Velat koga si emotivno rascepkan najdobro e da smeniš sredina i lugje, a jas toj sovet go uvaživ i odlučiv teškata godina da ja ispratam od toplata Dalmacija koja vetuvaše nova atmosvera i sekako novo doživuvanje. Taka i beše.

Severina beše ušte edna od pričinite što se odlučiv za doček vo Split, a palmite, moreto i temperamentot bea onaa višna na vrvot od očekuvanoto doživuvanje. Sepak, mislam deka Split najubavo vo eden stih go ima opeano slavnata diva Tereza Kesovija koja pee “Nima Splita do Splita” i toa se kažuva. Iako očekuvav deka umorot od patot nema da mi dozvoli da go vospriemam razgledot na gradot “čulno”, me demantiraše realnosta, koja mi pokaža deka energijata se crpi od emocijata, a taa beše silno inspirirara od kameniot ambient vo koj sekoj detal predizvikuvaše vnimanie. Rivata ne dočeka so mnogu gosti od sekade, koi izgledaa baš atraktivno i bea vistinska motivacija za želbi za poubava, pouspešna i posreќna Nova Godina. Muzikata se slušaše od site strani i go dopolnuvaše razdraganoto prednovogodišno raspoloženie. Golemata bina vo centarot impozantno go najavuvaše Novogodišniot spektakl, a muzičarite vo živo imaa generalna proba. Od drugata strana na lizgališteto se k’nkaa mladite generacii koi imaa i pomošni stolčinja za lizganje, vo koi možea da vozat pomali drugarčinja što ne znaat seušte da održuvaat ramnoteža na k’nkite. Ednostavno se beše tolku poinaku od kaj nas, pa umorot ne se ni čuvstvuvaše. Posebno ubav vpečatok ni ostavi i lokalniot vodič G-dja ta Irena, koja maksimalno se trudeše da ni ja pojasni splitskata istorija, slikovito objasnuvajќi ni gi istoriskite ličnosti od koi ovoj grad so vekovi živee. Sepak, problematičniot roaming paket me natera da pobaram prestavništvo od mojot operatot A1 i togaš dožvieav neljubezen odnos od vrabotenata koja ne se ni potrudi da otkrie zošto protokot na internetot ne e ovozmožen. Toa donekade mi odade realna slika deka meštanite ne se preterano ljubezni no stoi deka se kulturni.

Odmorot vo hotelot “As”, kade bevme smesteni ne okrepi i tamu navistina naidovme na srdečen personal i odlični uslovi za prestoj što znači deka od srce vi go preporačuvam dokolku patot ve nosi za Split. Bidejќi ne bevme mnogu daleku smesteni od centarot, odlučivme grupno da se simnime vo gradot i da bideme na vreme prisutni za nastapot na Seve, od koja se očekuvaše mnogu zatoa što za prv pat nastapuva novogodišno vo svojot roden grad koj go obožava i kade e bukvalno simbol.

Pred binata veќe imaše mnogu narod koj frenetično uživaše vo rapot na poznatiot spličanec Vojko V. no toa ne ne spreči uporno da se probivame so moite mladi sopatnički do centralniot del od scenata i od blisku da uživame vo spektakularnoto izgleguvanje na Severina. Nejzinata pojava i stajling bea za sekoja pofalba. Mladolika, neguvana i isklučitelno razgibana Seve na scenata dade se od sebe za da gi ispolni očekuvanjata. Stiliziraniot korset-kombinizon dopolnet so visokite lak cizmi ne ja ograniči vo pokretite, tuku naprotiv i ovozmoži da bide slobodna i isklučitelno razigrana za vreme na dvoipol časovniot koncert, a publikata postojano ja bodreše peejќi gi grleno site nejzini hitovi. Na scenata pokraj nea bea desetina vrvni muzičari megju koi i pridružniot vokal, ubavata Anželika, za koja doznavme deka e školska drugaraka na Seve. Pred samoto odbrojuvanje na scenata se pojavi gradonačalnikot na Split, Ivica Puljak koj nazdravi za Novata 2023 Godina i na eden simpatičen način otkri deka Seve mu bila komšivka, a raperot Vojko učenik, pa se pošeguva deka i toj bi možel nešto da otpee. Na sreќa gradonačalnikot ne beše populistički nastroen pa brzo se povleče od scenata i započna bogatiot ognomet koj praktično traeeše do samiot kraj na koncertot. Spored dalmatinskite mediumi Split za Nova godina bil poseten od 30 iljadna publika, a nastapot na Seve beše ocenet kako najdobar nejzin dosegašen koncert. Od lična procenka možam samo da dopolnam deka Severina dade se od sebe da go zadovoli temperamentot na svoite spličani koi očigledno ja sakaat. Edinstveno nejzinata rečenica na krajot od koncertot nekako me rastaži koga reče: “Splite nemoj da me zaboraviš” i toa nekako morbitno mi prozvuči, no verojatno jas taka ja doživeav ovaa poraka od Seve. Iskreno veruvam deka seta ljubov što ovaa žena umee da i ja dari na publikata poveќekratno i se vozraќa pa taka nejzinite padovi sekogaš imaat zagarantirano vraќanje na vrvot.

Izborot vo Novata 2023 da vlezeme so Seve go oceniv kako odličen poteg, zošto taa kako umetnk gi ispolni site moi očekuvanja, a koga sme kaj očekuvanjata, nemožam da ne ja spomenam i T.A. “Bran” od Prilep koja ni ozvozmoži prekrasno patešestvie dopolneto so fakultativni poset na Trogir, Šibenik, Omiš, Krka, Makarska, Dubrovnik i Budva. Što poveќe da se posaka od kolku kako što trgna taka da prodolži Novata 2023 Godina.

Sreќno Novo Gospodovo Leto na site čitateli na Svet-Australia.comso poraka da ne gi propuštate dadenite šansi vo životot i sekogaš maksimalno da uživate.

Živeli!

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila