Blagodarenie na društvenite mreži i silnata interakcija koja ja ima vo ova novo vreme, možeme da zapoznaeme i pratime golem broj na ličnosti koi go intrigiraat našeto vnimanie, najčesto so svojot live-style, a ponekogaš i so svojata harzima i temperament. Sepak, vo moreto na sekojdnevni politički objavi, gastronomski recepti, ljubovni statusi Ili selfi fotografii, ne e ednostavno da se ostane orginalen, a orginalnosta bara ličnost koja e spremna da ja “vozi” prikaznata niz vremeto. E tokmu edna takava orginalna ličnost ovoj pat prestavuvame pred našite čitateli so želba nejzinata životna filozofija da gi inspirira i motivira vo narednata godina. Zatoa vi ja prestavuvame hazimatičnata Žaki, kako od milost site ja oslovuvaat, odnosno Žaklina Pavlovska – Vasileva svetskata dama koja obožava da patuva, najčesto so svojot soprug i da otkriva novi mesta i novi ličnosti so koi ja spodeluva životnata radost. Zatoa nekako najlogično e razgovorot da go započneme so nejzino lično prestavuvanje:

Vo Luvre Muzej Pariz

Koja e vsušnot Žaklina Pavlovska Vasileva i kako taa bi im se prestavila na našite čitateli?

– Najprvin mora da naglasam deka čest mi e i zadovolstvo što tokmu mene me izbravte za ova interviju i ќe se obidam najiskreno i od srce da odgovoram na vašite prašanja…

Žaklina e žena so polni 57 godini, no godinite za mene se samo brojka na koja edinstveno se potsetuvam na mojot rodenden. Žena koja go saka životot i patuvanjata,lugjeto, sekogaš spremna za družba. Toa vo najkratki crti bi bil nekoj moj kroki portret.

Što za vas prestavuva patuvanjeto i koga ja otkrivte strasta za patuvanje, odnosno od koja vozrast se odvaživte da ja neguvate taa svoja želba ?

– Patuvanjeto za mene e izvor na život! Želbata ja neguvam ušte od mali noze. Moite pokojni roditeli bea lugje koi patuvaa i tie imaat najgolemo vlijanie za ovaa moja strast. Ušte od mali so sestra mi roditelite ni vsadija želba deka sekoe patuvanje e novo doživuvanje i za volja na vistinata ne puštaa mnogu mali sami da patuvame i da go osoznavame svetot, da učime od sekoe novo patuvanje, iako bevme mnogu mali jas 10, a sestra mi 8 godini.

Dali vodite nekakva evidencija koga se patuvanjata vo prašanje odnosno dali imate uvid kolku patuvanja dosega ste realizirale i kolku državi ste posetile?

Evidencija ne vodam, no sum posetila mnogu zemji, skoro cela Evropa, Balkanot naš nemiren, Afrika, Azija …

Velat neblagodarno e da se pravat sporedbi no mora da ve prašam koe mesto, grad ili država vi ostavilo najsilen vpečatok i kade sekogaš povtorno bi se vratile?

– Sekoj grad e posebna prikazna, se vraќam često vo mnogu gradovi, najčesto naši balkanski i nikogaš ne e isto kako predhodno, sekogaš nešto novo ima što te tera pak da dojdeš… Belgrad i Saraevo mi se omileni.

Interesno e deka vie so soprugot kako partneri ste pogoden tandem za patuvanje i ubavo bi bilo da ni otkriete kako se sluči da se sretnete i da imate identična stras kon prošetkite i patuvanjata?

– So soprugot vo brak sme 12 godini. I toj i jas imame patuvano pred našeto stapuvanje vo brak. Strasta postoela kaj dvajcata.No, koga se zapoznavme normalno vo zaedničkite razgovori koj kakov život imal, otkrivme deka najzaednička ni e želbata za patuvanja i mototo od “SEDENJE DOMA NEMA SPOMENI”, a imajќi vo predvid deka koferot so spomeni e edinstveno naše što ni ostanuva, se drugo e minlivo i so rok na traenje, prodoživme vo ramkite na možnostite sekoj sloboden mig da patuvame.

Kako par ste fascinatni so vašiot način na život. Mnogu lugje gledajќi go vašiot životen stil se prašuvaat kako vi uspeva postojano da patuvate, odnosno so kakva profesija se zanimavate koga imate tolku vreme i moznosti za patuvanje?

– Ni uspeva zošto koga se saka se se može. Soprugot e posloboden bidejќi e vo penzija, a jas sum vo sostojba da odrabotuvam denovi za da ja ostvaram celta… Tuka se denovite od godišen odmor, praznici koi se nerabotni, vikendi isto taka i koga dobro ќe se izorganizira i spakuva seto toa nema problem. No ŽELBATA E br.1!

Koi satandardi vi se bitni koga odite na nekoe patuvanje i na što najmnogu insistirate?

– Naša deviza pri patuvanjata e da ima pristojno smestuvanje, zošto ništo ne nosime doma, ni hotel nitu pak hranata ќe ne drži. Najbitno mi e ona što ќe go posetime… Duri se slučuva da barame od agenciite nekoi dopolnitelni mesta za poseta za koi smetame deka e dobro da se vidat, bidejќi ušte koga ja čitame ponudata nie se informirame i za se što može da se razgleda popatno.

Izminatava godina beše vaša godina i se čini kako da nemavte sloboden den. Statistički kolku mesta posetivte ili barem približno da odredite?

Ovaa godina e naša točno, no i predhodnite ne se razlikuvaat mnogu od ovaa.Ovaa godina beše da ja narečam jugoslovenska, balkanska, predhodnite imavme podalečni patuvanja, a vikendite se neizbežni od mart do noemvri pod obavezno. Ne postoi selo, grad, vo našata Makedonija, koe go nemame poseteno, vklučuvajќi pritoa i dobra makedonska kujna i sekade po svetot sakame da vkusime nešto tradicionalno za taa zemja ili grad….

Što se odnesuva do statisikata kolku mesta godinava sme posetile točno ne možam da kažam, no ќe rečam mnogu, zošto pozadi nas se okolu 15 organizirani patuvanja, mnogu vikendi i godišen odmor…

Koi državi bi im gi preporačale na našite čitateli i se razbira koi agencii koga se prošetkite I patuvanjata vo prašanje od sopstveno iskustvo?

Na čitatelite im preporačuvam da patuvaat, a vkusot velat ortak nema, tuka se i možnostite ќe se pronajdat site, samo treba da sakaat… Što se odnesuva za agenciite br.1 “Bran” od Prilep, kilometri minavme zaedno do Moskva, Ukraina, Izrael, Egipet, po bivšite Yu prostori, besprekorni i gi čustvuvam kako semejstvo.

Tuka e “Atlantik” od Kavadarci, odlični, “Nehar travel”, “Ideal travel”,”Atlantis” od Štip, “Avto Atom” od Kočani, “Vior travel” od Skopje, patuvavme i so stranski agencii so “Bohemija” bevme vo Portugalija, “Magelan” vo Švajcarja i mnogu drugi.

Nas nikoj ne ne izneveril, ne znaat veќe site. Predhodi dobar dogovor, a potoa sledi preubavo patuvanje.

Vo Novata Godina site vleguvame optimistički so ušte pogolemi želbi i očekuvanja. Koi se vašite želbi za Novata 2023 godina koga se patuvanjata vo prašanje i koi državi posakuvate vo idnina da gi posetite?

-Vo Novata godina posakuvam zdravje na site lugje vo svetot i na nas sekako, voedno želbi za patuvanje uff mnoguuuu… Anglija i Amerika se tokmime podolgo vreme i sekako Avstralija toa ni e veteno od TA “Bran”. Sepak bi dodala deka kako minuvaat godinite se poveќe na internet istražuvam mali ubavi oazi na mirot, tuka na Balkanot, što ne privlekuvaat da gi posetime, pa pomisluvam deka možebi nostalgijata si go pravi svoeto.

Inaku za Nova se odlučivme da go gledame Dino Merlin vo Budva, tuka e Kotor, Tivat, Dubrovnik po kojznae koj pat…

Dino go obožavam, a posebno negovata pesna koja e moja omilena “DA SI 10 MLAGJA A DA SI OPET TI”…Ima ušte edni negovi stihovi koi rado gi citirame:“NA VRHU UVEK IMA MESTA AKO SE KRENE SA DNA”- taka pee Dino taka postapuvame nie… Za krajot na ovoj ubav razgovor ќe ja iskoristam prilikata na site vaši čitateli da im posakam Sreќna i Zdrava Nova Godina, da bidat hedonisti kolku možat poveќe da patuvaat i da si go polnat KUFEROT SO SPOMENI!!!

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila