I dodeka makedonskite pejački uporno se trudat da gi stignat srpskite koleški za koi smetaat deka se superorni spored izgledot, stilizacijata i seksipilot, se čini deka vo Srbija se slučuva sosema drug preokret. Imeno pobedata na Konstrakta odnosno na Ana Gjuriќ na “Beovizija” i nejzinata urbana pojava gi predizvika srpskite pejački da go preispitaat stilot i uniformiraniot esraden način na prestavuvanje vo koj dominiraše golotijata i pomalku bizarnite kostimi koi poveќe otkrivaa od kolku što pokrivaa. Se razbira deka takviot “dres cod” i odgovaraše na zapalenata publika koja vo moreto na pejački, starleti, glumici, reality zvezdi i manekenki veќe ne rzlikuvaše koj e koj i koj so što se zanimava, važno beše da se ocenuva formata no ne i suštinata. Kvantitetot ne donese kvalitet, pa se čini deka apsolutniot kontrast koj prististigna so pojavata na Konstrakta poleka gi osvesti estradnite fanatici i im prestavi edna druga estetika koja naide na se pogolema poddška.

Deka e toa taka svedoči i izjavata na popularnata Maja Marijana koja so oduševuvanje  ja iskomentira svojata koleška Konstrakta:

–   Jas sum vooduševena od taa pojava i vooduševena sum od taa pesna, ednostavno moraše da se sluči takov moment, nekoj da dojde i da ni objasni nekoi raboti. Taa dojde, objasni i si zamina… Koga ḱe ja slušnete taa pesna, razbirate što sakal da kaže pisatelot, taka što umetnicata mora da e zdrava, apsolutno ne treba da e gola i mnogu sum sreḱena što lugjeto ja razbraa taa pesna na vistinski način – reče Maja vo emisijata „Grand news“ i dodade:

–  Lično mislam deka golotijata postojano ḱe defilira na našive prostori i koga ḱe poglednam na Instagram, non-stop mi udira vo oči. Možebi vo odreden moment ḱe ima nekakva zasitenost, no mislam deka nikogaš nema da stivne. Mene toa nikogaš ne mi beše važno, verojatno zatoa što imam drugi kvaliteti što možam da gi pokažam i što gi imam na raspolaganje, no sekoj izbira da gleda ona što mu godi na okoto i mozokot.

Inaku za poddržuvačite na Konstrakta, da naglasime deka taa veќe otpatuva vo Torino, kade na 12-ti Maj ќe nastapuva na vtorata evroviziska večer. Od samiot start privleče silno mediumsko vnimanie kako so svojata pesna taka i so svojata pojava. Interesno e deka Konstrakta za razlika od nejzinite koleški koi često se rasfrlaat so brendovi, izjavi  deka toa za nea e bezsmisleno i deka i se slučuvalo često da kupuva garderoba i na pazar. Tokmu vakvata nejzina izjava gi predizvika modnite fanatici da se pozanimavaat so stajlingot na pejačkata za pres konferencijata vo Torino i da presmetaat deka kompletnata nejzina stilizacija čini 450 evra.

Ostanuva da vidime kako ќe bide Konstrakta stilizirana na evroviziskata večer i kolku nejzinata popularnost ќe uspee da deluva na promena na stilot na pomladite generacii.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila