“Svim damama širom sveta želim Srećan 8. mart kao i svaki dan u godini da im bude prijatan, radostan i lep!”

Koliko je bilo važno prepoznati unikatnu, reprezentativnu, veličinu umetničke ličnosti dr Dušanke G. Ivanove, umetničkog direktora, baletskog pedagoga, režisera i koreografa ,kao i posebnost i kvalitet njene izuzetne baletske koreografije “Tesla” u izvođenju studenata “Baletske Akademije iz St. Petersburga” (Florida), čiji je Dušanka godinama umetnički direktor i koreograf, znanalački nas je uverio odbor “Tesline naučne fondacije” i njen predsednik i osnivač, gospodin Nikola Lončar koji su impresionirani njenom sjajnom baletskom kreacijom, simboličnim predstavljanjem Teslinog izuma o izgradnji hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, dodelili joj “Teslinu nagradu i medalju” na 12. međunarodnoj konferenciji TNF iz Amerike i Srbije 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu. Prisutan “Teslin narod” na svečanom umetničkom programu bio je na nogama, aplaudirajući dugo, jer je “Tesla” koreografija oduševila i ostavila snažan utisak na sve njih.

Već u Majamiju 24. februara 2024. godine, na izložbi slika dve čuvene slikarke Gordane Nenadović i Jasmine Jovanović Mace, predednik TNF Nikola Lončar lično je uručio dr Dušanki G. Ivanovoj – “Specijanu Teslinu nagradu” u vidu plakete, ukazavši joj veliko poštovanje, podršku i najavu nove spektakularne saradnje, o kojoj za sada ne možemo da govorimo… Ovim činom odbor Tesline naučne fondacije na čelu sa predsednikom Nikolom Lončarom pokazao je svoj visoki umetnčki kriterijum, istančan ukus i mnogo stila, kao i uverenje da je Dušanka ogroman, kreativan, nesvakidašnji kapacitet, sa kojim može svoju umetnost da iznese na krov sveta!

Dušanka G. Ivanova svestrana umetica poseduje ogromnu biografiju koja je za divljenje. Izdvojiću nekoliko važnih podataka, tek toliko da saznate o kakvoj se  vrhunskoj umetnici radi. Dušanka je rodom iz Skoplja, završila je u tom gradu nižu i srednju baletsku školu. Pripada svetu elitnih umetnika među kojima mali broj može da se pohvali jednogodišnjom specijalizacijom na najboljoj akademiji u svetu “VAGANOVA BALETSKA AKADEMIJA” u Lenjinradu sadašnjem Sankt Peterburgu u Rusiji. Stipendiju joj je za školovanje omogućio SIZ za Kulturu grada Beograda. Po povratku u otadžbinu postala je solista baleta Makedonskog teatra.

Zatim, kao ostvareni baletski pedagog 2000. god diplomirala je i magistrirala posle četvorogodišnjeg školovanja na Baletskom fakultetu u Plovdivu u Bugarskoj sa čistom desetkom i stekla zvanje magistar baleta i magistar koreografije i režije. Na pitanje, zašto je izabrala Plovdivsku Akademiju Dušanka je rekla:

“Zato što u bivšoj Jugoslaviji u to vreme nigde nije postojala visoko obrazovana institucija za nadogradnju edukacije u baletskom smeru i drugo, na istoj akademiji pored vrhunskih bugarskih pedagoga predavali su i Rusi, baletski profesori sa Vaganovske Akademije, što je za mene bila neopisiva sreća”.

Ubrzo posle toga postala je direktorka baletskog odseka i sledili su redom mnogi visoko pozicionirani poslovi. U Americi je prvo dobila posao Umetničkog drektora Floride “Dance Centra”. Mnoge kulturne institucije su joj nudile saradnju, Dušanka je bila u poziciji da bira, karijera joj je cvetala. 10. februara 2021. godine, na temu “Ruska škola i njen uticaj u stvaranju baleta u Americi u 20. veku” postala je doktor baletskh nauka, čime je potvrdila svoju visoku stručnost, obazovanost, jedinstvenost, svoju blistavu zvezdu vodilju na svom putu istine i slave.

Vaša “Tesla” koreografija koju su sjajno odigrali studenti Baletske Akademije iz St. Petersburga u okviru umetničkog programa TNF u Njujorku, ostavila je snažan utisak na sve prisutne. Pokazali ste da je za iskrenu i vanserijsku umetnost uvek pravi trenutak kada se za nju živi i izgara, kada Vas ljubav prem njoj svim srcem nosi. Pokazali ste da je Vaše ime garancija za velike projekte, da sve što radite predstavlja kvalitet i čaroliju. Do sada nisam čula da je neko dobio više Teslinih nagrada u tako kratkom vremenskom periodu, kao što ste ih Vi dobili. Čestitam u ime redakcije i moje ime. Recite nam kako ste doživeli tako prestižne nagrade i koliko vam one znače?

Hvala Slavice! Kada se rade nesvakidašnji projekti zbog kojih ne možete od ushićenja da spavate i potpuno im se predate, kada verujete svim srcem u njih, kada imate snažnu viziju o tome, treba s punim poverenjem dopustiti životu da se odvija, jer sve nekako dođe na svoje mesto. Koliko ste sebe dali, rada, truda, ljubavi… toliko će vam se vratiti. Neverovatne stvari se tada dešavaju, snovi se ostvaruju, dostojanstveno u svojoj punoj lepoti. Meni se to dešavalo, pa i ovoga puta. Verovala sam u sebe celim bićem i u moju koreografiju i desilo se!

Teslina nagrada u vidu medalje i Zahvalnica, priznanja koja sam dobila u Njujorku 13. januara i sada ova “Specijalna Teslina nagrada” u vidu plakete koju su mi uručili u Majamiju 24. februara za mene su posebna i nezaboravna priznanja. Posebno i neizmerno sam zahvalna predsedniku i osnivaču Tesline naučne fondacije u Americi gospodinu Nikoli Lončaru, takođe i Odboru same Fondacije na ovoj velikoj nagradi, koja predstavlja ogromnu čast za mene, potvrdu za moj dosadašnji rad, motivaciju i vetar u leđa za buduće projekte.

Takodje, od srca se zahvaljujem Gordani Nenadović eminentnoj slikarki i pedagogu, koja je verovala u mene i predložila me Teslinom odboru za nagradu.

Za mene je veliko zadovoljstvo i čast što su prepoznali dugogodišnji rad i trud u oblasti baletske pedagogije i koreografije. Veliko hvala i Upravnom Odboru pravoslavne crkve Svetog Georgija u Klirvoteru na Floridi, na čelu sa sveštenikom Milošem Zdralićem, na finansijskoj podršci koji su zajedno sa parohijanima donirali i omogućili nam put u Njujork, gde smo prezentovali “Tesla” koreografiju.

Svo vreme “Tesla” koreografije, visoka baletska estetika ogledala se kroz pokret emocionalnim govorom Vaših odličnih balerina i baletana, koja se neverovatnom energijom prenosila  na publiku. Možete li nam opisati radnju “Tesla” koreografije o kojoj se još uvek mnogo govori?

Naravno, ukratko! Tesla dobija ideju da izgradi hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima i uz pomoć vode (balerine sa platnom) pokreće turbine (simbolično kroz igru i tako proizvodi struju.

U prvom delu on razmišlja, dobija ideju.

U drugom delu, voda žubori i polako dobija na intezitetu.

U trećem delu on pokreće turbine (sve tri balerine) i igra kulminira sa proizvodnjom struje (naravno sve kroz simboliku pokreta).

Tesla na kraju vadi iz džepa belog goluba (golube je obožavao) kao znak pobede.

Nosioci uloga su: Tesla – Ben Bergman, a uloge vode igrale su: Sofi Ivanova, Hana Begović i Tamara Geinzer.

Koje ste još predstave radili sa Vašim studentima na Floridi?

Sa velikim zadovoljstvom radila sam sa njima predstave:

“Vivaldijeva četiri godišnja doba”,

“Uspavana lepotica”,

“Kopelija”,

“Alisa u zemlji čuda”,

“Rajmonda”,

“Petar Pan”,

“Snežana i sedam patuljaka”,

Le Sylphides (Sopenijana)

La File mal Gardee (Vragolasta devojka),

Nutcracker Krcko Oraščić,

Klarin božićni san… itd…

Dušanka G. Ivanova, solistkinja u “Arapskom plesu” u baletu Krcko Oraščić na nastupu Vaganova Akademije u St. Peterburgu u Rusiji na sceni Marinkog teatra

Koja je Vaša najdraža solistička uloga koju ste igrali do sada?

To je  uloga koju sam odigrala na sceni Marinskog Teatra u St. Peterburgu sa samo 19 godna, solistkinja Arapskog plesa u baletu Krcka Oraščića u izvođenju studenata Vaganova Akademije Baleta u St. Peterburgu tadašnjem Lenjingradu.

Od 100 balerina na audicii za tu ulogu, a za samo četiri predstave izabrali su mene da igram u četvrtoj po redu predstavi.4 Bila sam presrećna. Evo i sada mi uspomene naviru.

Divna je uspomena, takođe, kada sam u Kini na petnaestodnevnoj turneji Dani Makedonske kulture u Dangsi provinciji igrala u baletu “Tuđina” u koreografiji Olge Milosavleve. Inače, nastupala sam svuda po Evropi u mnoštvu divnih uloga!

Po značaju, izdvojite važne koreografije koje ste odigrali u Makedoniji, ili na Floridi?

Za mene, veoma bitne koreografije radila sam u operskim predstavama u Makedoniji i ovde na Floridi. To su:

“Carmen,”

“Amahi and the Night Visitors “,

“Iphigenija in Aulis”,

“Rienzi”,

“Aida”,

“Macbeth”,

“Rigoleto”,

“Turandot”,

“West Side Story”,

“La Forca del Destino”,

“Pagllliacci”,

“Cavalleria Rusticana”, itd…

Zahvaljujem se poštovana Dušanka na intervjuu, i želim Vam da u istom ritmu nižete i dalje uspehe! Recite nam za kraj, kakve planove imate za dolazeću sezonu? Takođe, imate li poruku za naše čitaoce?

Ako ćemo po onoj “dan se po jutru poznaje”, verujem da mi je 2024. uspešno počela. Pored Njujorka, to se potvrdilo i sa nastupom Baletske Akademije iz St. Petersburga na Serb-festu u North Port-u na Floridi, gde je publika pomno pratila naše izvođenje “Tesle”, ali u proširenom sastavu. Predstavili smo se sa još jednom modernom koreografijom “Bonga” u neoklasičom stilu. Inače sam već počela sa probama za predstojeću baletsku predstavu “La File mal Gardee” u prevodu “Vragolasta devojka” u kojoj će igrati svi moji studenti, igrači iz Baletske Akademije. Premijera je zakazana za 11. maj 2024. godne u pozorištu Palladium u St. Petersburgu. Moram da se pohvalm da ću ja lično igrati ulogu “Madam Simone”, majku glavne junakinje Lize. Ovaj balet je komičnog žanra i svima koji žele doći obećavam sjajnu zabavu.

Posle premijere slede moja istraživanja, objavljivanje naučnih radova u Čikagu i Bugarskoj. Zatim u junu ove godine putujem za Podgoricu gde ću predavati master časove balerinama prvog zvaničnog baletskog ansambla u Crnoj Gori. Slede i pregovori za koreografiju baletskih predstava u Evropi, ail to sada nećemo otkrivati. Krajem godine nas očekuje nazaobilazni Krcko Oraščić.

Što se tiče novog velikog projekta baletske priče o Nikoli Tesli i saradnji sa Teslinom naučnom fondacijom u Americi i sa TNF u Beogradu govorćemo drugom prilikom, za sada ću upotrebiti našu staru izreku koje sam se setila “krčka se”.

Vašim dragim čitaocima širom sveta kao i Vama draga Slavice, cenjenom urediku Radetu Beraku i redakciji, uz bezbroj pozdrava, želim sve najbolje u životu.

Vaša dr Dušanka G. Ivanova!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila