Pripremila: Slavica MOMAKOVIĆ

Dragi čitaoci portala “Svet Australia” u 5. serijalu umetničkog putovanja kroz gradove Amerike i Kanade, upoznaćete bolje 4 izuzetne dame, vrhunske umetnice, koje zbog maksimalnih rezultata svog stvaralaštva, poslovnog poverenja, popularnosti, stručnosti, prefinjenosti, elokventnosti i kulture, vode u svetu svoje brilijantne karijere i uživaju veliki ugled! 

Sara Soti, samo za nas Portal, donela je eskluzivnu i najradosniju vest, uskoro će dobiti bebu, od srca joj čestitamo!

 Jasmina Jovanović Maca pored ostalog, takođe ima eskluzivnu vest sa odmora u Domenikani, proslavlja godišnjicu braka sa suprugom Vladom, upućujemo im najlepše čestitke!

Dušanka G. Ivanova sa porodicom imala je odmor u Evropi, obišli su mnoge gradove, govoriće o tom putovanju.

Gordana Petković Laković javila se iz Egipta gde se neće zaustaviti sa suprugom obićiće razne destinacije.

Preporučujem dragi čitaoci da ostanete uz ovaj serijal, otkrićete mnoge zanimljivosti i atrakcije sa putovanja naših današnjih sagovornica, uživajte! 

 

SARA SOTI, sjajna, popularna pevačica (Las Vegas)

Svim čitaocima portala “Svet Australia” šaljem tople pozdrave iz divnog Meksika!

Moja porodica i ja smo doputovali u Cabo, San Lucas na kratak odmor. Maštala sam da posetim Meksiko i moram priznati da su sva moja očekivanja nadmašena! Uživamo u suncu, plaži, preukusnoj hrani ali i u srdačnom gostoprimstvu!

Kao što eskluzivno možete videti na fotografijama – radim na jednom od svojih najvažnijih životnih misija. Očekujem bebu i to je razlog zbog koga sam napravila kratku pauzu od svojih uobičajenih društvenih mreža a i muzike.

Ubrzo se vraćam svim svojim aktivnostima u proširenom sastavu – Bože zdravlja!

Šaljem ljubav i želim divan dan i ostatak leta! Vaša Sara Soti!

JASMINA JOVANOVIĆ MACA, čuvena slikarka i ikonopisac (Rokford USA)

Krajem juna sam uspešno privela četvrti serijal, časove slikanja i crtanja i organizaciju godišnje završne izložbe umetničkih radova studenata, kao i mojih slika giciee printova u rokfordskom muzeju umetnosti. Posećenost je bila izvanredna i jako sam zadovoljna krajnim rezultatom.

Posle duge rokfordske zime i uspešne radne sezone, trenutno se sa suprugom Vladom nalazim u prelepoj Cap Cani u Domenikani gde ujedno u romantičnoj atmosferi proslavljamo našu godišnjicu braka. Tropska klima na Karibima sa svim svojim čarima i bojama, veoma je inspitivna i već imam gomilu spremljenih fotografija spremnih za buduće projekte.

Pored svih prirodnih lepota, zaista smo oduševljeni sa izgradnjom naše pravoslavne crkve ovde u Punta Cani, za čiju izgradnju je zadužen monah Evstatije. Bilo bi divno da svi koliko možemo podržimo i pomognemo izgradnju ovog prelepog hrama da se i u ovom delu sveta osećamo kao kod kuće.

Veliki pozdrav urednicima i dragim čitaocima portala “Svet Australia” uz želju da se ovog leta odmore i prikupe energiju za nove projekte i angažmane, Vaša slikarka Jasmina Jovanović Maca.

DR. DUŠANKA G. IVANOVA, umetnički direktor, koreograf, režiser baletske akademije u St. Petersburgu (Florida)

Posle majske premijere baletske predstave “Kopelija” sa mojim balerinama održanoj na Floridi, rešila sam da sebi dam oduška i sa porodicom suprugom Ljupčem i ćerkom Sofi otputujem na zasluženi odmor u Evropu. Prva destinacija je bio Beograd, kojeg smo u punom sjaju velike metropole sa svim svojim velelepnim izdanjima i znamenitostima obišli uzduž i popreko. Sledeći na spisku bio je jedan od najposećenijih manastira u Srbiji, manastir Tumane iz 14. veka smešten u podnožju golubačkih planina, okružen šumom. Prišli smo moštima svetog Zosima i Jakova i poželeli svima najdražima dobro zdravlje, pa i sebi. Zatim smo otišli u Grčku na Halkidiki, na prvi od tri poluostrva Kasandra, rasprostranjenim u Egejskom moru koje tokom leta preplave hiljade i hiljade turista, upravo zbog prelepih plaža, zatim kristalno plave boje mora i svakako bogatog noćnog života. Posetili smo i Solun koji je posle Atine glavnog grada Grčke, drugi grad po veličini a veoma značajan kao trgovačka luka i sajamski centar. Onda nam se desio Santorini najslikovitije i čini mi se najposećenije grčko ostrvo koje se nalazi u južnom Egejskom moru, koje je bio inspiracija i samom Platonu da piše o njemu. Tipična arhitektura kuća od kamena sa belim fasadama i plavim krovovima, crkvice udaljene na svakih 100 i više metara, uz tamne vulkanske stene i plavetnilo Egejskog mora koji dostiže 800 metara nadmorske visine, čine ovo ostrvo fascinantnim. Bilo je to nezaboravno iskustvo, preporučujem svima da ga posete.

Naravno, posle očaravajućih morskih lepota, na red je došlo kopno i neizbežna Makedonija i moje Skoplje. Uživali smo bukvalno puneći baterije u društvu moje majke, rođene sestre, njene porodice, mlađeg sina, snajke i mog trogodišnjeg unuka Hristijana. Posetila sam Makedonsku Operu i Balet i gledala koncert učenika mojih bivših učenica, sada uspešnih baletskih pedagoga. Na kraju, kao šlag na torti, došao je red na južnu Srbiju, Niš, Prokuplje, Prolom Banju, Soko Banju i Kopaonik. Našu letnju turneju smo opet završili u Beogradu, odakle smo se vratili nazad na Floridu. Kako sam stigla kući, vratila sam se svakodnevnoj rutini, juli mesec je bio obeležen master časovima za naprednije balerine. U avgustu, počinjemo sa redovnim časovima baletske tehnike i probe za baletsku predstavu “Krcko Orašćić” ili čuveni “Nutcracker”.

Draga Slavice, Vama i glavnom i odgovornom uredniku Radetu Beraku i redakciji, zahvaljujem se na ustupljenom prostoru, svima vama, kao i cenjenim čitaocima Portala “Svet Australia” želim svako dobro. Voli vas vaša Dušanka.

GORDANA PETKOVIĆ LAKOVIĆ, cenjena književnica (Toronto)

Ovo leto suprug i ja, isplanirali smo da provedemo na više lokacija. Prva je naravno naš rodni Beograd, koji smo posetili pored ostalog zbog moje dve knjige za decu, koje su izašle ovoga meseca (jula). Voljeni naš Beograd je grad u koji se često vraćamo, iz koga nas vode svi naši putevi. Iz Beograda otišli smo u Egipat, Hurgadu na dvonedeljni odmor.

U hotelu “Hilton” gde smo odseli, čekalo nas je prijatno iznenađenje – izuzetna srdačnost osoblja prema gostima koji dolaze iz Srbije (a bilo nas je kao da smo na Adi).

Klima je topla ali suva, tako da se ne znojite, stalno duva prijatan vetar, plaže su čiste, stolica i suncobrana ima dovoljno, komaraca nema, usluga je vrhunska, hrana besprekorno servirana i ukusna, sobe sređuju svakoga dana. Sve u svemu “Hilton” je zaslužio svaku zvezdicu koju ima.

Posle Grčke, Egipat je prva zemlja u kojoj se osećam kao kod kuće. Pored srpskih pesama koje slušamo u muzičkim miksevima na plaži, Egipćani raspolažu sa velikim brojem srpskih reči, što zna da bude  simpatično, a tek njihovi ćevapčići imaju veoma sličan ukus sa našim. Ipak, najveće iznenađenje, bio je poziv na svadbu za sledeću godinu, gde će broj gostiju biti preko 4000. To svakako treba doživeti barem jednom u životu – zar ne?

U Nefertiti, gde se proizvode i prodaju prirodna lekovita ulja, kreme, čajevi, razni lekoviti napici, parfemi upoznali smo ženu, naše gore list koja nam je objasnila važnost ovih proizvoda, ne samo iz perspektive ukusa i mirisa već i iz prespektive egipatske tradicije.

Posetili smo Kairo, piramide, sfingu, Egipatski muzej, Grad mrtvih, bazar i Mehmed Ali Pašinu džamiju lociranu na brdu Citadela koja je jedna od najvećih u svetu, a poznata kao Alabaster džamija.

Planiramo put u Luxor, Dolinu kraljeva i Kamak. Za ove lokalitete Egipćani tvrde da su važniji od piramida u Kairu i da je to pravi stari Egipat. Sve u svemu, istorija ove zemlje je prebogata i impresivna. Raznovrsnost kultura donesenih od raznih osvajača koji su ih kroz vekove tlačili, se vide u svakom kamenu, bilo da je u kvartu siromašnih, ili bogatih na plaži luksuznog hotela, ili na piramidama, gde se zna da je Keopsova jedna od sedam svetskih čuda.

Put će nas naneti u Ohrid, a zatim i Grčku na Kajmakčalan i Meteore. Završnica će biti Herceg Novom odakle će mo se vratiti u Toronto.

Šaljem bezboj pozdrava iz Egipta redakciji i cenjenim čitaocima portala” Svet Australia”, vaša Gordana Petković Laković.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila