Kada se 80-tih pojavila na naslovnim stranama Orbisa, magazina za razbibrigu, retko ko je obraćao pažnju na nagradnu ukrštenicu, sve oči bile su uprte na plavokosu lepoticu koja im se u vrućim pantalonama zagonetno smešila. Bila je to Požarevljanka, Biserka Besi Vunturišević koja je mlada, još 1983. kada je osvojila 1. glas Jugoslavije za pevače amatere u Domu sindikata u Beogradu, skrenula pažnju na sebe. Iste godine je snimila prvu ploču za PGP RTB i na velika vrata, zagazila u estradne vode.

Naslovna strana “Orbisa”

Naslovna strana RTV Revije

Njen glas i izgled nisu mogli ostati nezapaženi produkcijskim kućama pa je njena karijera, da tako kažemo, imala turbo start. Ređali su se koncerti, nastupi širom bivše zajedničke države, Evrope i, naravno, Australije gde je zamalo izgubila život zajedno sa pratećim bendom. Naime, kako je nedavno rekla, početkom 80-tih prošlog veka, vraćajući se posle nastupa iz Kanbere za Sidnej, veliki kamion je prešao na njihou stranu i vozač njihovog auta je skrenuo sa autoputa, tumbali su se 7-8 puta. Svi su bili polomljeni osim nje. Ko da je bila od gume, rekla je davno. “Bog me je sačuvao. Od tada mi se više nije išlo u Australiju” – rekla je Besi.

Bunda od nojevog perja uspomena iz Australije

Posle meteorskog uspona postala je redovna u većini zabavnih magazine, ređali su se intervjui, nastupi na TV stanicama, gostovanja na radio stanicama i onda – bum! Odlučila lepa Požarevljanka, 1986. da ostatak života provede u Americi, prvo u New Jersey 20 godina, onda u San Diegu, pa u Las Vegasu, gde je ostala.

1990. bila je Miss New Jersey. Žiri je popadao od čuda, jer je pevala na 9 jezika, u delu u kome su devojke pokazivale svoj talenat

Od tada je manje snimala što je i razumljivo, bacila se na učenje i odabrala mirniju oazu zvanu slikarstvo. Danas iza sebe ima pozamašnu kolekciju. Daleko od svetala estrade i svega što uz to ide, Besi uživa sedeći ispred platna u svom ateljeu ili jednostavno u bašti svog doma, slika. Svaka njena slika je priča za sebe i odraz su njene psihe, emocija i trenutka inspiracije. Da ne bude zabune nije ni pevanje batalila, nego je, kao i njene mnoge kolege u vreme Korone, prikočila.

Odlaskom u SAD oformila je porodicu koja znači više od svega. Na nesreću, suprug joj je preminuo pre 5 godina od Parkinsonove bolesti. “Bile su to teške godine borbe sa njegovom bolešću, ali sve izdržiš kad moraš. Moj suprug je zaslužio da budem uz njega do zadnjeg minuta bolesti.…” – rekla je.

Kroz ovu malu foto retrospektivu vodimo vas kroz zanimljive detalje života ove izuzetne umetnice.

“Crtanje i slikanje su moja velika ljubav i strast još od detinjstva. Prvi put kada sam, kao devojčica posetila galeriju Milene Pavlović, Barili, u svom gradu Požarevcu, osetila sam u sebi tu umetničku vibraciju i znala da će me taj titraj pratiti celog života i da ću se kad – tad (kad budem imala dovoljno vremena i sredstava) svim srcem i celom dušom posvetiti slikarstvu. Došlo je to vreme. To ne znači da sam napustila bavljenje muzikom, samo sam to odložila za neko srećnije vreme, kada će moći slobodnije da se putuje i nastupa, a pevati mogu i na svojim izložbama slika.

Neke od Bisinih slika koje potpisuje pod umetničkim imenom Mona Bisa

Za posetioce i ljubitelje moje umetnosti to je doživljaj svoje vrste, jer se dobro zabave i to na izložbi slika, gde to ne očekuju, iako je Las Vegas svetska prestonica zabave. Moja vesela priroda i dugogodišnje iskustvo komuniciranja sa publikom prilikom nastupa na estradi čine svoje. Pa još kada odgledaju i čuju moje muzičke hitove sa YouTube, iznenađenje je još veće. Nema puno artista koji još i pevaju, pišu poeziju, komponuju, imaju izuzetan smisao za humor. A u svemu tome najvažnije je, u ovo ne baš najsrećnije vreme, kada uspemo da uživamo i razmenjujemo pozitivnu energiju. Ja lično mislim da je sve to normalno, samo treba biti svoja, prirodna, originalna, imati sopstveni stil, ne kopirati nikoga.

Poziranje za TV Reviju. Foto: Zoran Munja

Srećnom me čini i to što slikam kada to želim, šta želim i koliko želim. Nema moranja ni u čemu. Totalna sloboda! To je velika radost sada, kada svetom vladaju p(l)andemije i kada se stalno nešto mora i slede kazne i konsekvence, ako ste neposlušni i imate svoje kritičko mišljenje. Ako pitate koji je moj umetnički pravac u slikarstvu, reći ću vam da menjam pravce, kao i u životu. Zamislite da celog života hodate samo jednom ulicom, u jednom pravcu. To sparuši duh. U slikarstvu, kao i u životu treba da rastete, menjate sve na bolje, eksperimentišete, dozrevate… Svakoj slici pristupam studiozno. To je kao da komponujete sinfoniju, stvarate harmoniju boja koja će prijati vašim očima i duši, kao i posmatračima vaših umetničkih dela. Niste zadovoljni kada je neko ravnodušan prema vašoj kreaciji. To je međusobna razmena energije. Slično nastupima na koncertima. Sve su umetnosti na neki način srodne i povezane” – kaže ova neverovatna i ekstravagantna dama.

Slikanje u bašti kuće je relaksirajuće. Jutros jedna ruža uvenula, al’ JA nisam, još mi bašta cveta, pesmu moju, majko, eh, kad bi čula!… (Music&Lyrics by Besi. Protected by USAut.)

Poziranje sa slikom

Besi se “pohvalila” da je dobila poziv od jedne galerije iz Los Angelesa da izlaže svoje slike. Usput dodaje:

“A ovog leta izlagaću i u Teksasu i Arizoni. Veoma sam uzbuđena i srećna zbog toga”.

Turneja po Zapadnoj Nemačkoj. Deca došla na pozornicu kod Biserke. Uvek su je volela, a i ona njih

Ovo je bio Besi show u Sava centru u Beogradu, svakog vikenda. Zvao se KLUB A i bio veliki hit. Bila 1983. godina. Foto: Zoran Munja

Sa Marinkom Rokvićem. Kakav je to divan čovek bio! Mogao je još živeti, rano je otišao. Tako mi ga je žao. Bio je ljudina i pevačina – kaže Bisa

Nastup na RTV Beograd

Umetnica je želela da pohvali i našu urednicu za SAD Slavicu Momaković. Evo šta je tim povodom rekla: “Ja Slavicu volim kao sestru. Najverovatnije ću i u Čicagu imati izložbu, gde ću i pevati i sama i sa Slavicom u duetu. Tamo ima puno naših ljudi, mnogo mojih prijatelja sa ranijih nastupa itd…”

Sa beogradskom grupom “Nova Dimenzija” preko leta nastupala u Crikvenici, na Hrvatskom primorju, zatim na turnejama po Sovjetskom savezu, gde je pevala svetske hitove zabavne muzike. A na koncertima po Australiji, Americi, Evropi pevala narodnu muziku. Nije bilo žanra u muzici koji nije pevala. Volela i volim izazove. Da ne bude zabune, Bisa je sa smeđom kosom. Plavuša je Mirjana Beširević, a gitarista što peva Srđan Marjanović.

Istina je u vinu. Umereno i samo u retkim trenucima

Američki san. Foto: M. Vidović

Na provokativno pitanje, kako je celog života zadržala prirodnu lepotu, Biserka nam je rekla da “puno pažnje posvećuje nezi lepote, ali prirodnim preparatima, nikakvu plastičnu intervenciju nema, niti će ikad imati”. Isto tako redovno vežba jogu i pliva, a i slikanje joj pomaže da skrenem misli sa loših stvari…

Alkohol je za goste

Ne pije alkohol, ne puši, ne drogira se, kaže, ali ponosno pokazuje sliku alkoholne kolekcije koja je “za goste”.

Biserka Vukturišević je i izuzetno školovana osoba. Završila je medicinsku školu i Muzičku “Stevan Mokranjac (odsek flauta) u Požarevcu, studije biologije u Beogradu, bila stipendista Titovog Fonda, zatim u SAD, DOVER Bussines college, CIS u Nudžerziju.

Ponosna je i kaže da je sad “najvažnije da smo zdravi i srećni uz svoju decu, ja imam i unučiće”.

I, da završim ovu mini reportažu pod nazivom “Sliku svoju ljubim” jednim video spotom Biserke Vunturišević, po slobodnom izboru “Joj što volim komšiju”.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila