U  BLISTAVOJ KARIJERI PRODAO JE 20. MILIONA  NOSAČA ZVUKA, NJEGOVE PESME MUZIČKI SU KAPITAL ZA SVE GENERACIJE.

Zoran Kalezić je multimedijalni umetnik sa nemerljivim vokalnim i profesionalnim vrednostima; peva sa dušom, sa jedinstvenom i prepoznatljivom bojom glasa, vrhunskom interpretacijom, jakim emotivnim izrazom, koji je svojstven samo velikim pevačima. Prodao je 20 miliona nosača zvuka. Njegov istančani ukus uvek se poklapao sa ukusom publike što svedoče mnogobrojni hitovi zapisani u vremenu: “Moj život je tužna priča”, “Kako je lepo u mom kraju”, “Pivljanka”, “Vratiću se majko”, “Šta će meni vino”, “Moj dobri anđele”, “Dobro veče izgubljena nado”, “Eh da sam malo mlađi”, “Ti nikad nećes znati”, “Kotrlja se život”, “Ne dam jutru bez tebe da svane”, “Stan mladosti stani stani”, “Željo moja moj otrove”, “Balkanska duša”, itd…

Prisutan je na muzičkoj sceni preko 50 godina. Taj jubilej je svojevremeno proslavio sa nizom solističkih koncerata u Crnoj Gori; prvi koncert je održao u zavičajnom gradu Danilovgradu gde mu je gost bio Saša Matić i završni u Beogradu u prepunom Sava Centru. Povodom toga je rekao:

– Volim što sam jubilarni koncert održao u Beogradu, na neki način to je kruna moje karijere, trajno svjedočasnstvo mog dugogodišnjeg rada i uspjeha. Taj grad mi je sve dao, tu je počela moja diskografska karijera, tu je moja mnogobrojna i vjerna publika, mnogi ljudi koje volim i koji vole mene. Beograd je zavičaj moje djece u njemu živi moja ćerka Sandra i zet Rade. Sin Filip je sa porodicom u Čikagu.

Vlasnik je mnogih nagrada i priznanja koje ne može da izbroji, u vreme zajedničke države bio je jedan od retkih pevača koji je dobio status istaknutog umetnika. Za sebe skomno kaže da je narodni pevač.

– Status i ugled se stiču radom i djelima a ne zvanjem. Svoju dušu i muziku dijelim sa publikom pola vijeka. To poštovanje publike na svakom koraku u vidu blagorodnog pozdrava i lijepe riječi, vrijedi više od svake titule.

Muzika je njegova misija koju je svakim albumom ispunio, davao je uvek celog sebe, prihvatao izazove, sarađivao sa velikim imenima koji su poput njega izgarali u poslu i pružali svoj maksimum. Novac mu nikad nije puno značio.

– Čovjek ima ono što voli i to što voli on čuva, a očigledno ja nijesam volio novac i zato ga nemam! Da se razumijemo, meni ništa ne fali, ja sam danas srećan i zadovoljan čovjek! Mnogi mi kažu mogao si sačuvati pare za stare dane… A što bih ih čuvao? Ja vozim auto staro 28 godina mog “čiču”. Kako bi vi slušali “Kotrlja se život” u onakvom aranžmanu. Kod Kornelija Kovača dati mu 5 hiljada da je aranžira. Ja to nijesam mogao kad sam došao u Beograd. “Korni” grupa je bila nedodirljiva za mene i mnoge. Ali polako. Deset hiljada za dvije  pjesme i njegove kćerke su mi pjevale bek vokale. Zato nijesam kupovao džipove, jahte i stanove… Umjesto malo skromnosti, sad je bitno samo ko je šta kupio, gde je šta kupio, ko je više opsovao, ko je napravio veći skandal. Ja ne umijem da živim takvim životom. Nijesam vaspitan tako i zato mnogo ne nastupam, jer biram gdje ću i kada ću da pjevam. Poštujem time i sebe i svoju karijeru i publiku koja me prati 50 i nešto godina. 

Zoran živi na svojoj dedovini sa suprugom Irenom u mestu Jastreb (Crna Gora), između Danilovgrada i Podgorice. Sa ljubavlju ističe da je imanje zaradio njegov djed Lazar radeći u rudnicima Pensilvanije. Za svoju suprugu kaže da mu je Bog poslao, uživaju u slozi i ljubavi. Jednoga dana je iznenadio sa dva pauna pošto je saznao da ih voli. Nabavio je i dve morke i petla. Sada ih ujutro petao budi kao u detinjstvu dok je živeo kod svoje bake. Društvo im prave njihovi ljubimci, dva psa, Majo i Laki. Okruženi velikim imanjem, voćnjacima, zelenilom i cvećem, imaju svoju oazu mira..

Dane izolacije zbog Korona Virusa provode poštujući pravila. Izađu jedino do prodavnice, obavezno sa maskama i rukavicama.

– Svakodnevno pratimo šta se dešava kod nas i u svijetu, veoma smo zabrinuti za naše najmilije i sve prijatelje. Virus se može spriječiti velikom disciplinom, izolacijom i higijenom. Za podršku svim ljudima prihvatio sam da snimim video “Ostani doma” koji su mnogi umjetnici interpretirali na svoj način kao i ja… Evo šaljemo vam sliku kako me moja irena šiša, frizere sada možemo samo da sanjamo. Kako se Irena usavršila, moj frizer je izgubio mušteriju (Smeh). Jednog dana kad ovo čudo stane, volio bih sa Irenom da dođem u Njujork i Pensilvaniju da obiđemo grob moga djeda Lazara i upalimo mu svijeću. Da posjetimo sina Filipa, snaju Suzanu i unuka Danila u Čikagu, nemaš pojma koliko je sladak, bili su prošle godine kod nas. Da popijemo kafu u tvom cvijeću, ko zna možda i zapjevamo kao nekad u zlatna vremena.

Ovaj proslavjleni i kreativni umetnik nije još muzici sve dao. I dalje piše pesme za sebe i druge. Njegove pesme su pevali Silvana Armenulić (Željna sam rodnog doma), Lepa Lukić (Možeš li bez mene ti), Ljubomir Đurović (Željom moje srce gori) itd. Prisetimo se pesama koje je za sebe uradio: “Vratiću se majko”, “Zaboravi zaboravi”, “Sto puteva i sto staza”, “Ko te ljubi ove noći”, “Breza”, “Sto puteva i sto staza” i mnoge druge.

Publika sa nestrpljenjem očekuje njegovu knjigu “Traganje sa sobom” koju polako i u miru piše.

– Neću mnogo posvećivati pažnju pjesmama i muzici kojom sam se bavio čitav život, nego onim što mi je muzika donijela.

Zoran pripada generaciji velikana, njegovo shvatanje sveta je duboko kao i njegova muzika. Sa glasom neponovljivim, setnim i toplim, grejaće mnogima srce i dušu…

Za kraj razgovora poručio je našim čitaocima:

– U ovo nevrijeme koje je zahvatilo čitav svijet, možda je vrijeme da promijenimo život i odnos jedni prema drugima, jer je najveće bogastvo ove planete čovjek! Sada je prilika da pokažemo time što ćemo zbog ljubavi jedni prema drugima, poslušati savjet ljekara i stručnjaka i tako spasiti one koje volimo i sebe. Sve vas pozdravlja Vaš Zoran Kalezić.

Poslušajte kako Kalezić pesmom poručuje “Ostani doma”:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000387499698

(kopirajte link u vaš pretraživač da biste mogli pogledati video klip)

Slavica MOMAKOVIĆ

 


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila