Mariju Ivanković, bez obzira na njen status, ne možete a da ne volite. Poletna i dinamična, večito nasmejana i pozitivna, nekako puna života. Niko ne bi rekao da se iza te razigrane osobe krije ozbiljna poslovna žena.

Poslednji mesec dana, Marija sa suprugom Milovanom Jurišićem boravi u Sidneju gde je na najbolji način predstavila svoje umetničke rukotvorine.

Ona će u petak, 15. marta u Mosman Art Gallery, sa početkom u 19 časova, adresa: 1 Art Gallery Way, Mosman, održati modnu reviju pod nazivom Great Fasnion Show. Organizator je Nest Inc. Biće to izuzetna prilika da se naše dame koje prate modne trendove ba licu mesta upoznaju sa najnovijim kreacijama iz Marija Handmade radionice, pa ako im se iste dopadnu i da kupe.

Zamolio sam Mariju, prema kojoj gajim ogromno poštovanje za njen rad i dostignuće ali i sa kojom sam lično prijatelj, za intervju za naš Portal što je ona sa oduševljenjem prihvatila.

Prvi put si u Australiji boravila 2013. u okviru manifestacije “Dani srpske kulture”. Tada si, bar što se ovdašnje dijaspore tiče, bila na nekom početku. Danas si neko čije se ime sa respektom izgovara. Šta se kod Marije u profesionalnom smislu promenilo za ovim šest godina?

– Poseta Australiji 2013. god.  je bilo moje životno iskustvo… prvi prekookeanski let… Lovorike na kojima sam se vratila (zahvaljujući predivnom prijemu na AU kontinentu) su me podstakle da radim još više, vrednije i bolje. Najbitnije je to da se u  međuvremenu moj tim u proizvodnji uvećao. Zahvaljujući i podršci gradonačelnika grada Šapca, Nebojše Zelenovića, oformili smo i program za nezaposlene žene u Šapcu -teoretske i praktične obuke u raznim oblastima. Tako su se prekvalifikovale i žene koje, okupljene u udruženju “Šapčanke” danas rade sa mnom ali su spremne i za saradnju sa drugim brendovima.

Pravi primer je i saradnja sa jednim brendom u Parizu, takođe.

Moja radnja u Beogradu u Čumićevom sokačetu i dalje radi punom parom i usrećuje Beograđanke i dame iz čitavog sveta koje nam dolaze. Njima se posebno radujemo jer na njima naši modeli putuju i žive po celom svetu.

Šta si nam ovoga puta donela iz tvoje bogate kolekcije?

– Ovoga puta u Australiji pormovišemo najnoviju kolekciju brenda Marija Handmade, pod nazivom DINA. Kolekcija je izrađena od tkanog lana, ručno tkane svile i pamučnog srpskog platna. Oplemenjena je tkanim pojasevima, koje se u našem narodu nazivaju i dušepaziteljice… Puno je simbolike u ovoj kolekciji. Puno prirodnih materijala i puno srce Srbije.

Imaš li neki uzor u svetu mode ili jednostavno kreiraš po ličnom afinitetu?

– Imam dizajnere kojima se divim. Navela bih 2, Vivienne Westwood i Sonia Rykiel. Divim se njihovoj snazi da menjaju svet kroz svoj kreativni rad, da svojim delovanjem utiču na pozitivne promene sveta u kom živimo, svaka na svoj način, a pritom i same beskrajno uživajući u poslu…

Naš urednik sa Jelenom Kiš i Marijom Ivanković 2013. u melburnškom letovalištu Sorrento

Šta u širem smislu znači to “handmade” iz tvoje modne radionice?

– HANDMADE u bukvalnom smislu reči znači da u mojoj radionici negujemo ručni rad i tradicionalne tehnike starih zanata, kojima izrađujemo odeću za žene 21. veka.

Kakvi su ti generalno utisci za ovo vreme boravka u Australiji?

– Ovo je jedna predivna zemlja, i u mnogim stvarima zaista obećana zemlja. Uređena, mirna i čista. Uživam ovog puta u predivnoj prirodi i plažama… Sa mnom je došao i moj muž, i svaki dan je zajednička avantura..

Da li je bilo zanimljivih susreta i poseta izvan profesionalnog angažmana?

– Kako da ne, družimo se, viđamo stare prijatelje i upoznajemo nove, susrećemo se sa rođacima, izlazimo iz grada, i upoznajemo i australijsko selo ovoga puta…

Vidim da ti je Jeca Kiš bukvalno desna ruka na tvojoj modnoj “turneji”. Koliko ti ona u stvari i na koji način pomaže?

– Imati Jelenu Kiš u životu je blagoslov. To je žena od koje se uči na svakom koraku. Život i sve njegove izazove prihvata sa lakoćom i živi sa osmehom. Ona je, još dok je bila na čelu Matice iseljenika Srbije prva došla na ideju da u tom divnom prostoru u Beogradu napravimo prvu modnu reviju. Odatle je potekao projekat “Metropola putuje” i tako je sve počelo. Baš smo ovih dana shvatile da je naša prethodna revija u Beogradu bila upravo u isto vreme kada i ova sada i Sidneju – kada ona živi ovde i nastavlja da radi na promociji srpske kulture i umetnosti i povezuje kvalitetne ljude na najlepši mogući način.

Kakve ćeš utiske poneti po povratku u Srbiju?

– Najlepše utiske u svakom smislu, i inspiraciju za jednu novu kolekciju 😁. Malo li je?!

Kada te možemo opet očekivati na petom kontinentu? Obećaj da ćeš i nas u Melburnu udostojiti tvoje posete.

– Vrlo rado! Kako je krenulo, sasvim je izvesno da ćemo se opet, i jos više i još bolje družiti na 5. kontinentu!

Hvala Marija i puno sreće u daljem radu i životu!

– HVALA, RADE, OD SRCA ❤

RADE BERAK 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila