Radivoje Rade Krstić, čuveni hitmejker, kompozitor, pevač, harmonikaš, producent i profesor harmonike, rodom iz Vladičinog Hana, završio je muzičku i ekonomsku školu. Živi i radi u Beogradu. Ovaj vrhunski kompozitor komponovao je  je  preko 1000 snimljenih pesama, velikih hitova, koji se i danas slušaju i koje su otpevale  naše najveće zvezde, popularni i poznati pevači. Njegov muzički ugled je ogroman jer Rade Krstić stvara muziku koja ostaje u muzičkim analima kao bezvremenska. Pored mnogih nagrada i priznanja koje je dobio u svojoj prebogatoj karijeri, dobio je “ESTRADNO MUZIČKU NAGRADU SRBIJE” i nagradu za “ŽIVOTNO DELO”. Takđe, dobio je najveće estradno priznanje koje jedan umetnik može da dobije “NACIONALNI ESTRADNO MUZIČKI UMETNIK SRBIJE”, što je bio povod ovog intervjua.

Čestitamo poštovani Rade najveće umetničko priznanje “Nacionalni estradni-muzički umetnik Srbije”. Šta Vam ono znači posle ogromnih uspeha u karijeri?

Čast mi je što sam dobio najveće muzičko priznanje koje postoji u našoj zemlji. Osećam se ponosno jer to je odlikovanje umetnika na najvećem nivou. Za ovu nagradu sam radio i čekao je 55 godina. Veoma sam srećan što sam kao umetnik ispoštovan od strane mojih kolega iz SOKOJ-a.

Vaše ime mnogo znači na estradnom nebu jer ste stvorili preko 1000 pesama od kojih se brojni hitovi slušaju na svim radio i tv stanicama u Srbiji, regionu i inostranstvu, gde god ima naših ljudi. Koliko pesama ste Vi snimili i koji je Vaš najpoznatiji hit? Sa kojim testopiscem ste najčešće sarađivali?

Na većini mojih pesama svirao sam harmoniku, aranžirao sam muziku i pisao po neki tekst, pevao druge glasove. Kao pevač sam snimio 38 pesama od koji je jedna veliki hit i danas se peva “Kako ću surtra bez tebe, kako ćeš ti bez mene” koja je postale evergreen.

Muzikom se bavim 55 godina, gotovo ceo moj život sam posvetio muzici. Sa mnom je radio najveći tekstopisac Milorad Cvetković Cvele, gospodin iz Leskovca. Bio je direktor Radio Televizije Leskovac, bio je dopisnik RTB koji je prenosio prvi program RTB, akademski građanin, veran saradnik. Jedini kojeg ja, Rade Krstić, priznajem za najboljeg tekstopisca.

Izdvojite Vaše najpoznatije hitove i vokalne soliste koji su ih otpevali?

Moje naveće hitove pevale su zvezde:

 LEPA BRENA

“Čik pogodi”, “Četiri godine”, “Ja pripadam smo tebi”, “Imam pesmu da vam pevam”, “Tamba Lamba”, “Kazni ga Bože”, “Pokloni mi noć”, “Vrati mi srce” i “Pokloni mi noć”.

ZORICA BRUNCLIK

“Majko Jovanova”, “Dođi u moje noći”, “Trista dana”, “Ovo je noć”, “Svirajte mi pesmu laganu”, “Đurđevdanske kiše”, “Kraljica”.

SNEŽANA ĐURIŠIĆ

“Srna i jelen”, “Daj mi care sve”.

MARINKO ROKVIĆ

“Zbogom ženo”, “Krčmio sam mladost svoju”

VESNA ZMIJANAC

“Kraljica tuge”

LjUBA ALIČIĆ “Ja je volim, ja je volim”, “Moj golube”, “Zašto mi u snove svraćaš”. 

VIDA PAVLOVIĆ

“Ko mi ljubav uze”, “Rekla mi je drugarica moja”.

VERICA ŠERIFOVIĆ

“Budi tu kad je najteže”, “Sama ko senka”.

MERIMA NJEGOMIR

“Bol bolujem” (pobednička pesma MESAMA 1996).

SNEZANA BABIĆ SNEKI

“Opa bato”

HANKA PALDUM

“Idi daleko” 

ILDA SAULIĆ “Obeć’o si”

RIKI LUGONJIĆ

“Na jednoj staroj klupi”

USNIJA REDŽEPOVA

“Sedam dana sedam noći”, “Prevari me život”.

DRAGANA MIRKOVIĆ

“Poklanjm ti svoju ljubav”, “Hajdemo negde”.

SLAVICA MOMAKOVIĆ

“Izdajico”, “Sokolica” (izlazi na proleće).

NADA OBRIĆ

“Ne gledajte ovo lice”, “Desilo se”.

TINA DIMITRIJEVIĆ

“Ljubav se zlatom ne kupuje”, “Sama sam”.

RADE LACKOVIĆ

“Ni  na nebu ni na zemlji”

LEPA LUKIĆ

“Krune bih se odrekla”, “Kako želim da te vidim”.

FAHRUDIN BULJUBAŠIĆ FAX

“Život od stakla”, “Sarajevo pjeva mi se, place mi se”.

ŠERIF KONJEVIĆ

“Očeva želja”

ĆANA

“Hajde hajde mangupe”

MIROSLAV ILIĆ

“Pokidaću lance i katance”

IVAN KUKOLJ KUKI

“Sanjam”

SOFIJA MARINOVA (Bugarka)

“Soske tu na avea”

MILOŠ BOJANIĆ

“Violino proklete ti strune”

VIKI MILJKOVIĆ

“Violeta Viki”, “Otac i majka”.

ZLATA PETROVIĆ

“Ljubav nema pamet”

HASAN DUDIĆ

“Ne žalite mene”

ŠABAN BAJRAMOVIĆ

“Akaja rat – Lake lake”

HALID MUSLIMOVIĆ

“Srna”

MALENA MAJDA

“Đu đu đuskaju” (najbolja dečija pesma)

ŠABAN ŠAULIĆ

“Milicu Stojan voleo”, “Tebe da zaboravim”, “Bojana”, “Dado moja Dado”, “Sve mi uzmi dušu nemoj”, “Odem ti se vratiš”, “Maro dušo”, “Da nemaš drugoga”, “O Ilda”, “Lepotica sirotica”, “Moja Maljanka”, “Ti samo ti”, “Oteto prokleto”…

Neka mi kolege ne zamere…

Radio sam takodje muziku za film “Medeni mesec” sa našim najpoznatijim rediteljem Goranom Paskaljevićem, a u drugom njegovom filmu “Optimisti” bio sam glumac i harmonikaš.

Hvala Rade, želimo Vam sve najbolje za praznike i u budućem radu, imate li poruku za naše čitaoce?

U nastavku čestitnja božićnih praznika i pravoslavne Nove godine, Vašim čitaocima širom sveta Portala “Svet Australia”, Vama Slavice i redakciji, želim sve najlepše i da i dalje slušaju lepe pesme Radeta Krstića!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila