Danas je 21. septembar, sveti dan Roždestva Presvete Bogorodice. Upravo na ovaj isti dan pre pet godina rodio se iliti krenuo sa životom Portal “Svet Australia”.

Brižljivo pripreman nekoliko meseci, osvanuo je te 2018. pred čitaocima širom sveta. Iako u početku, zamišljen kao estradni medij, vrlo brzo je prerastao tu branšu te joj je dodao i ostale sfere života. Dakle, sve osim politike! Politiku smo prepustili onima koji vole da se svađaju, da se vređaju, da prave smicalice… neka o njima pišu tabloidi željni senzacije i pažnje. Mi smo našu pažnju stekli gospodskim manirima, ali daleko od toga da smo postali bajka za mnoge jer, i te kako smo znali “odapeti strelu” tamo gde je trebala biti odapeta.

Period od pet godina je i kratak i dug. Zavisi s kojeg aspekta se posmatra. Za to vreme mi smo uspeli ono što, verujem, nikome nije – da kroz intervjue, članke, reportaže obuhvatimo skoro 90 posto estrade. Kad kažem “estrade” onda to i mislim. Opšte je poznato ko je estrada a ko sebe naziva “estradom”. Ali, to nije tema ovog članka.

Svet Australia je postao neko čije se ime izgovara sa dužnim poštovanjem. To treba zaslužiti. A, zasluge su pre svega, timski rad, bez predrasuda, bez ljubomore, zavisti… samo podrška. Zato danas možemo da se pohvalimo sa redakcijom iskusnih profesionalaca odanih novinarskom poslu i zadatku. Nismo velika ali smo jaka ekipa koja u svakom momentu zna šta želi i hoće i što je najvažnije, to je prihvaćeno kod čitalaca širom Planete.

Biljana Biba Krnčeska

Od prvog dana pustolovine, kako je na početku izgledalo, sa nama je Biljana Biba Krnčeska, tada već afirmisana i poznata novinarka iz Makedonije, voditeljka programa uživo na mnogim televizijama, koja revnosno i bez pardona drži pod kontrolom estradu i ostalo iz te države. Britka na jeziku i peru idealno se uklopila u zamišljeni koncept Portala kojemu i sama daje ogroman pečat.

Slavica Momaković

Malo kasnije deo redakcije postaje i poznata i afirmisana estradna umetnica Slavica Momaković kojoj je povereno uređivanje zahtevnih delova kao što su Srbija, SAD i Kanada. Za divno čudo Slavica, koja inače dugo godina živi u Čikagu, ekspresno se uklopila i pored pevačkih koji su neosporni, pokazala i novinarske kvalitete. Zahvaljujući njoj naš Portal je intervjuisao neke od najvećih zvezda estrade. Da spomenemo Vesnu Zmijanac, Snežanu Đurišić, Draganu Mirković, Brenu, Anu Bekutu, itd. Slavica je i sama vlasnica desetak albuma, nekadašnja je članica kultnog “Đerdana” i na svom kontu ima trajne snimke za RTV Srbije i RTV Vojvodine.

Slađana Bojović

Za Zapadnu Evropu i Skandinaviju, angažovali smo Slađanu Bojović iz Malmea. Ova kršna Tutinjanka koja ima oštre stavove o životu uopšte i sama se ozbiljnije pre nekoliko godina počela uspešno baviti estradom, savršeno se uklopila u ekipu iskusnih i vrednih novinara.

Njih tri zapravo, najviše i kreiraju Portal. Nažalost, sa nama je donedavno bila i Nataša Glamočanin koja se po sopstvenoj želji povukla što poštujem, mada mi nije drago zbog gubitka vrednog šarafa u razrađenoj mašini. U svakom slučaju, hvala Nataši, njen doprinos je bio značajan i mnogo sreće i uspeha u izazovima koji su pred njom u budućnosti.

Goran Đurić

O Goranu Đuriću ne treba trošiti reči. Bez njega ovo danas ne bismo slavili a njegov zadatak operativca u tehničkom smislu je prosto nezamenjiv.

Rade Berak

Ja, kao glavni i odgovorni urednik, koordinišem ekipni rad i sudeći po iskustvu za ovih pet godina, mogu reći da sam izuzetno ponosan i zahvalan. Tako da njima, pre svega, od srca čestitam ovaj jubilej sa nadom da će ih biti još.

Naravno, doprinos Portalu daju i mnogobrojni prijatelji i saradnici koji se javljaju prilozima, savetima, kritikama… bez njih bi bilo mnogo teže ili prosto nemoguće.

Najviše hvala vama, dragi čitaoci. Bez vas, Portal bi bio mrtvo slovo na papiru. Zato pišite, predlažete, sugetišite, kritikujte…

Da se nadamo da ćemo sledećih pet godina dočekati u zdravlju i veselju.

Srećan rođendan!

Ujedno svima koji danas slave bilo kojim povodom, ;estitke od srca.

Rade BERAK

SLAVICA MOMAKOVIĆ, urednica za Srbiju, SAD i Kanadu

Srećan nam 5. Rođendan, draga redakcijo Potala “Svet Australia”, poštovani glavni i odgovorni uredniče i cenjeni urednici! U ime 5. rođendana kojem se mnogo radujem, želim da i dalje poštovanje, razumevanje, kolegijalnost, prijateljstvo i odlična saradnja, budu temelji našeg tima.

Da naši dragi čitaoci još u većem broju budu sa nama u narednoj godini i s poverenjem nastave da nas čitaju.  

Takođe, da naši saradnici raznih profila, umetnici, estradne zvezde, glumci, slikari, književnici, pesnici, tekstopisci, balerine, voditelji, muzičari, uvažene ličnosti itd, pružaju nam podršku i u buduće u vidu intervjua, da velika uzajamnost koju imamo, bude pokretač za nove uspehe i dobro svih nas! Koristim priliku da se pomenutima zahvalim kao i  mojim kolegama i koleginicama koji su sve ove godine ostali uz nas.

Neka nam je svima srećno i dugovečno! Živeli! 

SLAĐANA BOJOVIĆ, urednica za Zapadnu Evropu i Skandinaviju

Poštovanim kolegama i prijateljima Portala “Svet Australia” i našem glavnom uredniku, najiskrenije čestitke, povodom uspešne  petogodišnjice postojanja i uspešnog rada. ”Svet Australia“ je oaza za promociju kulture, umetnosti, tradicije i turizma… Za ne tako dug period, Portal je ugostio mnoge vredne i uspešne zemljake koji žive i rade širom planete. Zahvaljući vama, koji pratite naš portal i mnogim imenima koja smo ugostili, ovaj dan je poseban za sve nas. U svoje ime i u ime svih mojih saradnika sa kojima sam imala divnu saradnju, čestitamo rođendan ”Svetu Australia” i obećavamo još mnogo inspirativnih tekstove i druženje sa našim uspešnim i pozitivnim prijateljima. Ovaj dan je poseban, kojim obeležavamo vaše poverenje, ljubav i zajednički put ka novim uspesima.

BILJANA BIBA KRNČESKA, urednica za Makedoniju

SREЌNA PETKA ZA “SVET AUSTRALIA”, PORTALOT ŠTO JA SAKA ESTRADATA A ESTRADATA MU VERUVA

Sreќna sum sto denes odbeležuvame eden poseben jubilej koj mene lično mnogu mi znači, a toa e pet godišnoto postoenje na našiot internacionalen estraden portal Svet Australia, showbiz magazinot što apsolutno ja opravda svojata misija koja ja započna pred pet godini, na golemiot prazničen den Roždestvo na Majka Bogorodica. Golem den za golemi očekuvanja koi bea osmisleni i realizirani od idejniot tvorec Rade Berak, koj osven vizija imače i umešnost da otpočne eden mediumski format koj nudi pred se afirmacija no i svoevidna lobistika za estradnite ličnosti.

Samiot razvoen pat, site ovie godini spontano ni gi otvaraše vratite, pa doverbata rasteše i megju čitetelite i megju estradnjacite, koi svatija deka špekulacijata, lagata i tračot ne se naša opcija, pa sesrdno odlučija da sorabotuvaat so nas na naše zadovolstvo, a nie za vozvrat nikogaš ne gi razočaravme.

Našata poenta beše i ostana prenesuvanjeto na realanata slika do čitatelot, predstavuvanje na interesni i orginalni artisti i apsolutna afirmacija na muzičkata ponuda, nezavisno za kakov žanr ili umetnik stanuva zbor.

Site ovie pet godni slobodno možam da kažam deka uživam vo svojata rabota i imam apsolutna sloboda na osmisluvanje i kreiranje sodržini bez pritisoci i so maksimalna doverba od redakciskiot kolegium, a toa ќe priznaete e blagoslov po koj traga sekoj novinar.  Zatoa i vo ovaa prilika sakam da se zablagodaram na glavniot i odgovoren urednik za dadenata šansa i sekako da gi pozdravam kolegite i koleškite od različnite kraevi na svetot i da ja potenciram nivnata kolegijalna poddrška.

Na našiot portal izminatite godni prodefiliraa mnogu popularni ličnosti, predstavivme i apsolutno anonimni lica, nekoi za prv pat afirmiravme, a nekoi sesrdno poddrzavame. Umeevme da falime, no isto tolku i da kritikuvame ama merkata ja imavme sekogaš i nikogaš ne gi prečekorevme kodeksite…

Estradnoto novinarstvo ne znači apriori samo pofalba i glorifikacija, naprotiv i vo ovoj uslovno rečeno zabaven biznis ima mnogu prostor za kritika, koja na nekoj način i potiknuva da se podobrat odredeni sostojbi, pa vo toj kontekst ne sme se libele da komentirame i kritikuvame, ama sekogaš sme se trudele tie kritiki da bidat izdržani i faktički potvrdeni. Sigurni sme deka i na toj način gi pridvižuvavme nešata koi vo kontinuitet gi pratevme. Ostanuva da napomeneme deka založbata i vo idnina e da pridoneseme vo afirmacijata na ubavoto, kavlitetnoto i vrednoto. Da ja začuvame prepoznatlivosta na avtorskite tekstovi i eksluzivni intervjua, da bidime prisutni na site považni i interesni slučuvanja i da im ja preneseme realnata slika na čitatelite koi ni ja dadoa doverbata.

Neka ni e sreќen pettiot rodendenski jubilej i neka se množat godinite so ubavi iskustva i vesti što ќe ne oplemenuvaat.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila