“Odrasla sam uz čistu narodnu muziku, urezala se u moju dušu, moje shvatanje u moj život, mnogo je volim”!

U današnje vreme kada smo preplavljeni raznim ritmovima, melodijama, kompozicijama itd,  prijatno je iznenađenje kada čujemo pesmu koja je zasnovana na temeljima tradicionalne narodne muzike ali i zadovoljstvo kada je peva lepi glas koji podseća na izvorni.

Reč je o poznatoj pevačici mlađe generacije – Maloj Cani i izuzetnoj  pesmi pravoj šumadijskoj “Vinograde moj debeli lade” koju je komponovao  legendarni kompozitor, pevač, priznati nacionalni umetnik Andrija Bajić, što nije čudno, jer je on autor mnogih lepih  pesama. Njihova saradnja je i ranijih godina bila veoma plodonosna jer je Andrija Bajic za Malu Canu komponovao nekoliko hitova sa kojima je stekla popularnost i utemeljila svoje estradno ime. To su hitovi “Crkva mala”, “Nagazna mina”, “Čik ako smeš”, “Grom” itd…

Pre nego što pređemo na intervju sa našom dragam Canom dodala bih  zlatno nepisano pravilo koje važi u muzičkom svetu – tim koji pobeđuje ne treba menjati.

Za pesmu “Vinograde moj debeli lade” potpisnik teksta je Budimir Marković; kako je došlo do Vaše saradnje?

Budimir Marković je jedan običan čovek, gospodin iz Požarevca, koji živi u Austriji ali voli da piše tekstove vezane za našu narodnu muziku. Uz pomoć Andrije Bajića iskusnog umetnika tekst “Vinograde moj debeli lade” dobio je konačan oblik na koji je Andrija napravio jedinstvenu prelepu melodiju. Kao i do sada snimanje i aranžman je realizovao naš prijatelj vrsni muzičar gitarista Boca Tomašević iz Dvora na Baniji koji sada živi i radi u Rumi.

Zbog čega ste se opredelili za ovu pesmu kada gotovo sve pevačice i pevači “jure” za modrernijim stilom?

Odrasla sam uz čistu narodnu muziku, urezala se u moju dušu, u moje shvatanje, u moj život, mogo je volim. Kada mi je Andrija ponudio da snimim ovu pesmu pristala sam “na prvu.

Muzički urednik i direktor produkcije BN MUSIC iz Bijeljine, gospodin Dragan Dmitruk – Čičak, kada je  pesmu čuo odmah je zvao i ponudio da je snimim za njihovu izdavačku kuću za BN TV. Sa njima imam i od ranije odličnu saradnju, snimila sam nekoliko solo pesama a i duetske sa pokojnim Borom Drljačom, sa grupom “Goci Bend”, to su bila jako zapažena izdanja sa milionskim pregledima na YouTube. Saradnju sa BN Music nastaviću i dalje jer sam izuzetno zadovoljna.

Zaposleni ste kao sekretarica u Udruženju estradnih umetnika i izvođača Srbije, kako stižete da uklopite  obaveze u udruženju i nastupe na koncertima, koliko ste zaposleni ovoga leta? 

Ja sam prezadovoljna sto se tiče mog sekretarskog posla u Udruženju estradnih umetnika i izvođača iako mi zadaje dosta posla, jer imamo preko 3.000 članova. Mi smo muzičari neka posebna “fela”, ima nas raznih, od odgovornih do razmaženih i opuštenih, nekako uvek volimo da nam neko drugi uradi ono što bi trebali sami da uradimo. Ne kudim ja nikoga, nego je to prosto tako. Pored redovnih LICENCI ZA RAD svakodnevno se bavim i sporednim problemima pojedinih članova i trudim se koliko god mogu da im izađem u susret.

Što se tiče mojih nastupa pevačice, hvala Bogu, sve stižem, uklapam se i ne žalim se. Imam ovde kod nas posla dovoljno i to me iskreno raduje. Jedino mi je žao što sam dva puta planirala da odem u Ameriku i oba puta su mi se nekako izmakla. Prvo problemi oko korone, drugi put problemi oko vize, ali biće, ima vremena, važno je da me naši ljudi iz Amerike pozivaju.

Zovu me na festival u Vrnjačku Banju, zatim u Sombor, u Knjaževac kod Kalne, pa na Zlatnu Jesen u Gudurici kod Vršca, zovu me i u Banja Luku, Rijeku, Otočac u Hrvatsku, da dalje ne nabrajam, to je moja trenutna poslovna slika i sasvim je to dovoljno nastupa.

Može se čuti od pojedinih kolega da su na nekim veseljima doživeli neprijatnosti koje su uspeli na vreme da zaustave, ali da su na žalost videli da nekima to ne smeta, kažu da im to sve ide u “rok službe” jer im je zarada najvažnija.

Šta mislite o tome, jeste li bili u prilici da tako nešto vidite?

Ja lično, nikada nisam takve stvari doživela a nikad ih ne bih ni dozvolila! Ako neko voli da me angažuje, da me sluša dok pevam i ako želi da me časti bakšišom, ako je sve u granicama pristojnosti, ok, to je sve normalno za veselja. Ali, nisam volela da vidim da recimo kolega leži u građevinskim kolicima za malter, drži mikrofon i peva a neko ga voza od stola, do stola, kao Bože mi oprosti da je umro. Nisam volela ni kad sam videla da su na svadbi doneli tri bale sena, razvezali ih i to seno posipaju po muzičaru, violinisti, a oni dalje sviraju kao da je to normalno. Pa čekajte gospodo malo… Lepo je da se veselite, da uživate u lepim pesmama, da igrate kolo, ali brate mili ovo ne ide, jednostavno je nedopustivo. To je ono što ne volim da vidim pa nije sve baš u novcu.

O sve većoj pojavi mladih pevača dosta se govori, šta mislite o tome, mogu li se svi ozbiljno baviti pevanjem?

Što se tiče mladih pevača, smatram da ih u zadnje vreme ima dosta kvalitetnih, odlično pevaju. Ali ima i onih koje bih rado uputila da rade nešto drugo, jer im muzika ne ide dobro! Na žalost, kod nas  dođu u Udruženje da se učlane i oni koji ne ispunjavaju kriterijume ali moramo da ih primimo jer nas uvere da već negde nastupaju. Ako im ne damo licencu za rad, mogu da nas tuže i što smo im oduzeli pravo za rad (Licenca je zakonom neophodna za posao). Šta onda? Mi krivi! Na kraju bude kako mora. Izdamo radnu dozvolu da mogu da negde nastupaju, jer ih “traže”, ali to mnogo ne menja stvar, svi znamo da na estradi opstaje samo kvalitet! Zato idemo dalje i trudimo se da dajemo kvalitet maksimalno.

Da li Vas nešto posebno vezuje za pesmu  “Oj Jovane Jovo more” kada ste odlučli da je presnimite? Poznato je da su je koponovali Braća Bajić a da je nekada pevala Jerina Jović.

Kao što sam već rekla volim našu izvornu narodnu muziku ali i kvalitetnu komponovanu koja je u tom duhu napravljena. Pesma “Oj Jovane Jovo more” je pravi narodni muzički biser i ja je prosto obožavam. Što se tiče njene vrednosti dovoljna je garancija ime i legendarnih umetnika Braće Bajić.

Da li će te Vašoj publici prirediti uskoro još neko lepo muzičko iznenađenje?

Upravo realizujemo u studiju još jednu divnu ljubavnu pesmu autora Dragana Vasića  Cakija koji je uradio hit “Zemljotres”. Neka to ostane iznenađenje za Vaše cenjene čitaoce i takođe moju vernu publiku. Dok je ne objavimo želim da pozdravim širom sveta Vaše cenjene čitaoce portala “Svet Austrlia” i poželim im da budu srećni da uživaju u životu, muzici i naravno da slušaju moje pesme. Voli vas sve vaša mala Cana!

Slavica MOMAKOVIĆ


2 KOMENTARA

  1. Hvala Vam Slavice sto nas uvek obradujete da saznamo nesto vise o nasim umetnicima koje volimo. Mala Cana je istinski novo uspesno ime na estradi. Pesme su joj divne, a pevanje izuzetno jednostavno i prijatno. Ziveli.

  2. Imao sam cast da pre mesec dana boravim u Beogradu i da se sretnem sa Malom Canom i sa gospodinom Bajicem. Odusevili su me obadvoje sa svojom jednostavnoscu i prijatnim razgovorom uz kafu.
    I ranije sam pratio njen rad, a od tada je slusam svaki dan. Divna je. Pevac prve klase. Cestitam za novu pesmu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila