Zoran Misojčić-Pižon čuveni harmonikaš i kompozitor rođen je u Sremskoj Mitrovici. Detinjstvo je proveo u mestu Ševarice u Mačvi. Kao dete voleo je da igra fudbal pa su mu drugari dali nadimak Pižon po poznatom fudbaleru, kojeg Zoran i danas nosi. Živi i radi u Čikagu.

Publika i muzički svet ga obožavaju, svira mnoge žanrove, stilski savršeno, pritom je dobar čovek i prijatan saradnik.

U svojoj dugodišnjoj karijeri pratio je mnoge poznate pevače: Anu Bekutu, Ljubu Aličića, Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Veru Matović, Acu Ilića, Biljanu Jeftić, Slavicu Momaković, Eru Ojdanića, Slađanu Ristić , Dragana Jovovića i mnoge druge ..

Zorana dugo poznajem, radimo zajedno, prijatelji smo  pa smo zbog toga odavno na ti…

Za nas portal o sebi, rekao je;

– Kao mali dečak obožavao sam da igram fudbal sa svojim prijateljima iz komšiluka. Jednoga dana stric mi je poklonio dečiju, papirnu, harmoniku sa tri basa. Bio sam oduševljen, jako sam je zavoleo.  Dane sam provodio svirajući  tu harmoniku i igrajući fudbal …


Desilo se da sam je u igri zaboravio ispod drveta. Te noći padala je kiśa i moja harmonika je pokisla. Kada sam je ujutro našao i uzeo u ruke od vlage se raspala, počeo sam da plačem..

Pokojni otac  kada je video kako plačem  obećao je da će mi kupiti  harmoniku. Uskoro mi je kupio novu od 80 basova i mojoj sreći nije bilo kraja.

Kod koga si učio da sviras hrmoniku ?

– U to vreme najpoznatiji i najbolji harmonikaš bio je Žikica Vasiljković, on je bio moj prvi učitelj. Vredno sam vežbao kod njega.

Jednoga dana pokazao mi je na televiziji Ljubišu Pavkovića. Rekao mi je: “Ako zaista želis da se baviš harmonikom profesionalno, vreme ja da ideš da učis kod Ljubiše Pavkovića.” Uskoro sam bio njegov učenik.

Kako je bilo učiti harmoniku kod Ljubiše Pavkovića?

– Ljubiša je vrhunski majstor kakvog majka samo jednom radmđa. Ima savršenu tehniku apsolutni sluh i nesagledivo muzičko znanje. Tražio je maksimum od svojih učenika. Od njega sam mnogo naučio… ušao sam u veliki muzički svet…

Sa saradnicima radio si mnoge pesme, koje bi izdvojio?

– Postavio sam pesmu “Rano moja” i “Bekriju” za Anu Bekutu u saradnji sa Stevicom Simeunovićem, sa Zaharom pesmu “Da nije ljubavi tvoje”, komponovao sam pesmu “Kao violina” za Slavicu Momaković i mnoge druge …

Kada si  došao u Ameriku i kojim povodom?

– U Ameriku sam došao 1995. godine sa pevačicom Anom Bekutom. Ona se vratila ja sam ostao da živim u Čikagu.

Ubrzo sam upoznao  već tada poznatu Slavicu Momaković i sa njom radim i dan danas. Baneta i Sašu Đordevića čuvene muzičare koji su mi kao braća. Mnoge divne prijatelje Branku Pavlović, Draška Konstantinovića i druge kolege i prijatelje m, ne bi bilo mesta da ih sve navedem.

Jedno vreme vratio  si se u Srbiju sada si ponovo u Čikagu m, da li nameravaš da definitivno živiš u Americi.

– Zamislio sam da živim malo u Srbiji malo u Čikagu, videćemo kako će to ići.

Za kraj šta bi poručio našim čitaocima?

– Prvo bih pozdravio moju ćerku Aleksandru koja prati muzički svet. Njoj i svim vašim čitaocima širom planete, preporučujem  da čitaju vaš portal Svet Autralia. Neka Bog da svima dobro, jer dobro će pobediti!

Vaš, Zoran Misojčić- Pižon.

Slavica Momaković


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila