Dekorativni cvetni aranžmani mogu biti prava umetnost ako se ukomponuju lepo boje, vrsta cveća i njihovi obliici, odaberu prikladne saksije i dobro mesto gde će se nalaziti. Hrizanteme ili jesenje ruže, koje su same po sebi prelepe, krupne, srednje veličine ili one sitnije, najtraženije, raskošno cvetaju od kasnog leta pa sve do početka zime. Mogu se naći u bojama: žutoj, bordo, ljubičastoj, beloj, roze, oranž itd… Ulepšaće dugotrajno svako dvorište, baštu terasu ili balkon, jer su očaravajuće visegodišnje biljke, koje se lako odžavaju. Sledeće godine čekaće vas na istom mestu, što je važno, jer ne morate ponovo da ih kupujete. Sade se u ranu jesen još dok je zemlja topla ili na proleće kada nema više mrazeva. U tople dane zalivajte ih svaki dan, najbolje predveče kad nema sunca. Kada zahladni dovoljno je zalivati svaki drugi ili treći dan, procenite to po vlažnosti zemlje.

Ako želite da postignete posebno lep vizuelni efekat kombinujte ih u više boja sa jakim kontrastom. U velike saksije hrizanteme sa razvijenim korenom možete posaditi u 3 različite boje, u manje 2, ako ih sadite u zemlju, kombinujte samo 2 boje, izgledaće veoma elegantno i lepo, sadite ih u razmaku od 40 cm zato što one rastu grmasto i treba im prostor.

Možite ih kombinovati sa drugom vrstom cveća ali i povrća – ja sam koristila crvenu sitnu papriku za jednu kombinaciju, aranžman izgleda neobično ali veoma lepo (videćete u slikama).

Uz malo mašte vaši aranžmani sa hrizantemama  biće najlepši, oduševiće svakoga ko ih bude video.

 Saveti za početnike:

Veoma je važno da izaberete veličinu saksije prema broju hrizantema koje u  u nju želite da posadite i da na donjoj strani ima otvor da višak vode može da iscuri. Na dno saksije stavite nekoliko kamenčica pa dodajte rastresitu zemlju do pola. Sredinu malo izdubite rukom ili lopaticom i posadite palmicu (koja će u finalu podići ceo cvetni aranžman). Oko palmice, rasporedite hrizenteme 2 ili 3 (različite boje) koje mogu lepo da stanu i zatrpajte sa zemljom. Zemlja treba da bude 1 cm ili 2 ispod ivice saksije. Ako ima mesta uz ivicu da popunite malo prostor, možete dodati drugu vrstu cveca, zelenu puzavicu ili slično, koja će kada se razvije pokriti deo saksije i dati bogat izgled celom aranžmanu. Na kraju ih zalijte vodom.

Produžite cvetnu sezonu sa hrizantemama i uživajte u njihovoj lepoti.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila