Kada se na sceni sretnu dva brilijantna umetnika međunarodno poznata pijanistkinja, Beogradjanka Marta Milošević Branković i rok zvezda, gitarista iz Mičigena Denver Kuper onda je muzički spoj njihovih olujnih energija i neverovatan umetnički sklad, ritmički, harmonijski, stilski, virtouzni pravi spektakl za gledaoce. Svojom muzikom pomeraju granice gde god nastupaju i izazivaju ushićenje publike svih generacija! Za kratko vreme njihov duet osvojio je publiku u Americi, gde inače žive i rade, dobijaju pozive za nastupe sa svih strana. Na radost njihove publike i poštovalaca dobre muzike, objavili su ovih dana izuzetan video sa duetskom kompozicijom RUSH – E (RAŠ – E) i ponovo očarali obožavaoce.

Martu smo poslovno zatekli u Njujorku ali ona je ljubazno našla vremena za intervju u kojem ćemo govoriti o njenoj saradnji sa Denverom, novom videu, planovima, itd…

Kada ste upoznali Denvera Kupera i došli na ideju da nastupate zajedno i stvarate i snimate muziku?

Denver i ja smo se slučajno upoznali davne 2019. godine, čim smo čuli jedno drugo kako svira poželeli smo saradnju, iako je to delovalo gotovo nemoguće u tom trenutku. Klasična pijanistkinja sa programom Šopena, Rahmanjinova i rok zvezda iz Mičigena koji pravi karijeru na Floridi i Americi i koji se kreće u različitim krugovima i bendovima, malo je izgledalo neverovatno, ali što je najvažnije, mi smo se umetnički prepoznali i to je bilo dovoljno za početak.

Prvi razgovor o našoj saradnji je bio kada sam se pojavila na njegovoj svirci maja 2019. godine, on me je tada pitao za kompoziciju Fantoma iz opere jer mu se uvek sviđalo kako sam je izvodila! Slušajući ga i kako svira pomislila sam da je on umetnik mog muzičkog ranga i da smo rođeni za duet…

Šta je bilo odlučujuće da počnetne saradnju sa njim? Koje ste prve muzičke korake napravili?

Odlučila sam da sviram sa njim od momenta kada sam prepoznala sebe u njegovom sviranju i pomislila da je on najbolji i najzanimljiviji umetnik kojeg sam upoznala na prostoru USA. Naša prva proba je bila fenomenalna, odmah smo počeli da aranžiramo kompoziciju Fantoma na naš način. Već decembra te godine smo objavili video Fantom iz opere koji nam je doneo mnoge nove koncertne angažmane i pozive. Od 2019. Denver i ja smo snimili 4 spota, imali smo niz koncerata od Majamija do Las Vegasa.

Ovih dana objavili ste veoma impresivan video za kompoziciju “Rush – E” u kojem  potvrđujete Vaše i Denverovo ogromno instrumentalno umeće. Šta vas je motivisao da je snimite? 

Novi spot za najpopularniju klavirsku kompziciju na YouTube  “Rush E” ili na srpskom “Raš E” nastao je u ideji ruske muzike i harmonije, ali originalnu ideju da je snimimo, imao je moj suprug Nebojša koji je slučajno čuo dok smo je Denver i ja svirali u Las Vegasu i pomislio da je to delo rođeno za  nas. Ispostavilo se da je bio u pravu. Inače ovo je naš poseban aranžman koji smo snimili za dolazeći album, koji će biti uskoro.

Uradili ste još jedan muzički projakat, kako se zove i u kom periodu izlazi?

Novi projekat se zove “Vivaldi Only” koji izlazi kao video i audio zvuk 24. Decembra (to je jedna sjajna muzička vizualna koncepcija) u kolaboraciji sa “Parma Rekordings” produkcijskom kućom koja je izdala “Crnog Labuda Klavira” i “Marta Oluja” album i na kojem je Denver gost i za koji smo dobili fenomenalne kritike do sada. Iako je pandemija Korone virusa mnoge zaustavila, nas na sreću nije, mnogi misle da smo već postigli dosta.

Da li ste sa Denverom nastupali pred rok publikom?

Naš moto je “Mi tek počinjemo”. Gde god se pojavimo a dogodilo se da sam ja iznenadila rok bend nekoliko puta i svirala pred rok publikom, uspeli smo i na takvim događajima da ukrademo šou i zapanjimo publiku koja tvrdi da je samo zbog nas došla. U martu ove godine zasenili smo publiku u Vegasu u jednom od najprestižnijih mesta na svetu Valdorf Astoria i proglašeni za “događaj sezone”. Takođe smo pozvani u Vegas ponovo. Pre neki dan naša eminentna slikarka Gordana Nenadović poznata publici i sa umetničkim imenom “Art Gora” rekla je da će uraditi sliku Denvera i mene koja će biti posvećena našem duetu. Inače foto su radili Majkl Ki i Debra Martin.

Vaša priča je jedinstvena i vrlo specifična, gotovo filmska, šta Vi mislite o tome?

Naša priča je unikatna i naš duet je nesvakidašnji. Mladić rođen u Americi i pijanistkinja iz istočne Evrope koja pravi klasičnu pijanističku karijeru, po mnogima je holivudska priča, Big city Boy and Small town Girl iz pesme Don't Stop Believing.

Naša energija, mix naših aranžmana i mogućnost da približimo klasičnu muziku mlađim generacijama me je podstaklo da krenemo u nešto nepoznato. Oboje imamo dar da aranžiramo ali da ostanemo verni našem žanru. Ja menjam klasiku zbog njega ali je stavljam u jedan moderan model spreman za nove generacije. On i ja se razumemo bez mnogo reči i to je ono što nas spaja kao muzičare i umetnike!

Kako publika reaguje na vašu muziku, energiju koju emitujete?

Publika gori dok nas sluša i to nam je dalo mnogo snage da nastavimo dalje. Uvek nas prate ovacije, fotografisanje i videa fanova koji nas verno prate. Gde god se pojavimo ukrademo šou sa našim aranžmanima i pojavom naših energija. Publika voli nešto drugačije i spoj dva žanra koji funkcioniše, pokreće publiku u smeru kojem se nismo nadali ni u najdivnijim snovima.

 

Koju poruku šaljete svetu sa vašim duetom i novom atraktivnom muzikom, koja taj isti svet, sve više osvaja?

Naši aranžmani su “za bolje sutra”, “za bolje lice muzike” i za mogućnost stvaranja novog muzičkog žanra između roka klasike kojoj je ovo podvig i hrabrost da bi opstala, i rok žanr kojem treba svežina novih instrumentalnih aranžmana koje klavir donosi. Sve što radimo je sa željom da nas publika širom sveta čuje, verujemo da naše vreme dolazi!

Na pitanje, kakve imresije mu donosi saradnja sa Martom, Denver je rekao:

„Sjajno je svirati sa klasičnim pijanistom! Posebno ide ruku pod ruku sa metal muzikom. To je neverovatno iskustvo učenja jer je klasika ponekad veoma komplikovana, tako da mi se zaista sviđa izazov koji donosi. Naš duet je sjajan jer zaista nema ograničenja šta možemo ili ne možemo da uradimo. Sve je na stolu i naše kompozicije su nam sasvim prirodne.” (“It's great to play with a classical pianist! It especially goes hand in hand with metal music. It's an amazing learning experience because the classics are sometimes very complicated, so I really like the challenge it brings. Our duet is great because there's really no limit to what we can or can't do. Everything is on the table and our compositions are completely natural to us”).

Da li u budućnosti planirate nastup sa Denverom u Vašem rodnom Beogradu?

Da, pogodili ste, 26. decembra planiram koncert u Beogradu, radim na tome, volela bih da i Denver nastupa sa mnom. Verujem da će koncert pred beogradskom publikom biti veličanstven.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila