Na neodamnešnata promocija na novata pesna i spot na Bojana Skenderovski imavme možnost da go vidime i direktorot na “Kanal 5”, Ivan Mirčevski koj pristigna vo društvo na soprugata i ja ispočituva pokanata od produkcijata Skenderovski najkolegijalno. Iako imaše porpilično nadmen stav pri vleguvanjeto i ne gi ni pozdravi kolegite od drugite mediumi sepak za čudo golemo se soglasi na novinarot Ivan Josimovski od portalot “Muzika24”, da mu dade izjava za najmisterioznoto prekinuvanjeto na emituvanjeto na“Zvezdite na Grand” na Kanal 5 televizija i vo taa prilika obrazloži:

-“Zvezdite na Grand” e eden pogolem proekt so “Grand produkcija” vo Srbija kade što tie prvi ni go raskinuvaat dogovorot, nelegalno i bezpravno bez da počituvaat nitu edna točka od istiot, što znači deka od formalen aspekt za nas e validen toj zaednički potpišan dogovor. Pričinata za toa e sledna, nie niv gi fativme kako nelegalno ja re-emituvaat programata na “Kanal 5” tv nadvor od Makedonija, megju koi i nivnata sopstvena programa koja što pak vo dogovorot so nas ni zabranuvaat da ja emituvame nadvor od Makedonija. Što e pravna nelogika. Jas lično im pišav deka vaka ne ide, a tie si molčea. Nie od “Kanal 5” gi snimavme so notarski zapisi i imame 21 notarski zapis so pomoš na Vi-Pi-En od 21 evropska zemja, Amerika, Avstralija, Francija, Germanija… kade što gi re-emituvaat ne samo “Kanal 5”, tuku gi re-emituvaat i site ostanati makedonski nacionalni televizii so koi što voopšto nemaat dogovor”, izjavi direktorot Mirceski za “Muzika24” i dodede:

-“Total tv” platformata vo Makedonija rečisi sekomu poznata dobiva konkurencija od “Srpski Telekom” tuka kaj nas poznati kako “M-Tel”. “M-Tel” na nas nacionalnite televizii vo Makedonija počnuva da ni plaḱa za toa što go prenesuva našiot signal, za što i sme se borele kako što e i vpročem nasekade niz Evropa. Zakonot za zaštita od konkurencija veli ako nekomu si mu dal edni uslovi vo ovoj slučaj na “M-Tel” da ti plaḱa, moraš na konkurencijata negova, a toa e “Total tv”, da mu kažeš deka i toj mora da ti plaḱa za istata usluga. Toa im go davame, im davame rok od 6 meseci da počnat da plaḱaat i im velime deka ne možeme poveḱe da rabotime so niv bidejḱi Vašata konkurencija koja što ni plaḱa ḱe ne tuži i ḱe izgubime golemi pari. I poradi toa im go raskinavme dogovorot na “Total tv” (čii sopstvenici se istite sopstvenici na “Grand produkcija”) kade “Kanal 5” veḱe ne se emituva. I nie bez nikakvo izvestuvanje, iako vo dogovorot pišuva deka ako postoi problem pomegju dvete kompanii “Grand produkcija” i “Kanal 5” televizija mora da ima 10 dena prethodno napismeno deka taa i taa strana mora da si gi koregira tie i tie propusti. Nie od “Kanal 5” nemavme nikakvi propusti, no tie sami go raskinaa dogovorot i toa e toa”- pojasni Mirčevski koj vo nevrzaniot razgovor so kolegata Josimovski naglasi deka naskoro emisiite na “Grand produkcija” ḱe se emituvaat na druga naša nacionalna televizija, no kako što rece toj, taa televizija e veḱe predupredena, bidejḱi vo veḱe spomenatite emisii učestvuvaat makedonski izveduvači koi imaat potpišano dogovor deka ḱe se emituvaat na “Kanal 5” tv. Dokolku toa se sluči ḱe sledat krivični prijavi!?!

Od ova izjava jasno e deka ništo ne e jasno odnosno ispagja deka fatenite vo prekršokot na dogovorot demonstriraat sila i revanšizam i mnogu samouvereno najavuvaat nov televiziski partner za Makedonija koj ќe gi emituva slavnite i isklučitelno gledani kaj nas “Zvezdi na Grand”. Megjutoa do sega nitu edna televizija ne go prevzede toa reemituvanje što nedvojbeno zboruva deka pravno rabotite ne se čisti.

Se razbira deka poradi ovaa situacija najglasno reagiraat gledačite i toa onaa povozrasna kategorija koja seušte ja preferira televizijata kako glaven medium i nema navika da gi gleda ovie emisii preku You tube kanalot kade redovno se postavuvaat. Nie i ponatamu ke ja sledime razvrskata na ovaa situacija, koja očigledno od ubava sorabotka na obostrano zadovolstvo stana košmaren odnos koj na krajot može so kazneni finansiski penali da završi…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila