Poznata pevačica izvorne narodne muzike, starogradskih pesama i romansi, sjajna Vesna Dimić, pripada garnituri pevača koji uživaju veliki ugled zbog svojih izuzetnih vokalnih sposobnosti, poznatih lepih pesama koje su snimili  i kvaliteta za koji su se uvek zalagali. Za opis lične muzičke karte Vesne Dimić dovoljno je reći da je pevanje učila kod najboljih srpskih muzičkih pedagoga i da ga je izgradila kod vrhunskih profesora u Moskvi.

Vesna je cenjeni vokalni solista Radio Televizije Beograd i Radio Televizije Vojvodina, snimila je do sada preko 100 arhivski snimaka. Pored brojnih nagrada za pevanje na festivalima o kojima ćemo govoriti kasnije, Vesna je dobila nagradu, veliko priznanje od Saveza estradnih umetnika Srbije, zvanje ISTAKNUTI UMETNIK. Ona je ponosni srpski umetnik koji stoji na braniku očuvanja tradicionalne narodne muzike i kulturnog muzičkog nasleđa naših naroda!

Kada ste počeli da se bavite profesionalnim pevanjem? Šta je doprinelo da mu se životno posvetite?

Profesionalnim pevanjem počela sam da se bavim 2002. godine. Moj prvi nastup  bio je na koncertu slavne Merime Njegomir na “Kolarcu” što je za mene bila velika čast i nešto najlepše, jer sam bila gost na koncertu tako velike dive. Zatim sam pevala na Beogradskom proleću. Oba koncerta su  na neki način odredili moj životni put. Toliko mi se sve dopalo da sam već tada znala da ću se pevanjem baviti celog života.

Unuka ste legendarne pevačice Radmile Dimić nekadašnje solistkinje RTS koja je svojim bisernim glasom pronela našu narodnu pesmu koroz ceo svet. Koliki je muzički uticaj imala na Vas? 

Moja baka Radmila Dimić imala je veliki uticaj na mene, uvela me u svet muzike. Verovatno sam talenat nasledila od nje ali i veliku ljubav prema muzici. Kao dete sam stalno nešto pevušila po kući, sve je nekako išlo prirodnim putem.

Učili ste solo pevanje kod pedagoga i umetnika u Beogradu, nastavili ste sa školovanjem 9 meseci u Moskvi. Šta Vas je motivisalo za takvu odluku?

Moj životni cilj je bio tada da doškolujem glas na pravom mestu, zato sam otišla u Moskvu kod najboljih profesora na Gitis Akademiji koji su mi postavili glas i gde sam dobila veliko znanje. Mislim da svaki pevač mora da radi na sebi, uvek i stalno.

Osvojili ste mnoge nagrade na festivalima, da li su oni odskočna daska za pevača? Koji Vam je festival ostao u najlepšem sećanju?

Volim da pevam na festivalima, tačno je  da sam dobila mnoge festivalske nagrade, kao što su: “Prvi glas interpretacije” u Nišu, “Prvi glas Melosa”, “Prvi glas Ilidžanskog Festivala”, “Prvi glas Caračevih dana”, “Prvi glas Narodne izvorne muzike” i mnoge druge nagrade. Festivali jesu odskočna daska za mlade pevače jer prikazuju  sebe, svoje pevanje, emocije, donošenje interpretacije, steknu afirmaciju, što je velki izazov jer daju svoj pečat i ljudi ih zapaze. Najlepši festival za mene je bio u Nišu, pamtiću ga po nagradi koju sam dobila od legendarne Jasne Kočijašević.

Poznato je da ste vokalni solista  Radio Beograda, koliko ste do sada snimili  arhivskih snimaka?

U Radio Beogradu imam preko sto trajnih snimaka i mislim da je to nešto najvrednije pored nagrada koje sam dobila.

Ko Vam je najviše pomogao u karijeri, želite li ovom prilikom da se zahvalite?

Neni Kunijević sam najviše zahvalna za moju karijeru, ona je prepoznala moj taleat i pomogla mi da izdam  CD za PGP RTS sa našim najlepšim izvornim pesmama. To je nešto što je i za mene bilo najdragocenije. Nena Kunijević dosta truda je uložila u nas mlade pevače. Radili smo interpretacije pesama svaki drugi dan kod nje kući sa korepetitorom, koga je ona naša da radi sa nama. To su bili najlepši dani u mom životu. Tako se i izdao trostruki CD na kome su i moje tri pesme. Na CD-u osim mene su bili čuveni pevači Cune Gojković, Merima Njegomir, Staniša Stošić, Jasna Kočijašević itd… Sve pesme na CD-u su sami biseri narodne izvorne muzike.

Izvorna narodna muzika ne čuje se dovojno u muzičkim emisijama u našoj zemlji, da li mladi pevači poput Vas snimanjem tradicionalnih pesama mogu nesto da promene?

O takvoj karijeri  mladih pevača u Srbiji na žalost ne možemo mnogo pričati jer je ovde narodna izvorna muzika zaboravljena. Mi se trudimo da je obnovimo, ali koliko ćemo uspeti to ne znamo, pored muzike novokomponovane koja se pojavila među mladima. Ja se nadam da će moja generacija pevača koja čuva tradicionalnu narodnu muziku uspeti barem donekle da mlade pevače usmerei na put kvalitetne muzike.

Napomenuli ste u razgovoru da ste sarađivali sa tamburaškim orkestrom RT Vojvodine. Kakvo ste iskustvo imali u radu sa njima?

Veoma divnu saradnju imam sa  orkestrom i RT Novi Sad. Sa koleginicom Biljanom Petković izdala sam duetski CD sa njima. Pevala sam na Tamburaškom festivalu i osvojima prvu nagradu za interpretaciju. Inače moj CD sa njima se zove “Ja bih htela pesmom da ti kazem”.

Kakve planove imate za  ovu godinu?

Za ovu godinu planiram koncert u nekoj velikoj dvorani u Beogradu, a posle toga možda i novi CD. Koncerte, nastupe, snimanja ne računam jer će toga dosta biti.

Za kraj šta bi ste poručili našim čitaocima?

Želim im da budu srećni, zdravi, da uživaju maksimalno u svom poslu koji rade, kao i ja, da motivišu ljude oko sebe da budu pozitivni. Da vole i da budu voljeni. Od srca svima želim sve najbolje, vaša Vesna Dimić!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila