Pripremila: Slavica MOMAKOVIĆ

Ruže penjačice ili puzavice, sade se najbolje u ranu jesen ili sredinom proleća na lepo sunčano mesto. Iskopajte rupu 20-30 cm, zalite je sa vodom i ceo koren zasadite i prekrite ga rastresitom zemlljom, dobro odozgo utapkajte i obilno zalijte. Ako pravate ružičnjak, vodite računa o razmaku između ruža da bi mogle lepo da se razgranaju i da ne smetaju jedna drugoj. Idealan razmak je od 80 cm do 1 metra. Boju izaberite jednu ili dve, jer manje boja daje veću upadljivost.

Ruže penjačice mogu formirati stubove, imaju jake grane i možete ih usmeriti da rastu gde želite. Mogu porasti od 3 do 5 metara. Uz specijalne držače možete ukrasiti sa njima ulazna vrata u dvorištu, zidove, razna mesta gde god mogu da se penju.

Fantastično mirišu, što će dati posebnu čaroliju vašoj bašti. Bolje ih leti zalivajte dobro, a ređe, nego malo i često. Kada ruže precvetaju odsecite ih do grančice sa 5 listića. Ona će ponovo krenuti i dati nove pupoljke. U jesen ih dobro pokrijte zemljom da mogu bezbedno da prezime. Idealno je na proleće kad prestane mraz, da samo suve grančice do zelenog mesta odsečete. Ružama će to prijati i cvetaće raskošno. Nemojte zaboraviti da ih prehranjujete dva puta mesečno sa tečnim đubrivom. Možete ga nabaviti lako u svakoj cvećari ili rasadniku. Još nije kasno da zasadite barem jednu ružu puzavicu, ubrzo će svojim cvetovima oduševiti i vas i ukućane.

Čuvar ruža kad Slavica nije kući: mačak Marko

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila