Ugledni XXVI “UTEKS TV festival narodne muzike“, održan je 21. 12. 2022. godine u studiju Kopernikus televizije u Beogradu. Već je postala tradicija da svake godine po svom starom oprobanom receptu festival iznedri veoma dobre vokalne soliste, popularne pesme koje imaju visoku slušanost na radio stanicama, gledanost na televizijskim programima, preglednost veliku na YouTube kanalima i što je najvažnije, mnoge su pesme postigle status bezvremenskih…

Pozdrav učesnika publici

Dalibor Đukić sa predsednicom skupštine UTEKS Dragicom Narić i tekstopiscem svoje pesme “Oko moje zeleno” pobednik po glasovima na YouTube

Publika koja je došla na festival uživala je u bogatom programu, ređale su se pesme i pevači, divno napisani tekstovi i melodije, svi su mogli da se uvere da je “UTEKS festival” ostao dosledan čuvar narodne muzike i naše kulturne baštine kroz muzička dela koje reprezentuje. Oni koji su bolje upućeni znaju da je tako od samog početka festivala.

POBEDNICI XXVI Uteks TV festivala Milivoje Đurišić i Marinko Marković sa pesmom “Ti si Srbin ja iz Crne Gore”, nagrada Milan Babić

Žiri festivala Dule Janković harmonikaš, Saki Ćosović predsednik žirija, Slađana Ivanovic poetesa, Andrijana Anci Dabetić, estradna umetnica sa direktorom festivala Milanom D. Šoškićem

Pesnikinja Slađana Ivanović dobitnica Povelje od UTEKSA i članica stručnog žirija festivala

Učestvovalo je 30 interpretatora iz Beograda, Kragujevca, Bora, Mladenovca, Podgorice, Minhena, Pljevlja. Ovaj festival kao i sve prethodne, medijski je propratila televizija Kopernikus prenoseći ga u celosti  kao i emisije koje su pratile najavu i završetak festivala.

Anči Dabetić, specijalni gost, obeležila je kraj godine sa hitom “Zaboravu još ga ne dam”, tekst Milan D. Šoškić

Iz razgovora sa doživotnim direktorom festivala, organizatorom i predsednikom “UTEKSA” gospodinom Milanom D. Šoškićem, izuzetanim umetnikom, pesnikom, tekstopiscem i kopozitorom, autorom preko 600 pesama od kojih je 200 koponovao, (“Ivana se kroz Berane šeta” ,”Žena na kapiji”, “To Srpkinja samo rađa”, itd) saznali smo mnoge informacije i njegove utiske, koje nam je ljubazno preneo.

Mileta Pavlović nagrada treće mesto za najbolju interpretaciju

Siniša Sretenović Povelja od UTEKSA povodom 56 godina muzičke karijere

Veoma mi je drago što smo okupili veliki broj učesnika što dokazujemo da je naš festival jedinstven u svemu i po muzičkim nagradama i po učesnicima i po kvaitetu i po žiriju. Zahvalan sam našim prijateljima iz Švajcarske, Cvijeti i Obradu Radoviću koji su bili generalni sponzori ovog festivala. Veliku zahvalnost dugujem i Etno selu Koljeno-Ulotina kod Andrijevice gde će pobednici besplatno provesti vikende, zahvalni smo vlasniku Baćku Vlahoviću.

MILANA, najbolja melodija festivala Igor Vidosavljević Vitko

Savo Šumar, najbolja interpretacija za zavičajnu pesmu nagrada “BORA DRLJAČA” i najbolji zavičajni tekst Nikola Čubrilo

Jovana Lončarević najbolja interpretatorka festivala kao i najperspektivniji izvođač

Još jedan jubiliej ste organizovali i proslavili 35 godina postojanja “UTEKS” udruženja tekstopisaca Srbije, kako je proteklo ovo značajno slavlje?

 Noć pre festivala organizovali smo generalnu probu kao i 35. rođendan našeg “UTEKS” udruženja. U veseloj atmosferi, pevalo se i igralo i dodeljene su Povelje zasluženim poetesama i pesnicima, pevačima kao i prijateljima “Uteksa”. U prepunoj sali odjekivale su pesme i igrala se kola. Rekao bih da smo se svi lepo proveli.

Povelja od UTEKSA povodom 56 godina karijere Srbo Tomašević

Dušica Tomašević oduševila sve svojim nastupom. Nagrada drugo mesto za melodiju; Berko Dimitrijević

Jasmina Mihajlović najolji debitant festivala
Milka Đurišić nagrada za drugo mesto najbolja interpretatorka i najizvorniji tekst festivala Natalija Tomić
Na ovom festivalu ima više nagrađenih izvođača, recite nam ko su oni? Koji umetnici su bili članovi žirija?

U opisu fotografija nagrađenih izvođača  koje smo Vam poslali, vidi se sve jasno uz sliku ide ime i nagrada, mislili smo da je to najbolji način prezentovanja plasmana. Ovde mogu da kažem njihova imena. Pobednici festivala su estradni umetnici: Milivoje Đurišić i Marinko Marković sa pesmom “Ti si Srbin ja iz Crne Gore”, nagrada “Milan Babić”. Ostali nagrađeni su Ilija Davidović, Mileta Pavlović, Dušica Tomašević, Milana, Bojana Stanarčić, Jasmina Mihajlović, Besima Betty Bećirović, Milka Đurišić, Jovana Lončarević, Dalibor Đukić, Savo Šumar, Siniša Sretenović, Jelena Glišić. Specijalni gosti festivala su bili i članovi žirija Andrijana Anči Dabetić, Saki Ćosović, zatim poetesa Slađana Ivanović i harmonikaš Dule Janković.

Uvek uz UTEKS Miloje Bubanja

Besima Betty Bećirović nagrada najbolji izvođač van Srbije

Saki Ćosović specijalni gost festivala
Jelena Glišić “Otavi me dragi moj”, nagrada, drugo mesto za Prvi glas publike po glasovima na YouTube i drugo mesto najbolji debitant
Kada se ovako jedan veliki festival uspešno završi obično neko pita kada će biti sledeći? Mnogi i ne slute koliko je to veliki organizacioni posao, šta sve treba uraditi pre nego se okupe izvođači, upale reflektori, kamere i u punom sjaju bina zasija. Da li je bilo sličnih pitanja?

U pravu ste, mnogi su me pitali za sledeći festival, a iskren da budem ne znam ni da li će ga biti, ogroman je posao u pitanju. Neka sve ovo polako prođe, neka se čuje pesma bilo čija i bilo gde, neka postigne uspeh, pa ćemo uskoro sve videti. Ono što želim sebi, želim i svima vama. Od Boga Vam zdravlje a od mene najlepše želje za dolazeće praznike, Srećan Božić i pravoslavna Nova godina.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila