Skandalite vo ovaa naša zemja se veќe odomaќineti  i prosto se naviknavme postojano da očekuvame neramnopravna raspredelba na odredeni parični sredstva koi se nameneti za potiknuvanje na makedonskata muzička dejnost, odnosno na apsurdnite odluki na Ministerstvoto za kultura i nivnite naznačeni komisii. Ovoj pat za nivniot propust se osmelija da progovorat i samte umetnici, koi se grubo ošteteni vo odnos na nivniot minat trud, a stanuva zbor za duoto DNK koi ovaa godina go najavija svojot golem solistički koncert vo čest na 20 godišninata od nivnoto postoenje. Imeno ovoj sostav uredno konkuriral  ispraќajќi celosna dokumentacija na godinešniot konkurs za finansiranje na proekti od nacionalen interes vo kulturata od oblasta na muzikata i muzičkoto- scenskata dejnost, a ne dobile ni denar, odnosno bile odbieni od naznačenata komisija bez bilo kakvo obrazloženie.

Pančo i Andrej

DNK prepoznatliva po dobrite koncerti

Se čini deka vakvata odluka silno gi pogodi Pančo i Andrej koi so oficijalna reakcija se oglasija i preku javnite socijalni mreži:

  • Denes, štotuku ja dobivme informacijata koja voedno e golemo razočaruvanje za nas. Oficijalno bez nikakovo obrazloženie sme odbieni od strana na Ministerstvoto za kultura kade što najčesno i so celosno korektno dostavena dokumentacija konkuriravme na godišniot konkurs za finansiranje na proekti od nacionalen interes vo kulturata od oblasta na muzičkata i muzičko-scenskata dejnost. Da ne bideme pogrešno sfateni ne se žalime tuku samo sakame da vi ja dolovime situacijata kako e tretirana makedonskata pop industrija i voopšto makedonskata muzika. Zatoa i scenata e tamu kade što e i ne gledame svetla idnina dodeka vaka sme/se tretiraat makedonski artisti. Stanuva zbor za JUBILEJ od 20godini, a ne običen nastan. Ako bend so 20godišna kariera, koj zad sebe ima preku 60 singlovi, 3 albumi, 2 golemi solo koncerti ( skopski saem ), eden anplagd koncert ( univerzalna sala ), bezbroj nastapi niz državata i nadvor od nea prezentirajḱi ja državata ne množat so NULA, što ostanuva za ostanatite naši kolegi i onie mladi artisti koi započnale kariera ili planiraat da ja započnat. Ova e totalno omalovažuvanje, degradiranje i nepočituvanje na svoeto. Za žal sekogaš sme bile destruktivni kako nacija i sekogaš tugjoto se cenelo mnogu poveḱe. Nie koncertot ḱe go napravime kako i da e bidejḱi pred se toa go dolžime na našata publika koja ne prati izminative 20godini i ḱe bideme sreḱni i radosni so sekoj eden što ḱe ni napravi čest da dojde taa večer koja za nas ḱe bide edna od najbitnite denovi vo našite životi. Žalime što sme rodeni vo ovaa država, no ja sakame Makedonija, bidejḱi tuka e našata publika zaradi koja sme toa što sme denes i voedno koja spored nas e NAJDOBRA na svet, a normalno tuka se i našite SRCA. Ministerstvo za kultura neka vi služi na čest… Se gledame na koncert. So počit Pančo i Andrej DNK…

Adelina Tahiri Markov

Za da bide ironijata ušte pogolema  naznačenata petčlena komisija (Branka Kostič – pretsedatel na komisijata i členovite: Behar Veseli, Ninoslav Dimov, Iskra Šukarova i Avni Čahili), odlučila na ubavata albanska pejačka Adelina Tahiri Markov, da i odobri suma od 124.700 denari, (ili 2000 evra) za da ja stimulira da snimi makedonska pesna, što vo slučajov da ne e žalno bi bil smešno?! Adelina Tahiri da sakaše dosega da interpretira makedonska muzika toa možeše da go napravi bez bilo kakva finansiska poddrška od Ministerstvoto za kultura, od pričina što živee mnogu luksuzno i važi za vistinska jetseterka koja e poznata po glamurot i ubavinata, a ne po svoite pesni. No, ete kako i vo site oblasti taka i vo ovaa ušte ednas go pokažavame našiot nerazumen i snishodliv odnos koj sekogaš ni se obival od glava.

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila