Ovogodišnji tradicionalni Sajam knjiga imao je preko 400 izdavača a najprodavanija djela ove godine bila su knjige nobelovca Petera Handkea.

Ove godine pobjednik je izdavač Luguna čija su izdanjaove godine i bili moji favoriti: Knjiga Poslednji put Isidore Bjelice i drugi dio romana buduće trilogije Solunska 28, dr Neleta Karajlića tj Nenada Jankovića

Zbog njih dvoje sam i izabrala subotu da posjetim Sajam jer su se taj dan družili sa svojim čitaocima i potpiivali knjige.

Nemam riječi da vam opišem toplinu oko srca dok sam kroz ogromnu gužvu posmatala na stotine autobusa iz raznih gradova i zemalja Vukovara, Zagreba, Bugarske, Rumunije, Albanije, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Skoplja….Hiljade i hiljade mladih, straijih, porodice sa djecom nasmijane  duša koje sa takvom radošću jure od štanda do štanda, birali i kupovali knjige, čekali svoje pisce favorite. Predivan prizor, prizor koji rijetko možete vidjeti negdje drugo i koji daje nadu da internet, mediji i liberalni potrošačkisistem nije unistio ljuba prema kulturi i knjizi.

Kakva je to divna  slika bila, kakva energija i još jedan pokazatelj koliko je Beograd bio i ostao grad otvorenog srca u kome su svi dočekani raširanih ruku. Sajam knjiga u Beograduj je bio i ostao ubjedljivo najvažniji kulturni događaj i u Srbiji i na Balkanu.

Tokom Sajma obeležene su godišnjice posvećene književnicima Danilu Kišu, Miloradu Paviću i Oskara Daviču, a gosti su bili i brojni inostrani pisci: Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije, Goce Smilevski iz Makedonije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

U subotu sam na  Sajmu srela šarolik izbor pisaca i likova: Vladiku Grigorija koji je potpisivao svoju autobigrafiju, glumca Andriju Miloševića koji je izdao djeciju knjigu, pjevačicu iz Splita Danijelu Martinović koja je izdala novi alamanah a koju je došlo da podrži mnogo pjevača iz Beograda, Vesnu Dedić, naravno uvijek vedra i nasmija Mirjana Bobić Mojsilović, Ljiljana Habjanović je izdala nove knjige za djecu itd itd. 

Pored renomiranih književnika koji su izlagali,  glumaca, pjevača našla se i bivša zatvorenica, član Pink Pantera kao i jutbjerka Zoranna. To samo potvrđuje istinu da nije svak knjiga književnost i da svako ima prava da napiše šta želi i stavi u korice. To prava ne treba nikom uskratiti a publika i kritika će sama odvojiti književnost od  zabavnog štiva.

Moja lična preporuka sa ovog Sajma su knjige divne, hrabre žene, književnika i dramatorga Isidore Bjelice koja nam prenosi svoj nesvakidašnji put u  Peru i svoje suočavanje sa posledicam dugogodišnje bolesti sa kojom se bori te predivani romani Nelete Karajlića Solunska 28, drugi nastavak buduće triologije o Beogradu tokom rata i njemačke okupacije, jednoj porodici, ljubavi, dva različita svijeta koja se susreću u maloj kući na Dorćolu. 

Sajam je zatvoren pimopredajom  Otvorene kjnige između Egipta i Rumunije, tako da će domaćin sledećeg Sajma biti Rumunija.

Do sledećeg Sajma čitajte knjige i učite jer znanje pruža najveću slobodu

Pozdrav iz Beograda

Dragana PETROVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila