Se čini deka turbulentnosta so koja se soočuvame od kako na životnata scena se pojavi Covid virusot ne stivnuva. Sekojdnevno sme svedoci na dramatični situacii za koi svedočat i mnogu poznati javni ličnosti koi spodeluvajќi gi svoite iskustva opomenuvaat i sovetuvaat. Neodamnešnata objava na našata poznata folk dama Milica Kuzmanovska dopolnitelno ja šokira javnosta koja preku društvenite mreži dozna za golgotata niz koja pominala Milca. Taa mnogu iskreno i transparentno go spodeli svoeto iskustvo pa napiša:
– Konečno doma…
Posle 20 dena izolacija i lekuvanje od Covid i komplikaciite koi mi gi napravi, vo bolnica ušte 19 denovi, operativen zafat i ušte što ne, povrzano so prethodnovo( dva meseci golgota), se prašuvam samata sebe si, kolku može da izdrži eden čovek, edna žena barajќi sila vo sopstvenata nemoќ…sekogaš poveќe od toa što znae i od očekuvanoto, ostana ušte eden predizvik pred mene, ama ne se davam, mnogu pati sum se krenala od pepelta kako Feniks, a ovoj pat se krenav od mnogu, mnogu, mnogu pepel….
Ubavata strana e što gi zapoznav moite prijatelki, veličini od ženi, Fiknete, Dafinka, Filiz, Radmila, Elizabeta…So niv, vo bolnica i si go proslaviv izleguvanjeto na moeto novo CD, site se čuvavme edna so druga , si pomagavme, delevme se, vi blagodaram beskrajno i na site vas dragi moi najbliski rodnini i prijateli i kolegi koi sekojdnevno mi pišuvavte, prašuvavte kako sum, ќe mi prostite što ne možev da odgovoram na site poraki….
Blagodaram Gospode za ovoj život, sekogaš, sé bilo i ќe bide vo tvoi race!


Ovaa objava ne predizvika da ja kontaktirame Milica i da ja prašame kako se čuvstvuva so ogled na preživeanite okolnosti, a taa vo nejzin stil i pokraj iznemoštenosta vo glasot ljubezno ni raskaža za životnata drama koja i fizički i psihički ja iscrpila i dopolnitelno i ja pomatila radosta okolu novoto CD…

– Da, pozadi mene se strašni dva meseci vo koi se soočiv so zdravstven predizvik koj ušte ednaš mi potvrdi deka nema ništo povredno od zdravjeto. Jas generalno vodam griža za zdravjeto, a od kako počna ovaa pandemija vnimavav i na ishrana, piev suplementi za imunitet, gi praktikuvav site zaštitni merki i preporaki no ete i jas se zaraziv iako ne znam kako. Zarazata dopolniteno mi ja iskomplicira zdravstvenata sostojba, imav eden operativen zafat, a me čeka ušte eden. Izgubiv mnogu krv i seušte sum slaba i iznemoštena no poleka se oporavuvam. Veruvam deka najteškiot period e pozadi mene i deka ќe smognam sila da izdržam ušte ednata operacija i da zastanam na noze. Site ovie slučuvanja me sprečija vistinski da mu se izraduvam i na novoto CD koe mnogu posveteno go podgotvuvav so moite sorabotnici vo izminata godina i za koe ne stignav ni novi fotografii da napravam. Ama taka trebalo da bide. Se nadevam deka naskoro so osobeno zadovolstvo ќe se posvetam na negovata promocija i deka pesnite ќe i se dopadnat na publika” –ni otrki Milica koja za site detali okolu albumot na upati na svojot dolgogodišen sorabotnik, kompozitor i prijatel Goce Đuklevski koj detalno ne zapozna so sodržinata na albumot:

Na CD-to ima 8 pesni, avtor na muzikata na site pesni sum jas, a tekstovite se na Milica Kuzmanovska, Ognen Nedelkovski, Vančo Tarabunov i Gordana Tasevska. Aranžeri se Sašo Livrinski i Naum Đukleski. Pesnite se snimeni vo studioto ,”Anastasija”, Skopje i vo studioto kaj Ljupčo Sokolovski. Se raboti za lirski pesni, so urban prizvuk. Mnogu prijatni za slušanje. Kako potencijalni hitovi se “Ti si moja sreḱa” i “ Zapej srce moe”. Na CD-to se naogja i antologiskata pesna, koja što veḱe e obnarodena “Moj meraku” no vo nova verzija. Ova e naše vtoro zaedničko CD – ni izjavi Goce Đukleski koj i vo ovaa prilika gi naglasi muzičkite kvaliteti na Kuzmanovska…


Znaete taa pripagja na onaa retka kategorija na vokalni interpretatori koi gi karakterizira avtentična izvedba. Od nejziniot glas izvira toplina, filigran, kadife, blagorodnost,gracioznost… Taa e eden od kulturnite modeli i kodovi vo narodnata muzika koja što ostava dela so visoki estetski, kulturni i duhovni vrednosti. Spored moeto  mislenje Milica e edna od osnovopoložnicite na sovremeniot makedonski muzički izraz i edna od generatorite za našeto natamošno muzičko opstojuvanje.Zatoa i posakuvam i vo idnina ušte mnogu vakvi i slični proekti koi ќe ostanat kako taren beleg vo makedonskata muzika i kultura- poentiraše profesorot – dr. Đukleski koj sekako e eden od najzaslužnite za uspešnata kariera na Milica.

Biba KRNČESKA


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila