Poštovana Esma, poznato je da ste se javnosti predstavili na muzičkom takmičenju “Zvijezda možeš biti ti’ kada ste došli do samog finala. Recite nam nešto više o tome i je li to bio početak Vašeg bavljenja muzikom?
Da, u takmičenju ZMBT X zadnja sezona 2020. To takmičenje je jedno predivno iskustvo, odskočna daska u mojoj karijeri za napredak.
Šta slijedi nakon toga u profesionalnom smislu?
Predivno druženje sa ekipom iz Hayata našom muzičkom kućom koja prati vrhunske zvijezde u BiH i šire. Mogu skromno reći da sam ostavila najbolje utiske kao vokal i ličnost naravno to su  potvrdili i članovi žirija. Nakon ZMBT takmičenje se mnogo isplatilo, imam mnogo nastupa zakazanih i mnogo poziva za emisije po cijelom regionu i šire.
Sa Hayat produkcijom imam saradnju i to je najbitnije od svega, i njihovo sam dijete.
Ljubav se ljubavlju vraća.
Pretpostavljamo da Vam je porodica bila i jeste najveća podrška?
Smatram da su me roditelji odgojili na pravi način, a dobro svi znamo da odgoj ide iz kuće. Pružili su mi ljubav, i podršku u ovom poslu
Iako mi fali otac koji je nedavno preminuo, on je u mom srcu na svakom mom nastupu. Uvijek.
Dio ste regionalnog projekta “Sevdah uz harmoniku” Zlaje Sjerića. Koju sevdalinku ste otpjevali i da li na svojim nastupima imate priliku da pjevate i ovu, tradicionalnu vrstu muzičke baštine?
Sevdah sam počela da gajim kao mala, da osjetim emociju u sevdalinkama.
Nedavno smo i završili regionalni muzički projekat sevdalinki gdje su učestvovali vrsni interpretatori sevdaha i oni koji nisu više medju nama. Laka im crna zemlja, te će pjesme ostati zauvijek.
I najbitnije od svega je da ostane nešto iza nekoga. Ja težim ka tom, da moje pjesme ostanu zauvijek ako Bog da, u tom je i poenta. Imati nešto zbog čega ćes biti sretan i druge ljude učiniti sretnima.
Esma sa čuvenim Enesom Begovićem
Koje pjesme ili covere ste dosad snimili i ko su bili Vaši saradnici?
Ja pošto imam 25 godina, koristim sve društvene mreže pa tako i tiktok platformu gdje sam mnogo aktivna I imam 31.000 hiljadu pratitelja Svaki dan svoju publiku obradujem nekom pjesmom nebitno gdje se nalazila, video mi uvijek prodje i dobijem jos vise pregleda, i moje mišljenje da i danas pregledi mnogo znače.
Mene je raja zavoljela, i ja njih to je ono sto me čini sretnom.
Planovi za budućnost?
Kako nastupi u BIH tako i izvan. Planirala sam i u Ameriku, da održim turneju ali nas je korona sve zeznula pa ćemo to da nadoknadimo. Bićete obavješteni na vrijeme i za ostale nastupe koje objavljujem na svojim stranicama. Nadam se i vama u Australiju, ako Bog da. Bože zdravlja.
Trenutno je Ramazan nekako ovaj blagdan doživljavam posebno. Tako da poslije Ramazana čeka me puno posla u svijetu muzike, dosta nastupa itd.

Vezani ste za Sarajevo kao svoj rodni grad i to često ističete. Obzirom na prirodu Vašeg posla često i putujete, koje su Vam omiljene destinacije?
Gdje god odem vraćam se u moj rodni grad Sarajevo. Lijep je naš svaki grad ali Sarajevo me veže jer sam se tu rodila i zaljubila, ako se ponovo zaljubim razmislit cu dobro (smijeh).
Koju vrstu muzike slušate u slobodno vrijeme i imate li neke hobije, znamo da obožavate trčanje sa Vašim psom i kuhanje?
Slušam svu vrstu muzike od Nirvane do Silvane. Treniram u slobodno vrijeme, za mene je mnogoo važno biti u kondiciji i zdravlje na prvom mjestu. Takodjer mnogo volim svog psa i mnogo mi fali kad nisam kući, mnogo sam vezana za njega jer je tatin. Volim kad se ljuti, kad ga ja ljutim sve naravno iz ljubavi.
Ja nemam puno prijatelja, a njega smatram najboljim prijateljem. Tako je pametan razumije me sve još samo fali da progovori, veliki je i baksuz ali baš ga volim. Mama čak i govori da mi je dečko haha
S kojim pjevačem biste voljeli možda da snimite duet ili s kojim kompozitorom da saradjujete u skorije vrijeme?
Duet još nisam planirala s nekim ali u nekoj fatamorgani to je Nedeljko Bajić Baja, a možda se to i ispuni. Možda i bude s nekim bosanskohercegovačkim pjevačem.
Ali mi je najbitnije da dobro pjeva I da se poklope iste energije.
Vaša poruka za čitaoce Svet-a Australia?
Čitateljima i rukovodiocima Sveta Australije želim mnogo uspjeha I sreće u radu i da uvijek budete tako najbolji. Ja vas rado pratim i imate moju podršku!
Hvala još jednom.
https://youtube.com/shorts/swvR2oIvUbE?feature=share
Draga Esma, u ime redakcije i svoje ime želim Vam svako dobro u ličnom i profesionalnom životu, mnogo lijepih pjesama i publike na Vašim nastupima na koje ćemo uvijek rado dolaziti.
Nataša Glamočanin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila