Koga pesnikot e “Prorok” se slučuva dežavu ili oživuvanje na stihovite so koi često publikata se poistovetuva. E tokmu toa go doživeeavme na neodamnešnata poseta na Pečenjevce mestoto sto I den deneska e prepoznatlivo po legendarniot Toma Zdravkoviќ, koj preku svoite pesni i kafanskiot duh e seušte prisuten vo ova malo i pitomo selo na jugot na Srbija, vo neposredna blizina na Leskovac. Iako popularniot  Toma Zdravkoviќ bil roden vo Aleksinac, sepak toj sekade se prestavuval kako Pečenjevac i tokmu na toj fakt posebno se gordi meštanite.

Spomenik na Toma Zdravkoviќ vo centarot na Leskovac

Inaku samata posetata na ova malo mesto se sluči spontano koga odlučivme da bideme del od dobro osmislenata ednodnevna ekskurzija na renomiranata T.A. “Bran”, koja najprvin ni gi ponudi gradskite znamenitosti na Leskovac, vo koi spagjaše i posetata na crkvata “Sv.Trojca” i crkvata na Presveta Bogorodica poznata kako Crkva Odžaklija, a potoa se upativme kon spomen obeležjeto na Toma Zdravkoviќ postaveno vo strogiot centar na gradot.

Posle razgledot zaminavme prema seloto Pečenjevce kade seušte postoi trošnata stara kuќa vo koja ziveel boemot i koja najslikovito svedoči za negoviot razvoen pat od trnje do zvezdeni visočini.

Familijarnata kuќa na Toma Zdravkoviќ samo sto ne se srušila

Do kuќata ne odvede mladiot gazda na kafanata “Tomina Priča”, Staniša Cvetanoviќ koj ne predupredi deka do nea se  stignuva preku niva i deka taa e ruinirana i propagjja zatoa što ne se rasčisteni imotno pravnite odnosni. Toa silno ne zaintrigira pa započnavme otvorena diskusija so nego postavuvajќi mu mnogu prašanja. Najprvin ne čudeše kako toa opštinata ne insistirala na rekonstrukcija na ovaa kuќa, koja može da bide svoeviden turistički objekt, a potoa prašavme dali posle popularnosta na filmot za Toma nekoj od familijata  projavil interes za negovoto nekogašno ognište?

-Ne se rasčisteni imotno pravnite odnosi i nikoj ne se nteresira za kuќata. Od filmot za Toma se ofajdija samo filmađiite, Dragan Bjelogriќ i ekipata. Našeto mesto ništo ne dobi so filmot, pa na krajot jas ќe bidam toj što ќe ja rekonstruira kuќata, a ќe započnam od pokrivot i toa ušte od ponedelnik.

Se slušnav so negovata žena Goca koja e golem čovek i koja mi dade odvrzani race za da ja sprovedam mojata zamisla vo delo. Se razbira deka sekoja pomoš ќe bide dobredojdena pa zatoa apeliram na našite lugje širum svetot koi go obožavaa Toma Zdravkoviќ i sakaat da pomognat da me kontaktiraat dokolku imaat želba so svoi donacii da učestvuvaat vo renoviranjeto na kuќata – decidno pojasni energičniot Staniša.

Deka negovata zamisla ja sprovede vo delo se uverivme tokmu deneska, koga preku društvenite mreži go vidovme otpočnuvanjeto na rekonstrukcija na pokrivot od kuќata na “Dedo Toma”, kako što Staniša go naslovi postot vo koj napomna deka bile poseteni i od Gradonačalnikot Goran Cvetanoviќ i gradskata uprava, koi isto taka ponudile pomoš.

Na inicijativa na mladiot ugostitel Cvetanoviќ započna rekonstrukcijata na kuќata

Tomin kutak vo restoran Tomina priča

Restoran Tomina priča

 

Se vo znakot na Toma

 

Odlična hrana vo restoranot Tomina priča

Vinoto Toma kako suvenir od posetata na restoranot Tomina priča

Deka negovata zamisla ja sprovede vo delo se uverivme tokmu deneska, koga preku društvenite mreži go vidovme otpočnuvanjeto na rekonstrukcija na pokrivot od kuќata na “Dedo Toma”, kako što Staniša go naslovi postot vo koj napomna deka bile poseteni i od Gradonačalnikot Goran Cvetanoviќ i gradskata uprava, koi isto taka ponudile pomoš.

Ambientalno dominira likot na Toma Zdravkoviќ

Po se izgleda deka Toma i od neboto e korisen za site što ja oživuvaat negovata prikazna, nezavisno dali e vo prašanje filmska storija ili ugostitelstvo, ednostavno negovite stihovi “Dao sam vam dušu svoju” što se iskelesani na češmata pred kafanata “Tomina Priča” ja potvrduvaat životnata filozofija na boemot. A deka boemštinata e doživuvanje ne uveri ambientot na kafanata vo koja dominiraše Tominoto katče oblepeno so golemi crno beli fotografii i bezbroj urameni ploči. Ljubezniot personal ne dočeka so nasmevki i vednaš započna serviranjeto na pročuenite leskovački specijaliteti, a kako ekstra ponuda tuka beše i Tominoto vino koe se prodavaše kako svoeviden souvenir za 5 evra.

Mihajlo Miladinoviќ mlad pejač so golem potencijal

Pejač za medalja Mihajlo Miladinoviќ

Sepak, najubavoto doživuvanje ni go priušti muzikata, odnosno mladiot pejač Mihajlo Miladinoviќ koj ušte so prvata pesna ne krena na noze. Negoviot vokal i način na peenje predizvika svoevidna euforija megju prisutnite pa se redea muzičkite želbi vo nedogled. Mihajlo so seta svoja pitomost i profesionalizam gi ispočituva želbite bukvalno od site gosti i pri toa ljubezno se slikaše i peeše so sekoj što sakaše da mu se pridruži.

Kafana što go održuva živ spomenot na Toma

Dao sam vam dušu svoju česmata vo spomen na Toma

Prv pat imav prilika da go slušam ovoj dečko i sigurna sum deka za nego doprva ќe se zboruva vo estradnite krugovi. Ednostavno mladiot pejač e potencijal što ne smee da se zanemari. Iskreno posakuvam da upee bez pomoš na Grand Produkcija, zošto takviot razvoen pat može samo da go destimulira ili obezliči, a toa ne mu treba.Ovoj mlad pejač so odlična tehnika na peenje i vokal za medalja, zaslužuva da dobie šansa od nekoj dobar kompozitor koj za nego ќe napiše vistinska pesna.

Video od atmosverata vo Tomina priča

Na krajot samo bi dodala deka mallku treba za da uživate vo životot, dovolno e da se družite, patuvate i peete. Ne barajte izgovori vo vremeto i finansiite, zošto ovaa ekskurzija čineše samo 1000 denari, a ni go prodolži životot  najmalku za 1000 denovi. Birajte sekogaš da ste veseli i sreќni, a toa najdobro se postignuva preku muzikata…

Biba KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila