Ivana Šalipur je vrhunska pevačica; pop, rok i etno muzike. Njeni snovi počeli su da se ostvaruju dolaskom u Čikago. Jako brzo je postala tražena pevačica i stekla veliki ugled kod svih onih koji znaju šta je dobro pevanje. Vrhunac njene popularnost doživela je sa pesmom “Besmrtni” koju je za nju napisao čuveni Bane Opačić, možete je čuti na YouTube.

Ivana je roođena u Sarajevu kao i njeni roditelji, otac je poreklom Srbin, majka Makedonka i Hrvatica. Ovaj intervju će vas dragi čitaoci upoznati sa njenom karijerom i oslikaće delimično njen umetnički i privatni svet.

Poznato je da ste rođeni u muzičkoj porodici. Za vreme vašeg odrastanja da li je neko od njih uticao na Vas da zavolite muziku i kasnije da joj se posvetite?

U mojoj porodici gotovo su se svi bavili muzikom. Moja mama je pjevala u grupi “Cod” i ona je imala najveći uticaj na mene, bila je i ostala moj idol. Često sam kao mala išla sa njom na turneje, gledajući je na bini bila mi je velika inspiracija.

Ujak je svirao u “Indexima”, a baka je bila poznata operska i narodna pjevačica u Makedoniji. Moji rođaci u Beogradu se isto bave muzikom i sviraju kod Ivana Ivanovića u TV emisiji. Preko njih sam upoznala mnoge naše zvijezde.

Kada je počela Vaša profesionalna karijera, kako se razvijala, gde ste nastupali i s kim?

U 17-oj godini počela je moja profesionalna karijera, tada sam potpisala ugovor sa jednom muzičkom izdavačkom kućom u Čikagu. Bavila sam se house muzikom, dosta sam putovala, imala sam razne kolaboracije sa različitim DJ's. Kada se ta izdavačka kuća zatvorila, počela sam da pjevam po našim klubovima i lokalima u Čikagu i Americi. Pjevala sam u poznatom klubu “The Joynt” sa američkim bendom svakog utorka, tu smo imali priliku da sviramo za poznate glumce koji su često dolazili u klub. Išla sam na turneju nekoliko puta sa Nedeljkom Bajićem kada je dolazio u Ameriku, često sam otvarala koncerte za naše poznate zvijezde. Sergej Ćetković mi je 2012. napisao pjesmu “Srećan par” koju sam snimila u Beogradu ali je nikada nisam objavila jer mi je karijera krenula na drugu stranu.

Spomenuli ste u razgovoru da ste se razočarali u muzičku scenu na Balkanu, zbog čega se to desilo?

Iskreno, razočarala sam se, zato što po mom misljenju, ima dosta nekvalitetne muzike, puno “pjevača” i “pjevačica” koji ne znaju da pjevaju i bez talenta su ali su poznate po tome što se skidaju gole ili koriste auto tune. Nije mi se svidjelo što se to čak i od mene očekivalo kada sam pokušala da uradim nešto na našoj sceni. Jednostavno nisam htejela da idem u tom pravcu. Želim da me ljudi slušaju i gledaju zbog mog glasa, a ne zbog toga da li ću biti sroz gola u spotu ili ne. Ali, mislim da to nije samo kod nas, nego u cijelom svijetu. Muzika je nekako izgubila smisao, naravno čast izuzecima. Situacija se promijenila kada sam upoznala Baneta Opačića i kada mi je napisao pjesmu “Besmrtni”.

Kako je došlo do saradnje sa Banetom Opačićem, ko je još učestvovao u ostvarenju pesme “Besmrtni”?

Do Baneta sam došla preko mog brata u Beogradu koji svira kod Ivana Ivanovica u TV emisiji, na kojoj sam i ja učestvovala prije par godina kao muzički gost.

Sva tri moja brata su svirajući pratili Baneta Opačića na njegovom prvom solo koncertu i dobri su sa njim, tako da nije bilo teško da uspostavimo kontakt. On mi je vratio volju za muzikom, pjesmu sam snimila u Beogradu i uradila spot.

Pjesmu “Besmrtni” komponovao je i producirao Marijo Pajić, on inače najčešće radi sa Marijom Šerifović. Tekst je napisao Bane Opačić.

Nedavno ste se ostvarili kao supruga i majka, kako bi ste sebe opisali u tim ulogama?

Posle pjesme “Besmrtni” i moj privatan život se sredio, osnovala sam porodicu. Sa suprugom Njegošem prije 2 godine iz Čikaga sam se preselila za Denver. Imamo divnog malog dječaka Aleksandra koji je već počeo da pjevuši kao njegova mama.

Mogu Vam reći dok sam bila mlađa da sam govorila da ne želim djecu i sigurno bi bilo tako da nisam upoznala pravog partnera. Uz njega sam promijenila taj stav i shvatila koliko veliko bogatstvo zapravo imam i koliko sam srećna kao majka ali i kao supruga. Ne bih sad to ni po koju cijenu mijenjala.

Kako Vam se dopada Denver, jeste li posetili neko poznato skijalište?

Denver je jako lijep grad i ima jako dobru klimu. Priroda u cijelom Koloradu je divna, posebna. Posjetili smo skijaliste “Vail” i stvarno je predivno ali nisam baš skijala. Ne mogu da kažem da je to baš za mene ali idem često na hikes.

Kada planirate da se vratite muzici?

Za sada to ne mogu tačno da kažem jer još postoje mjere predostrožnosti zbog pandemije Korone virusa. Planiram svakako da se vratim muzici, jer mi je u krvi i nikada me nije iznevjerila. Muzika je veliki dio mog života a i svakodnevnog života i trudim se da je non-stop slušam, sada  je puštam i mom sinu.

Zahvaljujem se Ivana na razgovoru, koju poruku imate za naše čitaoce?

Hvala Vama i portalu Svet Autralia što ste mi ukazali pažnju. Vašim cijenjenim čitaocima šaljem mnogo lijepih pozdrava iz sunčanog Denvera uz poruku: Živimo u vremenima veoma čudnim i koja jako brzo prolaze, zaboravljamo odakle smo došli i ko smo. Živite život, nemojte samo da postojite! Nađite vremena za ono što najviše volite i širite ljubav. Ako mene gledate ja ću ljubav širiti svojim glasom i pjesmama.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila