Socijalnite mreži definitivno se najkratkiot pat za otkrivanje na interesni ličnosti, talenti i situacii koi možebi nemaše da gi vidime i doznaeme ako ja nemavme ovaa brza virtuelna možnost. Ponekogaš svetot se slučuva da e sobran na kupče preku nekoja objava koja go zboruva internacionalniot jazik, a toj jazik e jazikot na muzikata, nešto što splotuva različni lugje, različni kulturi, različni narodi i nacii i gi tera zaednički da uživaat, da se sakaat i počituvaat.

Mladiot tapanar Bach

Toj internacionalen jazik koj korespondira preku notite neodamna ni prestavi ušte eden mlad talent koj silno go predizvika našeto vnimanie zatoa što poteknuva od Vietnam, ima samo 10 godini i so nevidena strast sviri na tapani i improvizira na naša makedonska muzika.

Makedonija i Vietnam zaedno preku muzkata

Praktično za ova dete talent javnosta možeše da doznae preku negoviot učitel Peco Petar Markovski, koj gordo go istakna potencijalot na mladiot Vietnamec i na objavenata snimka napiša:

“Eve kako mojot student Bach Nguyen 10 godišen od Vietnam improvizira na naša prekrasna Makedonska muzika, so legendarniot solist maestro Ilija Ampevski&Despina Band…

Bach e eden od najmladite tapanari vo svetot što uspea da go položi najvisokiot ispit za tapani (GRADE 8 Rockshool AMEB)

Bach Nguyen so svojot tatko

Počnavme pred 2 godini so časovi i koga ja vidov unikatnosta i talentot na mladiot Bach, direktno počnavme so ispiti od (GRADE 5)” –  go pofali svojot učenik, Markovski koj važi za eden od najdobrite tapanari i voedno raboti kako učitel vo Sidnej, Avstralija.

Bidejќi toj odlično ja poznava ovaa muzičko instrumentalna disciplina, ne mu bilo teško da go prepoznaee talentot kaj maliot Bach, koj za rekordno vreme go završil osmiot stepen na udarački instrumenti.

Peco Petar Markovski

Primerot so deset godišniot Vietnamec jasno pokažuva kolku našata muzika i ritam imaat orginalna melodičnot i kolku silno gi predizvikuvaat talentiranite instrumentalisti od različni kraišta na svetot. Karakterističnata melodija i ritmovite se glavnata odlika na makedonskata muzika, koja stanuva se pointeresna za muzičkite sladokusci širum svetot. Takva prezentacijata na naši dela vo stranstvo e se počesta,a toa go potvrduva i samiot učitel Markovski koj gordo istaknuva deka se poveќe stranci od različni nacionalnosti se interesiraat za našata muzika i sakaat da go sovladaat ritamot koj najavtentično ne prestavuva kako narod kako Makedonci.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila