Zlatko Zlaja Sjerić, muzičar i vlasnik studija “Sjerić records” je dobitnik prestižne muzičke nagrade “Ismet Alajbegović Šerbo” koju dodjeljuje AMUS, Asocijacija kompozitora-muzičkih autora BiH najuspješnijim autorima po kategorijama stvaralaštva. Naš sagovornik je dobitnik nagrade za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike, a za regionalni muzički projekat  “Sevdah uz harmoniku”. Asocijacija je obilježila desetogodišnjicu postojanja 22.06. i tom prilikom su nagrade uručene dobitnicima. U komisiji su bili Dragan Stojković Bosanac, Fahrudin Pecikoza, Dilvad Felić, Armin Šaković, a prijedlog je potekao od Fondacije Sevdah (Mr.Damir Galijašević, predsjednik, a podržan od Hanke Paldum, Envera Šadinlije, Ljubice Berak, Enise Šojko….).

Poštovani Zlatko, u ime redakcije Sveta Australia i u svoje ime Vam čestitam, koliko Vam znači nagrada koju ste primili i šta za naše čitaoce možete reći o Ismetu Alajbegoviću Šerbi?

Svakako nije mala stvar dobiti nagradu za djelatnost kojom se bavite. Međutim, izuzetno velika čast je dobiti nagradu koja nosi ime velikog Ismeta Alajbegovića Šerbe, kojeg sam još kao dijete gledao i slušao, diveći mu se dok “miluje” svoju harmoniku, prateći takođe velikane poput Safeta Isovića, Nade Mamule, Zaima Imamovića,  Zehre Dejović, Zore Dubljević, Himze Polovine i ostalih veličina tog vremena, čovjeka koji je toliko učinio na očuvanju sevdalinke kao kulturnog nasljeđa i koji je svojim stvaralaštvom na temeljima tradicionalne muzike, generacijama iza sebe, trasirao i pokazao put kojim treba da se ide. Ja kroz tu moju autorsku karijeru nastojim da se držim tog puta, koliko je u mojoj moći.

U moru nagrada i priznanja koja se danas dodjeljuju na svakom koraku i često po drugarskim kriterijumima (čast izuzecima naravno) koliko Vas ova autentična i od strane vrsnih poznavalaca muzike dodijeljena nagrada obavezuje za dalji rad?

Dobiti nagradu od Asocijacije kompozitora – muzičkih autora AMUS, gdje smo mi autori dobili jedno utočište, uporište i zaštitu naših djela, znači dobiti priznanje od kolega, od komisije koju čine stručni ljudi i velika imena iz ove branše i umjetnosti.. Predložila me Fondacija Sevdah i njihov predsjednik, Damir Galijašević, magistar etno-muzikologije, a konsultovane su eminentne i kompetentne ličnosti kao  Mr. Enver Šadinlija, Dragan Stojković Bosanac, Hanka Paldum. Armin Šaković, Ljubica Berak, Enisa Šojko, Dilvad Felić i mnogi drugi…
Ovo vrijedno priznanje čini mi veliku čast, ali i veliku obavezu na još veći angažman u ovom pravcu.

Šta se novo priprema u Vašem studiju, koji projekat poslije Sevdaha uz harmoniku je sljedeći?

U “Sjerić Record's” studiju uvijek se nešto novo radi koliko u opusu očuvanja kulturnog nasljeđa, pjesama u duhu folklora, etno i tradicionalne muzike Balkana, tako i na novom modernijem zvuku, tzv. komercijalnih pjesama, folk i pop balada itd.
Upravo privodimo kraju i novi maxi singl Mirze Alijagića, frontmena nekadašnje pop grupe “Mirzino jato”, inače dugogodišnjeg člana sarajevske opere. To će biti njegov svojevrsni “izlet” u narodnjačke vode, s obzirom da sam za njega komponovao pjesmu “I OPET MI DUŠA SVE O TEBI SANJA”, na stihove Alekse Šantića”, u duhu sevdaha i još jednu pjesmu “LjUBAV ČISTA ISKONSKA”, sa mirisom juga, Vranja, Makedonije.. U pripremi su još i materijali vrsnih interpretatora iz dijaspore, Ramiza Brkića, pjevača prelijepog, kulturnog glasa i načina interpretacije, dobitnika mnogihvfestivalskih nagrada i Emira Pačavara, iskusnog interpretatora sa izuzetnim glasovnim mogućnostima.
U pripremi je jedan izuzetno zahtjevan projekat Hayat produkcije i Sjerić Record's studija, pod nazivom “NAJBOSANSKIJE PJESME”, gdje će biti dvadesetak mojih autorskih pjesama i isto toliko izvođača, s obzirom da sam od dobio nadimak “najbosanskiji autor”, snimio i kolo koje nosi naziv NAJBOSANSKIJE KOLO, došli smo na ideju da se snimi projekat pod ovim nazivom. Na prijedlog gospodina Ahmeda Švrakića, direktora Hayat Production, Izvođače ćemo birati  produkcija Hayat i ja zajedno.

Šta je još potrebno uraditi da bi Vaš projekat “Sevdah uz harmoniku” dobio medijski prostor koji zaslužuje?

Regionalni muzički projekat ZLAJA SJERIĆ & PRIJATELJI – SEVDAH UZ HARMONIKU, se nastavlja u raznim formatima. Neki pjevači sad snimaju sa mnom svoje vlastite projekte, albume sevdalinki uz moju pratnju na harmonici. Upravo je završen prvi dio projekta tuzlanskog pjevača i muzičara, DŽihada Polića, sa sedam pomalo zaboravljenih sevdalinki, u završnoj fazi je i album Refika Kolića sevdalinki iz Sandžaka, sa 13 prelijepih i za mnoge, malo poznatih sevdalinki.. U pripremi je i “SEVDAH UZ HARMONIKU 2” , već su otpjevali Adnan Jakupović, Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović, a biće ponuđena saradnja i Biljani Jeftić, Snežani Đurišić, Nihadu Alibegoviću, Hanki Paldum, Jovanu .ihaljici i drugima..
Ovaj projekat je zamišljen kao kulturološki, nekomercijalni, a ne kao estradni.. Bilo je planirano da se urade koncerti, samim tim bi bilo i više medijske pažnje, ali iz poznatih razloga nije se moglo to organizovati, a s obzirom da ovaj materijal nema svoj “rok trajanja”, nikad nije kasno da ga pjevači pojedinačno promovišu ili da se organizujemo kao ekipa.

Vaša poruka čitaocima Sveta Australia?

Zahvaljujem se portalu “SVET AUSTRALIA”, uputio bih Vam komplimente na izuzetnoj profesionalnosti, a čitaocima bih poručio da slušaju dobru i kvalitetnu muziku i poželio bih svima puno zdravlja i sreće u ovim turbulentnim vremenima.

Nataša Glamočanin 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila