Poznati interpretator srpskih i vlaških narodnih pesama, svestrani umetnik Ljubiša Tiša Stanković, ovih dana polako se spema za Lira festival koji će se održati početkom jeseni. O njihovoj dosadašnjoj saradnji govori samo najlepše. Ljubiša sa nestrpljenjem očekuje festival jer voli njegovu atmosferu, visoku oganizacionu i izvođačku profesionalnost koja ih prati, pripreme oko novih pesama, druženja sa kolegama i nastup na velikoj sceni, uz sve to, nada se uspehu jer veruje da ima odličnu pesmu.

U svojoj bogatoj karijeri koja traje 38 godina snimio je preko 200 pesama, sarađivao je sa renomiranim diskografskim kućama, a to su: PGP RTS, Jugodisk, Folk disk, Duga i sa Istok TV. Tačnije, objavio je 12 albuma na vlaškom jeziku, 3 na Srpskom, preko 60 pesama koje se nalaze na njegovom YouTube kanalu.

Ovaj talentovani umetnik sa lepom bojom glasa, scenskom dominacijom i harizmom, pored  pevanja, komponovanja, glume i voditeljskog posla, poseduje veliku strast za pisanje sa kojim se bavi od detinjstva. Piše poeziju, prozu, humorističku poeziju, pesme za decu, aforizme…

Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog udruženja “Sedmica” u  Frankfurtu, takođe, član je Uruženja književnika Australije. Do sada je izdao 13 samostalnih knjiga, preko dvadesetak drugih zbirki. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih je njemu najdraža “SREBRNI ORFEJ” za poeziju koju mu je uručio Matija Bećković. Takođe, na mnogim konkursima dobio je 6 diploma za prva mesta.

Ljubiša, po struci ekonomski tehničar-komercijalista rođen je u Donjoj Beloj Reci, opština Bor (Srbija). Kada je imao 6 meseci usvojio ga je ujak Milan Stanković iz Male Jasikove.

Danas je srećan i uspešan čovek, sa suprugom Biserkom ima sina i ćerku i već četvoro unučadi. Život ga je nagradio sa  mnogim talentima o kojima će mo govoriti u ovom intervjuu.

Dugogodišnji ste saradnik “Lire”, kada  ste prvi put nastupali na festivalu, da li ste  nagrađivani?

Na Lira festivalu sam prvi put nastupao 2014. godine sa pesmom “Slatka tajna” za koju sam uradio tekst i melodiju. Aranžman je napravio Srđan Demirović. Osvojio sam treće mesto za “Izvornost” što je za mene bilo vrlo značajno.

2015. godine učestvovao sam sa kantautorskom pesmom “Tebe nema majko stara”, zatim 2017. sa pesmom “Ženi voljenoj”.

2018. pevao sam pesmu “U srcu mi gnezdo svij” na tekst Jelene Kujundžić koja je bila nagrađena kao “Najpoetskiji tekst”. Sa istom pesmom bio sam nagrađen za “Očuvanje narodne baštine”.

2019. sam učestvovao sa pesmom Radmile Žutoradić “Budi sine ljudina”. 2020. pevao sam pesmu Miroljuba Bučica “Staro vino” sa kojom sam osvojio prvo mesto za “izvornost”. Takođe. dobio sam i “Zlatnu Liru” za veliki doprinos festivalu. 2021. sam nastupio sa mojom kompozicijom  “Od jedan do deset” na tekst Slađana Ilića.

“Liri” mnogo dugujem jer zahvaljujući nastupima na tom festivalu postao sam poznat u Srbiji.

 

Već su počele prpreme za jedanaesti Lira festival; sa kojom pesmom ćete nastupati?

Ove godine učestvovaću sa pesmom “Emotivac”, tekst je napisao izuzetan tekstopisac direktor “Lire” Miroljub Bučić a kompoziciju i aranžman radi  čuveni harmonikaš Zoran Vlajić. Očekujem da će ova pesma imati više uspeha jer su je uradili majstori svog zanata. Planiram uskoro da uradim jedan CD komilaciju svih pesama koje sam do sada snimio za Lira festival, da pesme ostanu zabeležene na jednom mestu.

U muzici ste dosta dugo, kada ste je zavoleli pesmu i počeli da se bavite profesionalno pevanjem?

Pevao sam  još kao dete, to je bilo prirodno jer su u mojoj porodici svi bili muzičari. Otac Sava je svirao trubu, i moja braća, deda nam je bio bubnjar. Samo ja, pošto sam bio usvojen od ujaka nisam svirao, postao sam pevač. Voleo sam i glumu sa njom sam počeo da se bavim još u šestom razredu osnovne škole.

Profesionalnom pevanju sam se posvetio kada sam imao 20 godina. Bio sam u orkestru Dragana Ranđelovića tatašnjeg prvaka Jugoslavije na harmonici. Radio sam sa njim 2 godine. Redom su me zatim zvali razni orkestri. Ubrzo otišao sam u Nemačku gde i sada živim.

Gde živite u Nemačkoj, da li imate tamo nastupe?

Živim u gradu Kronberg. Pre korone sam mnogo radio na raznim priredbama, zabavama, slavljima svadbama… Baš je bilo posla. Sada je to u fazi mirnijoj ali verujem biće bolje uskoro.

Pored talenata koje imate velika ljubav su vam fudbal, gluma, folklor. Koliko ste uspeli sebe da ostvarite u tim aktivnostma pored pevanja i pisanja knjiga?

Kada sam bio omladinac hteo sam pored pevanja da budem i fudbaler i glumac. Počeo sam kao RFK Bor, kasnije sam igrao u svim klubovima u regionu, sve do Srpske lige. Bio sam i trener omladinaca pri Fudbalskom Savezu Timočkog regiona. Prestao sam da igram u dresu FC Tempa Frankfurt gde sam igrao od 1993. do 2019. god. Što se glume tiče bio sam amaterski glumac u KUD “Stanoje Gačić” Salaš, gde sa suprugom igram i u folkloru 20 godina. Bavim se i voditeljskim pozivom, učestvovao sam na mnogim televizijama. Za glumu sam dobio nagradu FEDRAS u Trsteniku za ulogu Stanislava u Radovanom trećem 1989. godine.

Znate kako, ja sam čovek koji voli da radi, moja je sreća da radim poslove koje volim – ne kaže nas narod uzalud “Kad se hoće sve se može”!

Slavica MOMAKOVIĆ


2 KOMENTARA

  1. O mom bratu TIŠI imam samo reči pohvale.Imao sam tu čast da nastupam sa njim na raznim muzičkim dogadjajima u Frankfurtu i drugim gradovima Nemačke.Naşe prijateljstvo traje preko 25 godina.TIŠO BRATE ŽELIM TI DA I DALJE IDEŠ STAZAMA USPEHA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila