šta ko voli.

 

Sve banjalučko – i ćevap i pivo

 Dok se ćevap još pekao grlo sam kvasio domaćom žutom šljivovicom, a prilikom konzumiranja, da sve bude u tonu, pio sam banjalučko Nektar pivo.

Zaista, neverovatno ukusno. Ko ne veruje neka proba.

U zdravlje i živeli!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila