Ima edna krilatica koja veli ”Ni edno dobro delo ne pominuva ne kazneto”, pa taka i hrabriot potez na Ilmi (čovekot koj go spasi kučeto što propadna vo koritoto na rekata Dragor) ne ostana ne kazneto.

Imeno pred nekolku dena vo Bitola, minuvačite zabeležaa edno kuče kako pliva vo vodite na rekata Dragor i bara kopno za da ja izbegne brzata voda koja od site strani go opkoluvaše.

Nikoj ne znae kako kučeto stignalo dolu vo koritoto na rekata, no jasno beše deka toa samo ne ќe može da se izvleči od tamu. Minuvačite mu dovikuvaa, go snimaa so telefonite, komentiraa no samo eden čovek sobra hrabrost da se spušti vo koritoto na rekata i da go spasi nesvesnoto životno.

Ispaničeno od vodata okolu sebe i zvucite na lugjeto koi mu dovikuvaa, kučeto kako pogubeno i divo ne znaeše kaj tera, pa namesto da pojdi nakaj Ilmi, toa begaše od nego i se poteško beše da go namami za da može da go prefrli na kejot. Poslednoto približuvanje Ilimi go iskoristi, go zgrapči kučeto koe vo napadot na panika i strav žestoko se sprotistavi pa go iskasa spasitelot po racete. Sepak Ilmi uspea vo taa borba da ja zanemari svojata bolka i bezbedno da go prefrli na kejot, a vednaš potoa gi pokaža racete koi bea obleani so krv od silnite zagrizi na ostrite zabi na životnoto.

Gletkata beše zastrašuvačka zošto racete imaa vdlivi rani, koi na sreќa vednaš bea sanirani od medicinskite lica što mu ukažaa prva pomoš, a potoa od dobronamerni lugje beše odnesen vo Bolnicata za da ja primi inekcijata protiv tetanus.

Duri togaš se dozna deka spasitelot e tugjinec koj prestojuva rabotno vo Bitola, odnosno deka stanuva zbor za gradežen rabotnik od Pogradec, Albanija koj ne go znae našiot jazik, koj nema zdravstveno osiguruvanje i koj posle ovaa situacija ne ќe može izvesen period da raboti i zarabotuva.

Blagodarenie na društvenite mreži, brzo se rasču za slučkata so kučeto vo Dragorot, pa mnogumina dadoa predlozi da mu se pomogne parično na čovekot koj treba sega da se leči i oporavuva. Predlogot beše gromoglasno pozdaven, no za žal praktično ne usvoen. Kako što pišaa vo poedini FB grupi, donaciite od bitolčanite zataile, a lugjeto od drugite gradovi nemaat način kako da mu uplatat donacija na Ilmi zatoa što toj e stranec pa nema svoja transakciska smetka za da može da ja iskoristi paričnata pomoš.

Negovata situacija momentalno e nezavidna. Živee pod kirija, nemože da raboti, treba da kupuva lekovi za da mu zazdravat racete i nema mnogu svoi lugje okolu sebe koi bi možele da mu pomognat. Najmnogu mu se najduva familijarnata prijatelka Bejka koja redovno go nosi na prevrski i kontroli, pa od kontaktot so nea svativme deka nemu sega mu e potrebna našata pomoš.

Toa znači deka site ljubiteli na životni i glasnogovornici za nivnite prava, kako i silnite društva za zaštita na životni, treba organizirano da mu pomognat na čovekot koj si go rizikuvaše životot i zdravjeto za da go spasi kučeto što ќe se udaveše vo rekata.

Mnogu nehumano e što se ignorira ovoj slučaj i tokmu zatoa odlučivme da go afirmirame i na našiot portal so nadeš deka ќe ja razbudime sovesta kaj lugjeto i ќe ja potikneme humanosta koja očigledno izostanuva.

Da se nadevame deka negovata prijatelka Bejka ќe uspee vo namerata kako negov polnomošnik da izvadi transakciska smetka i na takov način da može da mu se pomogne na hrabriot Ilmi koj pravejќi dobro delo se najde vo teška situacija.

Poželno e ovoj tekst i video materijalot koj e priložen so nego što poveќe da se spodeluva kako prikaznata za Ilmi bi stignala do pogolem broj na dobronamerni i humani lugje…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila