Branka Jamina Drašković, rođena je 1964. godine u Sarajevu u kome je provela svoje lepo detinjstvo i mladost sve do 1992. godine. Svoje odrastanje je rado provodila i u Humčani kod Nevesinja, koje naziva “Svetinjom njenog života”.

Po struci je ekonomista, a svoj ne tako dug radni vek je provela radeći u trgovačkoj kući “Alhos” u Sarajevu. Svoj grad Sarajevo je napustila 1992. i sa porodicom se doselila u Kraljevinu Danske.

Živi u gradu Odense, koji je udaljen od Kopenhagena 150 km. Odnedavno je i penzioner. Gospođa Branka svoje slobodno vreme vredno provodi oslikavajući impozantne slike velikih svetaca i duhovnika, kako kaže, sklonost ka slikarstvu je Božiji dar koji je otkrila tek 2011. godine i od tada svakodnevno slika, radi… Najviše voli da se druži sa bojama i kistom u ruci. U svom porodičnom domu ima atelje gde uvek pronalazi mir i harmoniju koja joj je i te kako potrebna, kad je njen rad u pitanju.

Za nju je umetnost kao i svaki rad, proizvodnja, egzistencija, religija, nauka, filozofija, koja pripada kulturi. Njeno duhovno slikarstvo je odraz i prenos svih njenih emocija, koje oslikava na platnu, na kamenu, na drvetu a katkad i na ostalim materijalima.

Umetnost je za nju “osvajanje” i odbrana čovečanstva od sudbine i zaborava. Stimuliše njena duhovna čula i um. Akademiju za likovnu umetnost nije zavrsila, ali je svoju duhovnost do te mere dovela da kroz slike koje radi, mnogi umetnici bi joj pozavideli i čestitali. Riznica njenih dela je veličanstvena i autentična.

Mnogi izložbeni prostori u Danskoj su želeli da Branka izloži svoja dela, ali kako reče, nije bilo vreme za to jer svi njeni radovi su povezani sa čistom  duhovnošću i religijom i nije želela da na bilo koji način njene slike budu drugačije shvaćene.

Kao i svakom duhovniku i verniku, za nju je tišina i povučenost jača od molitve.

Po prvi put Branka će sa prijateljima i čitaocima Portala “Svet Australia”podeliti neke od svojih radova.

Poštovana Branka, zahvaljujem se na poverenju i vremenu koje ste odvojili za naš Portal. Zašto po prvi put, sa Vašim prelepim umetničkim slikama i posle toliko godina rada, tek sada, kroz ovaj intervju izlazite u javnost?

Kao što smo i naveli, tihovanje mi daje sigurnost i predanost onome što radim.

Božija volja je bila da baš sada i za vaš Portal dam moj prvi intervju. Želim da pozdravim sve ljude širom sveta i da sa vama podelim deo mog  skromnog stvaranja kroz slikarstvo.

Rekli ste da se aktivnim slikarstvom bavite od 2011. godine; da li ste sklonost ka toj vrsti umetnosti imali i pre?

Ne, nisam! Jednostavno kroz san i molbu Sv. Oca Vasilija Ostroskog sam došla do saznanja da posedujem talenat za slikarstvo. Dok sam bila mlađa aktivno sam se bavila sportom, atletikom, gimnastikom i streljaštvom

Ali, da imam dar za slikarstvo sam osetila tek 2011. godine.

Pošto imate jednu prelepu riznicu vaših umetnina, hoće li doći vreme da ipak to negde izložite?

Mozda će doći vreme da moje slike budu izložene u nekoj od galerija umetnina u Kopehagenu, ali moja želja je da deo slika izložim u zemlji odakle potičem.

To je moj mali doprinos da tradicionalne vrednosti, oslikavajući,  prenesem u današnje vreme. Jedini cilj mi je da posmatrač oseti energiju i moć koju slika i te kako zna da podari.

Razgovarajući sa Vama o slikatstvu došli smo i do još puno toga interesantnog. Srcem i dušom ste na svoj način podržali i isticali rad i delo TESLINE FONDACIJE koja je na državnom  nivou Srbije.

Osnovana je pre 17 godina Naučna Fondacija koja u Americi – Filadelfiji, uspešno čuva rad i delo genija srpskog naučnika Nikole Tesle. Predsednik gospodin Nikola Lončar, već godinama kroz fondaciju okuplja i ujedinjuje naš narod koji živi u SAD.  Gospodin Lončar  se zalaže da se Matica Srbije više brine o našem narodu u rasejanju. I da se rad i dela Nikole Tesle neguje i čuva.

Vi ste od 2010. godine, putem elektronskih medija, kao i mnogi naši sugrađani, dali svoj doprinos i podršku najvećoj TESLINOJ FONDACIJI i Vaš doprinos je nagrađen počasnom zahvalnicom. Možete li nam reći, nešto o toj Vašoj aktivnosti?

Da, od samog trenutka kada sam upoznata sa radom i delom fondacije, na svoj način sam uz molitve i podržavanje rada i dela našeg genija, čoveka svetlosti, promovisala i kao i mnogi bila podrška fondaciji, koja zaslužuje veliko poštovanje svih nas. Do dan-danas dosledno sledim put i delo Nikole Tesle.

Poštovana Branka, zahvaljujem Vam na ovom divnom druženju, Vašoj srdačnosti. Vi svakako zaslužujete da  ovu lepotu Vaših radova, Portal “Svet Australia” podeli sa našim i Vašim prijateljima. Sa kojom porukom biste se Vi lično obratili našim cenjenim čitaocima?

Svim ljudima ove Planete želim da svetlost i ljubav obasjava vaše živote i da naše molitve, sačuvaju ovaj svet od svakog zla. Zahvaljujem se vašem Portalu “Svet Australia” i želim vam puno uspeha. Vaše čitaoce od srca pozdravljam i šaljem najsrdačnije pozdrave. Trudimo se da volimo. Vaša Branka Jamina Drašković ❤️

IMG_9504 

Slađana Bojović


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila