So loša završnica i krajno skandalozno odnesuvanje sprema novinarite od strana na angažiranata agencija za organizacija na Tikveškiot Grozdober “Inovativa” od Skopje, ќe go zapametime godinešniot Grozdober. Iako se počna sovršeno i pregovorite so PR službata na Opština Kavadarci se odviva vo najdobar red dodeka gi dogovaravme akreditaciite i smestuvanjeto, sepak krajot beše skandalozen so kavgi i združeno demonstrativno negoduvanje od sedmata sila prema predstavnicite od “Inovativa”, koi bea vo uloga na “gonič robova” okolu binata i ne ni dozvoluvaa da si ja vršime rabotata, odnosno da snimame i slikame. Na našeto reagiranje kaj opštinskite predstavnici, dobivme samo izgovor deka toa se pravila što gi nametnuva agencijata zadolžena za organizacija na Grozdoberot “Inovativa” odnosno deka tie ne dozvoluvaat novinarite da imaat pristap pred binata zošto navodno smetale?!?

Lepa Brena

Krajno neprijatno i omalovaženo se čuvstvuvavme site kolegi zatoa što vo najmala raka ne tretiraa kako potencijalni atentatori, pa obezbeduvanjeto ne zapiraše od site strani ne dozvoluvajќi ni da go slikame ni izleguvanjeto na Brena. Sum bila na bezbroj manifestcii od vakov tip, no nikade olku lošo ne sum se počuvstvuvala kako sinoќa vo Kavadarci, kade bev akreditiran novinar po site propisi. Pa vo ovaa prilika ќe naglasam deka novinarot na vakvi manifestacii ne odi za da pojaduva vo hotel jajce na oko, tuku za da ima materijali od nastapot, za da snima, slika, izvestuva i na kraj dobie izjavi od učesnicite, koi ne se slučija ni ednaš vo trite večeri. I ne mi e jasno ovie agenciive što se angažirani od opštinite i na koi grdni pari im isplaќaat, dali se vo služba na svojot narod, ili samo na pejačite od Srbija, odnosno vo funkcija na bildanje na nivnoto ego pa im ugoduvaat na site hirovi. Kako može, (javno prašuvam) i do koga pejačite što doagjaat od sosedstvoto da ne davaat izjava za makedonskite novinari ?!? Toa e apsolutno nepočituvanje na ovaa zemja i predstavnicite na sedmata sila.

Martija Stanojkoviќ

Mi pojasnuva devojkata od PR službata kako Brena ne sakala da čue za izjavi i slikanje so novinari, pa se prašuvam dali e Brena taa koja postavuva uslovi, ili ovie od Opština Kavadarci koga gi dogovoraat detalite okolu silnite honorari i nivnata isplata ne se setile da i napomenat na golemata Diva deka ima obavezna obvrska da dade izjavi za novinari, da se slika i odgovori na nivnite prašanja! E Makedonče se dodeka dozvoluvaš sekoj stranec što ќe ti dojde na gosti da ti postavuva uslovi se do togaš ќe tapkaš vo mesto ili ќe unazaduvaš.

Kralot i Kralica na Grozdoberot

No da se vratam na skandaloznata večer, odnosno na tretmanot što go doživeeja novinarite pozadi binata. Koga pristignavme tamu veќe beše koleškata od KTV Kavadarci, koja razočarano ni prizna deka ne očekuvala vakov tretman na novinarite vo svojot grad i deka sramno e da ne tretiraat kako štetnici.

Darko Laziќ

Druga koleška se obiduvaše da najde pozicija za slikanje pozadi binata, no poradi brutalnoto odnesuvanje na dečkoto so bradata od “Inovativa” za koj podocna se ispostavi deka bil del od scenskite rabotnici ќe padneše vo fontanata so voda, pa seto toa ja “prelea čašata” za da započne bučna kavga pozadi scenata dodeka Darko Laziќ go držeše svojot koncert. Na moeto prašanje dali jas treba da go snimam zadnikot na Laziќ za da objavam negova slika na našiot portal, mi beše rečeno deka imam pravo na tri minuti pred bina da slikam, a koga im kažav deka obezbeduvanjeto i policijata ne me puštija ni sekunda pred binata, odlučija da mi dozvolat duri dve ipol minuti da zastanam pred podiumot za da slikam?!? No, takviot tretman samo mi potvrdi kolku kaj nas se diskreditira ulogata na novinarot i kolku ne e počituvan toj što e vo služba na manifestacijata i nejziniot dobar glas?! Zošto ne e seta poenta vo silnoto plateno obezbeduvanje koe navodno treba da vospostavi red, tuku i vo preneseniot vpečatok od manifestacijata koja se pravi za opšto narodno raspoloženie i ugodno doživuvanje. Taka što site ubavi vpečatoci koi gi dožvieavme predhodnata večer na Grozdoberot padnaa vo voda.

Gradonačalnikot Mitko Jančev

Za da e ironijata ušte pogolema, pred da pristigneme pozadi binata slučajno naidovme na Gradonačlanikot Mitko Jančev koj e eden od najuspešnite gradonačalnici vo Makedonija. Za negovata sposobnost nadaleki se znae, a od Kavadarci napravi El Dorado, pa srdečno mu se javivme za lično da mu čestitame na uspešnata manifestacija koja opfaka mnogu nastani vo sklop na tri dnevnoto održuvanje. Negovata ljubeznost dopolnitelno ne ohrabri i go zamolivme da se slika so sedmata sila, a toj go iskoristi našeto prisustvo za da go pofali angažmanot na policijata koja trite dena neumorno se grižeše za javniot red i mir, ne dozvoluvajќi da se slučat golemi incidenti. I vednaš posle toa nas ni se slučuva haos pozadi binata pa namesto da go pofalime besprekorniot preček od Gradonačalnikot na novinarite, nie se najdovme vo neprijatna situacija i se borevme so obezbeduvanjeto za da fatime kadar od Lepa Brena. Posle takvo iskustvo sekako deka koncertniot nastap od Brena ne mi beše vo fokus, iako taa i ovoj pat beše dominatna zvezda na scenata koja so svojata pojava i energija fascinira i vo sedmata decenija od životot. No skoro cel koncert ni pomina vo objasnuvanje i kavga so lugjeto od “Inovativa” i obezbeduvanjeto od Kvadarci “Alijans” koi isto taka bea isklučitelno neljubezni. Vakvata slika do nekade mi go poremeti mislenjeto za kavadarčani deka se vesel i ljubezen narod, no možebi imavme samo takva “sreќa”?!

Prava raja najljubezen Halid Bešliќ

Na krajot dobivme i oficijalno izvinuvanje od menađerot  na “Inovatativa” Darko Manasijeski – Žele, koj se obide da ja amortizira zovrienata atmosvera, no, negovoto izvinuvanje mene ne mi značeše apsolutno ništo zošto štetata veќe beše napravena. Taka da namesto da pišuvam hronologija na ubavite nastani koi gi imaše vo golem broj na ovaa maniestacija, počnuvajќi od preubavoto karnevalsko defile što se slučuvaše vo sabotata niz centarot na Kavadarci, pa fantastičnite koncerti na Martija Stanojkoviќ, Haris Đinoviќ koj zvučeše podobro od ploča, pa Halid Bešliќ najljubeznata zvezda na večerta, jas sum “prinudena” da pišuvam za edno gorčlivo iskustvo koe ne veruvav deka ќe mi se sluču baš vo Kavadarci. Posle ova samo ќe kažam “Inovativa” padnavte na ispitot i mu napravivte poveќe šteta na gradonačalnikot Jančev od kolku što mu bevte od korist. Vo idnina najprvin naučete kako da se odnesuvate so predstavnicite na mediumite, kako da im obezbedite mesto pred binata za da si ja vršat svojata rabota, da im obezbedite izjavi od zvezdite što gi nosite zošto toa vi e zadača, a ne da razbrkuvate se što ne doagja so vas od Skopje.

Najdobar vokal Haris Džinoviќ

Što se odnesuva generalno do posetenosta na Grozdoberot taa beše ekstremno golema, osobeno vo nedelata koga edvaj se najduvaše mesto za parkiranje, no mora da se pofali odlukata parkingot da bide besplaten za vreme na Grozdoberot, što e ušte edno ispravno rešenie na Opštinata. Isto taka i ostanatite opštinski institucii bea na visina na zadačata pa gradot brzo se čisteše i sreduvaše, skarađiite ima svoja lokacija vo parkot, a centralnata pozicija pred golemata bina beše za publikata koja uživaše vo zabavata do docna vo noќta. Se na se site ubavi slučuvanja padnaa vo senka na skandalot što se sluči poslednata večer i toa frli golema damka na celata manifestacija. Zdravje Bože da se nadevame deka do slednata godina ќe se nauči lekcijata pa poveќe novinarite nema da imaat vakvi neprijatni iskustva…

Prepolno so publika

Brutalno odnesuvanje na obezbeduvanjeto

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila