Se čini deka niškiot pop rock sostav “Galija” e eden od “poslednite mohikanci” koj uspea da opstane site ovie godini na javnata muzička scena avtentično bez i najmalo koketiranje so folkot što praktično beše teško izvodliva misija koga ќe se zeme vo obzir kompletnata političko kulturna tranzicija na bivšite YU prostori. Sepak tokmu “Galija” i nejziniot frontmen se možbi i najpovikani za diskusija na ovaa tema, a prisustvoto na Nenad Milosavljeviќ poznat kako Neša Galija na godinešniot “Pivo Fest” beše odlična možnost so nego da porazgovarame nevrzano na tema za muzikata, stilskite žanrovi, kompromisite i filozofijata na živeenjeto koja najmnogu može da pomogne koga e vo prašanje opstanokot na eden umetnik…

Prilepčani živo se seќavaat na grupata “Galija” i nejzinite svirki vo osumdesetite i devedesetite godini od minatiot vek. Sega ste povtorno gosti na “Pivo festot” pa me interesira kako vi izgleda Prilep dali zabeležavte nekoi promeni onaka na prv pogled?
Neša Galija:  Da,dosta se izgradil, nekoi delovi  na gradot se sosema poinakvi no ona što e najvažno e deka dušata nikogaš ne se menuva i toa e ona po što eden čovek najmnogu se rakovodi koga doagja vo eden grad. Mene mi e posebno drago koga i da dojdam vo Prilep zošto toj e eden od moite omileni gradovi po site parametri. Ima mnogu ubavi ženi, mnogu vkusna hrana, i saka dobra muzika da sluša, taka da tie tri elementi se za mene dovolni za jas da bidam sekogaš zadovolen koga sum tuka.
Fluidot megju vas i publikata sekogaš postoel. Nekako e fantastično kako uspeavte site ovie godini da ostanete dosledni na toj romantičen rock fazon kako grupa koga ќe se zemat vo obzir site turbulencii koi gi pominavme od politički, ekonomski i socijalen apsekt?
Neša Galija: Receptot e ednostaven kako i za sekoja rabota taka i za ovaa čovekot mora toa što go raboti da go saka. Treba da bide zaljuben vo svojata profesija, a jas sum navistina zaljuben vo muzikata i koga i da me prašaat lugjeto dali sum sreќen jas odgovram potvrdno deka sum sreќen zatoa što jas go postignav ona što go sonuvav. Da se zanimavam so rabota koja ima poveќe elementi na hobi i zadovolstvo od kolku na rabota vo onaa klasična smisla. E koga toa ќe go postignete vo bilo koja profesija može da rečete deka ste zadovolen čovek i toa e vsušnost suštinata na sreќata vo životot.
Mnogu rockeri bea prinudeni da go smetan žanrot zaradi egzistencionalni pobudi. Kako vie uspeavte da ne se odkažete od rock & rollot i dali voopšto deneska ima rock & roll vo vistinska smisla na zborot?
Neša Galija: Ne e vo prašanje samo rock & rollot tuku odnosot generalno kon estetikata koja se promeni po site parametri i toa na site prostori na bivša Jugoslavija. Na krajot na kraištata se promeni i društvenoto ureduvanje koe vsušnot gi diktira promenite i vo ostanatite oblasti kako što e sportot, umetnosta, kultira i.t.n. Od toj segment zavisi vo koj pravec ќe se dvižat promenite. Znači zaminaa vo smerot vo koj političkite strukturi gi nasočija promenite pa se čini deka nema rock & roll i deka ja nema taa estetika. Ne, toj samo otide vo vtor plan i ne e taka dominanten na mediumite no go ima vo lugjeto, a toa e mnogu považno od kolku da go ima samo na mediumite. Prisutnosta vo mediumite e poveќe trendovska od kolku suštinska sostojba, i zatoa toa mene posebno ne me zagrižuva. Mislam deka sekoj treba da ja raboti svojata rabota najdobro što znae i umee i da ne go boli glavata za ostanatite okolnosti. Druga rabota e koga se prilagoduvate kon finansiskite elementi koi se najvažni za žal vo poveќeto profesii pa i vo našata, togaš toa go rešavate so mnogu poveќe raboten angažman od voobičaeno. Jas na primer uspeav da naučam kako se pravat spotovite. Uspeav da naučam kako se montiraat spotovite. Uspeav da naučam kako se snima cel album, a da nemoram da angažiram premnogu lugje. Taka da vo toj pravec odi nekoe snajduvanje. Vsušnost gi namaluvate trošocite na proizvodstvoto, a go zadržuvate prepoznatliviot kvalitet. Toa od prilika e taa moja vizija koja mi uspea i eve veke 42 godini bendot na toj način opstoi.
Sekoja čest na stažot i voopšto na vašata životna filozofija i pogled na svet koj očigledno vi pomogna site ovie godini da gi relativizirate neštata i da gledate poopušteno i porelaksirano na sostojbite vo muzikata.
Neša Galija: Jas mislam deka i treba taka da se gleda, zošto ako trgneš da se zanimavaš so druga profesija i stalno da baraš pričini za neuspeh vo nekoi drugi okolnosti togaš tuka i nema nekoja sreќa. Jas sekogaš se rakovodev so edna misla na prašanjeto što e uspeh? Uspeh e najdobro snajduvanje vo odredeni okolnosti, taka da na toj način i morate da se vodite vo odredeni situacii. 
So što ќe i se prestavite na publikata na “Pivo Festot”  so ogled na toa što imate mnogu hitovi, mnogu evergrini i dali nastapuva kompletniot sostav na “Galija”?
Neša Galija: Da, cel sostav nastapuvame. Ovaa situacija ni ovozmožuva od toj finansiski aspekt da nastapime vo poln sostav. Cela ekipa e tuka kompletno i muzički i produkciski taka da publikata ќe ja sluša “Galija” vo nejzinoto izvorno vistinskoto svetlo. Znam deka prisutnite ќe bidat zadovolni zatoa što toa e ekipa koja mnogu dobro sviri. Na ovie prostori važime za edni od prvite tri bendovi koi se vo toj izveduvački del dosta spremni. Bidejќi znam pred koja publika nastapuvam koja patem kažano mnogu dobro umee da gi proceni umetnicite jas odlučiv večerva da nastapime i so nekolku pesni od noviot album taka da ќe imate prilika da čuete nešto od noviot album na “Galija” koj go izdadovme pred nekoi 4 – 5 meseci, a se vika “U raju iznad oblaka”, a ostanatiot del ќe bide posveten na pesnite koi sami se izborija za svoj život.
Biljana KRNČESKA
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila