Milena Plavšić cenjena pevačica, tekstopisac i kompozitor, autor je mnogih pesama koje su svuda oko nas. Godinama traju, što svedoče brojna emitovanja na radiju, televiziji, nastupima, jer su bezvremenske. Milena ima toplu i lepu boju glasa, izuzetnu emotivnu interpretaciju, na sceni pleni lepotom i elegancijom, dama je u svakom pogledu. Njene veoma popularne pesme su: “Poželi mi majko sreću,””Jaka žena,” “Čašu mi tugom nalijte”, “Pisma ću tvoja čuvati”, “Ti ne znaš a ja te volim”, kao i vrhunska interpretacija narodne pesme “Banja Luko i ta tvoja sela” koja se smatra njenom ličnom karatom. Milena je rodom iz Banja Luke.

Do sada je objavila 12 singl ploča i 13 studijskih albuma. Dugogodišnji je saradnik “Jugotona” i “Grand” produkcije. Vlasnica je mnogih nagrada o kojima će mo kasnije govoriti.

Uskoro, produkcijska kuća “Jugoton” sa kojom dugi niz godina sarađujete, objaviće CD sa 50 vaših najlepših pesama. Recite nam nesto više o tome. 

To je priznanje, velika čast i nagrada za velike tiraže, vernost i uspehe, koje sam kao ekskluzivac ostvarila u toj kući. Produkcija “Jugoton” će uskoro objaviti trostruki CD sa 50  pesama od preko 100 koje sam snimila za njih od početka svoje karijere za vreme stare Jugoslavije. U Beogradu i danas postoji njihovo predstavništvo pod starim imenom “Jugoton”, a fabrika je u Zagrebu.

Osim što divno pevate godinama komponujete muziku i pišete tekstove za sebe i kolege. Koje su pesme vremenom postale najtraženije?

Od samog početka svoje karijere pišem i komponujem pesme i to najviše za sebe, mada se neke pesme nalaze na pločama mojih kolega. Najtraženije su: “Poželi mi majko sreću”, “Zar ti mene nije žao”, “Jaka žena”, “Ne pitaj me šta mi je”, “Žao mi je” i dve novijeg datuma “Nadaš li se meni zavičaju mio” i “Voljela me ne voljela” pisane su i komponovane u pravom narodnom duhu i mnogo su slušane kod naših zemljaka u dijaspori.

Za Jugoslovenski festival u Parizu 1975. godine komponovali ste i napisali pobedničku pesmu “Ti si sada srećna” koju je otpevao legendarni Šaban Šaulić. Kakve utiske nosite iz saradnje sa “kraljem” narodne muzike kojeg su iz ljubavi i poštovanja, prozvale tako kolege i verna publika?

Šabana su publika i kolege sa pravom prozvale “kraljem” narodne muzike. Mislim da je jedan ako ne i najbolji vokal svih vremena i takav glas dugo se neće roditi. Jeste snimio moju pesmu “Ti si sada srećna” koja će se večno slušati i to mi mnogo znači, jer je to bilo na početku moje karijere. A biću mu večno zahvalna i za divan duet “Veruj mi” i danas veoma slušan kojeg je objavila “Grand” produkcija 2000-te godine, na tom CD-u snimmljena je i “Jaka žena”. Iako se nismo privatno mnogo družili bio je i ostao jedan od najboljih kolega na estradi.

Dobili ste mnoge nagrade i priznanja u vašoj  karijeri, koje su po vama najznačajnije?

Nastupala sam na festivalima gde su mi dodeljene mnoge nagrade; “Ilidža”, “Vogošća”, “Mesam”, “Tetovski filigrani” (internacionalni festival) gde sam 1997. godine predstavljala Jugoslaviju i sa pesmom Drage Miteva “Svirajte svirači” na makedonskom jeziku osvojila prvu nagrad od stručnog žirija. A sledeće godine sam na istom festivalu osvojila nagradu za interpretaciju i nagradu publike. Ipak najdraže mi je priznanje “Status istaknutog umetnika” dodeljen još 1998. i “Estradna nagrada Srbije”, dodeljena dva puta davne 1986. i 2019. godine.

Ne možemo da preskočimo pandemiju Korona virusa jer je ugrozila celu planetu i umetnicima uskratila nastupe. Kakav je vaš pogled na tu situaciju?

Što se tiče Korone, to je nešto što je pogodilo ceo svet, umetnike posebno, jer su izgubili gotovo svi posao. Iako smo mala zemlja, hvala Bogu, imamo vakcine i lekari se svim silama, rekla bih, dosta uspešno bore protiv tog zla. Nastupa još uvek nema, nadam se kao i svi, da će ovo proći i da će ceo svet napokon moći odahnuti.

Dugo godina živite u Beogradu, koliko vam nedostaje vaša rodna Banja Luka?

Mnogo volim Beograd jer sam taj grad ja izabrala i u njemu živim skoro od početka svoje karijere, a moj rodni grad Banja Luka, večno će trajati u mom srcu i to ne može da se poredi ni sa čim.

Izgledate veoma lepo i negovano, šta bi ste preporučili damama da sačuvaju dobar izgled?

Mislim da je svaka žena lepa na svoj način ali treba da vodi računa o zdravom životu i zdravoj ishrani, mada mislim ima dosta i do genetike.

Mnogi nastupi su iza vas, postoji li neki kojeg se posebno sećate?

Svi moji nastupi ostali su mi u divnom sećanju, ali najdraži su oni održani u dijaspori širom sveta. Susreti i druženja sa našim zemljacima su puni emocija koja se nikad ne zaboravljaju.

Hvala Milena na razgovoru našim čitaocima za kraj šta bi ste poručili?

Hvala Vama i uredništvu Portala “Svet Australia”! Cenjenim čitaocima poručujem da žive u slozi i ljubavi i da nikad ne zaborave svoje korene. Na kraju svima vama želim svu sreću i dobro zdravlje u nadi da će mo se stresti i družiti uz našu pesmu. Sve vas voli i pozdravlja a posebno tebe moja uvažena i cenjena koleginice, Slavice, vaša Milena Plavšić.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila