Ona je dama vrsnog muzičkog kalibra umetnica u duši ali i na delu. Kompozitor i stvaralac koji iza sebe ima više od 30 godina rada na estradi i preko 1000 napisanih pesama od kojih su mnoge postale hitovi za sva vremena. Jasmina Jakšić, žena koja osvaja pojavom i lepim širokim osmehom, preko svoje muzike uspela je da objedini svet radeći sa vrhunskim umetnicima kako sa naših prostora tako i iz Bugarske, Italije, Turske, iz Palestine i Jordana, a da pri tom nosi senzibilitet ovog našeg temperamentnog podneblja. Ona je u svom stvaralačkom opusu komponovala etno ali i duhovnu muziku. Radila je filmsku muziku, onda muziku za baletske predstave za kabare i pri tom još je potpisnik klasične muzike ali i pop i rock kompozicija. Jednom rečiju hodajuća inspiracija koja svoj život očito ume da pretoči u note… Bila je izuzetno inspirativan sagovornik o čemu svedoči i ovaj duži intervju koji na naše zadovoljstvo možemo da podelimo sa svojim čitaocima…

 JASMINA U SVOM STUDIJU

Vi ste jedna od retkih dama koja je izabrala da radi jedan veoma kreativan i nadasve zahtevan posao kao što je komponovanje melodija. Nekako smo navikli da dame više budu tekstopisci nego kompozitori pa shodno tome kako se nosite sa muškom konkurencijom i dali je uopšte osećate?

Muzika je jednostavno izabrala mene. Od svoje četvrte godine sam pokazala veliki talenat za sklapanje melodija, “onako iz glave” da bi me roditelji upisali u Muzičku školu odsek harmonika i klavir gde sam već sa nepunih desetak godina dobila nagradu za svoju prvu kompoziciju. Bila je to jedna lepa sonata. Uvek sam bila višežanrovski muzički radoznala pa ako sada govorimo o folk muzici gde sam sa radom možda bila najzastupljenija dugi niz godina, za kolege, ali one prave kolege u smislu da imaju muzičko obrazovanje, dosta komponovanih pesama i da traju na estradnoj sceni, mogu da kažem samo reči hvale jer su u meni uvek videli ravnopravnog kolegu po znanju i stvaralaštvu. Mnogo puta sam dobila komentare da je prava šteta sto nisam vokalni solista ali ja dobro znam šta radim najbolje. Svet nota i tonova je za mene svet mog udisaja i izdisaja

Iza sebe imate 30 godina estradnog staža. Radili ste sa velikim imenima naše estrade, a mnoge vaše pesme su ponele laskavu titulu hita. Kako se rađa jedan hit? Dali to predodređuju komponovane note, tekst ili pevač koji to otpeva?

Na pitanje kako se rađa hit, odgovoriću vam samo radom i radom i opet radom, makar je kod mene tako. Postoje i druge okolnosti kao što su i talenat i iskustvo, a u današnje vreme i diktiranje tržišta. Ja volim da kažem pesme koje ostaju. Veoma je bitan tekst i komponovati melodiju koja bez obzira da li je od nekoliko tonova ili rapsodija ima ono nešto što se uvuče pod kožu narodu i tu zauvek ostane. Komponovati hitove je i dar koji je Bog samo retkima dao, jer osećati pravu ritmiku, melodiju, upravljati vokalom, i sve uklopiti u savršenu celinu je putovanje kroz dve dimenzije.

Žanrovski ste se oprobali u različitim muzičkim formama kao što su etno melodije, folk i pop refreni, klasičnoj muzici, pisali ste i duhovnu muziku, radili muziku za film, pozorište, balet, šta vas je najviše ispunjavalo i koji vam je izazov bio najveći?

Žanrovski sam zaista veoma različita jer sam oduvek sebe videla u muzičkim izazovima gde mi je neki, da kažem cil,j bio da mi ni jedna kompozicija ne liči na pređašnju ili buduću, i najsrećnija sam kada mogu muzički da lutam kao nomad i da mi svuda bude lepo. Moj pristup različitim žanrovima je i moja ljudska širina i emocija da mogu da osetim do najdubljih vibracija tu vrstu razmisljanja i kulture. Jednostavno se preselim u taj svet i zajedno dišemo. Največi izazov tek predstoji što se tiče nečeg pred čim mi zaista zadrhte noge ali i srce od adrenalina koji mi izaziva rad na muzici za jednu italijansku pozorišnu predstavu gde će muzika biti sastavljena od različitih elemenata jer sama predstava ima baletski deo, operski deo, instrumentalni deo kao i dosta solo deonica i sve to je smešteno u doba čarlstona i jednog futurističkog vremena.

JASMINA SA ŠABANOM ŠAULIĆEM

U moru hiper produkcije nekako smo navikli da slušamo slične pesmice koje liče jedna na drugu međutim vaš senzibilitet insistira na orginalnosti pa pesme koje su pevali pokojni Louis, Šaban i Sinan, a vi ste ih potpisali nemaju nikakvu sličnost. Kako je bilo raditi sa ovakvim velikanima?

Sa velikanima poput Šabana, Louisa, Sinana, bilo je najlakše raditi kao i sa ostalim velikim imenima. Jednostavno je tako što su ti ljudi bili svesni ko su, a bili su veoma prirodni, narodski i pozitivni, živeli su za muziku više nego za slavu što potvrđuje i njihova ogromna popularnost. Saradnja je uvek proticala u lepoj atmosferi, bilo je smeha, viceva, druženja… Svima nama je bilo najbitnije da pesma bude iznad svih nas. Ja sam poznavala Šabana još kao dete, rođeni smo u istom gradu, čak sam u jednom kadru spota pesme “Lepi dani mog detinjstva”, i život je kasnije uradio da postanemo saradnici. Louis je uvek voleo da me nazove i priča o pesmama jer smo imali zajedničku muzičku crtu, i neki sličan svet gledanja na muziku i nije nam bilo teško da se uklopimo kao odlični saradnici… Što se tiče Sinana, ponosna sam što sam ostavila veliki trag u toj saradnji, njegov duh i nemir i moje melodije pokreću i dan danas stil muzike i života koji ne umire .

JASMINA SA HARMONIKOM

Svirate harmoniku, komponujete pesme imate svoju produkciju, svoj život ste podredili muzici dali vam je muzika uzvratila istom merom i koliko ste zadovoljni sa onim što ste uradili do sada?

Što se tiče mog muzičkog rada mogu da kažem da uvek osećam da sam na početku, jer imam toliko ideja koje bih da pretvorim u nešto novo, još bolje, još lepše. Raduje me uvek nova pesma, nov pevač, sve su to izazovi za mene, ali me ne raduje što su se svi nekako navikli na stereotip u muzici tako da pevači ne žele da eksperimentišu već uvek traže pesmu kao “neku tamo” a nisu svesni da je tu neku tamo pevao neko drugi i izneo drugačije, sa drugom ili bez harizme… Ovde kod nas muzika je pod staklenim zvonom, a mi autori smo prinuđeni pošto živimo od toga kupi – prodaj da teškom mukom radimo i ono što ne želimo. Zbog toga muzika dobija drugu dimenziju koja ne ide u dobrom pravcu.

JASMINA SA SVOJIM KOLEGAMA

Pesmu koju je otpevao Louis “Sve se osim tuge deli” je vaša lična karta. Ova pesma ima sjajnu melodijsku liniju i veoma moderan aranžman ipak čini se da pesmu ne može niko da otpeva bolje od Louisa. Kako je došlo do te vaše saradnje i kako je bilo sarađivati sa jednim takvim vanseriskim muzičarem?

Louis je zaista jedan grandiozni umetnik ili kako sam se ja šalila sa njim”odmetnik” jedan vokal koji zaista ne može i ne treba niko da oponaša kao ni ostale specifične vokale, razumljivo, iz mnogo razloga. Louis je odavno bio u nekoj vrsti saradnje sa mnom, voleo je neke moje pisane forme, i u jednom periodu kada mu je karijera bila stala, pozvao me i rekao da uradim nešto za njega po svojoj volji. Nekoliko pesama. Za mene je to bila čast jer je u teškim trenutcima svoje karijere verovao meni. Ja sam uradila nekoliko kompozicija i dala mu da presluša. Posle par dana sreli smo se opet i on mi je rekao da ne može da se odluči koju će prvu da snimi jer oseća da su sve hitovi. Ja sam se smejala i rekla mu da snimi “Sve se osim tuge deli”. Ta pesma je obeležila po njegovim rečima njegovu karijeru i evo nezaobilazna je i dan danas. Ostale pesme koje je Louis hteo da stavi na album u saradnji sa nekom izdavačkom kućom sa Kube nisu zbog tragedije ugledale svetlost dana i čuvala sam ih. Jednu sam dala izuzetno talentovanoj mladoj pevačici za jedan festival u decembru, ostale pesme takođe čekaju nekog izuzetnog i specifičnog.

Sarađujete i sa bugarskom estradnim umetnicima kao i sa italijanskim. Kažite nam nešto o toj saradnji?

Saradnja sa bugarskim umetnicima mi je na moje veliko zadovoljstvo donela neočekivano velike uspehe. Pesma “Duša ranena” je proglašena za etno pesmu decenije na moje zaprepašćenje, jer u Sofiji je bilo glasačko telo naroda i muzičkih producenata. Nisam mogla da poverujem u to ali etno pevačica Pavlina mi je to potvrdila sva presrećna. Na žalost kod nas nije bilo veće medijske podrške. Imala sam veoma dobru saradnju i sa još par pevačica iz Bugarske ali to je bio komercijalni žanr i jedno lepo iskustvo. U vezi Italije sam odgovorila u prethodnom pitanju, trenutno se radi na jednoj pesmj na tekst italijanske koreografkinje i jedne od poslednjih Felinijevih glumica, veoma romantičnog i životnog mota, a ko će otpevati pesmu znaćemo pri njenom dolasku iz Italije.

Komponujete i etno i duhovnu muziku kao i muziku za film i pozorište, balet, kabare, klasičnu i pop muziku. Dobitnik ste velikih nagrada. Možete li nešto konkretnije o tome?

Napomenula bih da sam dobitnik i veoma lepog priznanja za “Očuvanje sevdaha”, pri tom komponovala sam 2 sevdalinke koje su ušle u Arhivu Radio Sarajeva. Dobitnik sam “Džeka popularnosti za kompozitora decenije”, i mnogo priznanja sa raznih festivala kao učesnik ili autor… Dobitnik sam i priznanja za održavanje kulture i duhovne muzike Islama, gde sam sa nekoliko ilahija kao autor postala poznata u Turskoj, Palestini i Jordanu. Što se tiče rock muzike mislim da smo poslednja grupa koja je izdala ploču i to za “Sarajevo disk”.

 JASMINA I ČEDA ČVORAK

Pre nego što mi kažete koji su vaši planovi za budući period i na koji način izazivate inspiraciju znatiželjna sam da pitam da niste možda u nekom srodstvu sa Žikom Jakšićem jer imate isto prezime ili je to samo podudarnost?

Žika Jakšić i ja… Haha… Prezime govori… Žika je jedan izuzetan muzičar i gospodin. Što se tiče mojih planova već sam napomenula rad na pozorišnoj predstavi u Italiji, zatim rad na pesmama komercijalnog žanra za naše pevače, a največi plan ću otkriti kada vam pošaljem ulaznice.

 JASMINA I RATKO RALEVIĆ RALE

Primećujemo da ste aktivni i u humanitarnom radu. O čemu se tu radi imate li neke konkretne rezultate?

Uvek sam bila veliki humanista jer za mene pomoći čoveku u nevolji je najveće životno delo jer sam se poteže i sama našla mnogo puta da zatrebam nečiju pomoć. Način na koji sam ja humana ne ogleda se u donacijama već gledam sve načine na koje mogu pomoći datoj osobi upotrebivši i svoje znanje, svoje ljude, ali nerado pričam o tome, znaju oni kojima sam pomogla.

 Verujem da će naše čitaoce interesovati i nešto privatno o vama. Imate li nešto u vezi toga reći?

Privatno sam jedna normalna osoba, volim sport, film, prirodu, arhitekturu, putovanja… I, ja još upoznajem sebe.

JASMINA U TRENUTKU KOMPONOVANJA POZDRAVLJA ČITAOCE NAŠEG PORTALA

Imate li možda neku poruku za čitaoce našeg Portala koji ima svetski karakter, tzv. World Wide?

Za čitaoce vašeg Portala poručila bih da neguju svoju porodicu, tradiciju, da poštuju sve što je tuđe, a svoje da čuvaju, svaki korak neka bude korak zdravlja i sreće i što bliži onome čemu najviše teže. Ljubav i mir zauvek!

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila