Piše: Rade BERAK

Tokom duge i bogate novinarske karijere imao sam prilike da se sretnem sa mnogim poznatim ličnostima iz raznih društvenih sfera. Zato ću ovim „mini feltonom“ pokušati da iz naftalina izvadim neke najzanimljivije susrete. Oni neće biti hronološki složeni već onako đuture, na koju fotku u tom trenutku naletim.

   

INDIRA RADIĆ

Priča koja sledi je parafrazirana od mog članka objavljenog na Portalu „Glas Kotor Varoša“, pa ne bih sada da „izmišljam toplu vodu“. Jedino mi je žao što Indira više nije zajedno sa Raletom, kompozitorom koji je takođe izvanredan lik. Ali, to je na kraju krajeva, neka njihova lična priča pa se ne bih bavio time.

Sa Indirom i Raletom u vreme kada sam pisao za novosadski Svet

Pre nekoliko godina, kada je gostovala u Melburnu, prilazi mi mlad momak i pita: “Izvinite, nemojte me pogrešno shvatiti jer sam u opkladi sa društvom, je li Indira Srpkinja ili muslimanka”? Odgovorim mu: “Čistokrvna Srpkinja, ali to uopšte nije bitno, važno je da je vrhunska umetnica i ljudina”!

Malo ljudi, siguran sam, zna da je Indira Radić, zapravo Indira Subotić. Ona je uzela devojačko prezime od majke Rose za potrebe estrade jer joj je ono od oca Živka bilo nekako neprikladno (meni je baš lepo). A ime je dobila po Indiri Gandi koju je njen tata koji je bio šofer visokih funkcionera toga vremena, obožavao.

Bilo kako bilo, Indira mi je geografski možda i najbliža od svih estradnih zvezda, budući da je rođena u selu Dragalovci u opštini Doboj. Kroz njeno rodno mesto prolazi pruga koja iz Ploča saobraća ka zapadnoj Evropi. Za Indiru se zna da je začetnik takozvanog turbo-folka koji je od početka 90-tih uzeo maha na prostorima bivše YU gde je ona i dan-danas mega popularna.

Popularnost je prenela i u dijasporu gde je rado viđen gost. Ne samo zbog dinamičnog i agresivnog nastupa na bini, već i zbog svoje ljudskosti i prijatne prirode. Humanost da i ne spominjemo pošto je u tom smislu održala bezbroj koncerata. Skoro sve njene pesme su hitovi i o njima je izlišno trošiti reči. Ljubitelji muzike ih sve znaju napamet.

Lično sam je upoznao pre jedne decenije u Melburnu. Nastupala je u Heritage Bar Receptions. Kad sam ušao u sobu gde se pevači presvlače i spremaju za nastup, Indira je započela konverzaciju kao da se znamo hiljadu godina. Osetila se neka toplina u svakoj njenoj izgovorenoj reči pa smo bukvalno na prečac postali prijatelji.

Izraz lica govori sve… hahahahha…

Pošto je majka priroda pevačicu bogato nagradila fizičkim predispozicijama ja sam prilikom slikanja sa njom napravio grimasu kao da se ne znam šta dogodilo. U prilogu se to može videti. Inače uradio sam tada i mini intervju sa njom, onako đuture, što bi se reklo. Na samoj bini, neočekivano, Indira me pozdravila na otvorenoj sceni pred prepunom salom i pozvala da joj se pridružim. Naravno, ne u pevanju jer bi se svi razbežali ako bih ja zapevao, nego da me kao “zemljaka” predstavi publici.

Ovo je moj zemljak i ponosna sam na njega, rekla je Indira pred prepunom salom

Zaista divna osoba i čast mi je imati je za prijatelja. Fotografije u prilogu su samo deo mini istorije koju ja često nazivam “sačuvati od zaborava”.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila