Denešniot den ima posebna simbolika koja najdobro ja oslikuvaat ženite koi ja nosat taa silna energija na posebno vpečatliv način i pri toa ostavaat traga vo vremeto i prostorot. Toa se onie ženi koi sekogaš ni izmamuvaat nasmevka na liceto i iskrena voshit zatoa što nivnite postapki ni ja toplat dušata. Velat malku treba za sreќa, a toa “malku” na golem način ni go demonstriraše popularnata pejačka, pisatelka i voditelka Suzana Turundžieva, koja bezrezervno i podade raka na svojata prijtelka Atidže Muratova i so združeni sili stignaa do celta, do noviot dom, do novite pesni i do novata nasmevka na Atidže. Kako uvertira samo ќe naglasime deka posle golemiot uspeh što go postigna dokumentarecot “Medena zemja” na glavnata heroina i bea vetuvani “brda i dolini”, za potoa da bide ostavena i zaboravena, a silnite vetuvanja za osposobuvanje na novata kuќa, koja ja dobi od filmađiite i vetenoto vrabotuvanje propadnaa kako nikogaš i da ne bile dadeni… I takvata situacija možebi ušte dolgo ќe se “vlečkaše” da ne se slučeše sredbata megju Atidže i Turundžieva, od koja potoa se rodi edno vistnsko iskreno žensko prijatelstvo koe donese blagoslovi na dvete strani…

Prvata zaednička sredba

Kako se sluči vašeto poznastvo so Atidže i koj beše motivot da ja zapoznaeš?
-Našeto prijatelstvo započna od denot koga jas ja posetiv Atidže vo Bekirlija. Počuvstvuvav silna povrzanost so taa dobra duša i otkako razmenivme telefonski broevi i si zaminavme nazad, nemaše den, a da ne se čueme. I taa me baraše, a i jas i vrtev. Site naši razgovori bea relaksirani, prijatelski, iskreni. Bez nikakvi planovi ili baranja. Iako nie ništo ne si vetivme, sepak za 4, 5 meseci mnogu napravivme. I vo pogled na proekti koi zaednički gi otpočnavme i vo pogled na raznorazni potrebi, griža za zdravjeto i sreduvanje na socijalniot stasus na Atidže.
Raspeani zaedno
Dali vpečatokot koj go imaše steknato za heroinata od “Medena zemja” beše identičen koga ja zapozna vo živo i kako izgledaše taa vaša prva sredba?
-Nemav nekoja zamisla pred da ja sretnam, no dlaboko vo sebe bev sigurna deka taa e prirodna, obična, prijatelski nastroena žena i deka saka da se druži so lugjeto. Nejziniot blag pogled, iskrenata nasmevka i toplata pregratka mi bea pokazatel deka ne sum se izlažala.
Zaednička proslava na rodendenot na Atidže
Zošto Suzana Turundžieva izbra da drugaruva tokmu so Atidže i kako Atidže reagiraše na tvojata podadena raka?
-Jas ne izbrav, nitu planirav. Životot izbra i ne slučajno ne spoi. Ne veruvam vo slučajnosti i znam deka neminovno bilo nie da se sretneme i sprijatelime. Blagodarna sum na životot što ja donese Atidže na mojot pat, taa e moja najgolema učitelka i od nea imame site da učime.
Proslava vo čest na noviot dom na Atidže
Velat Gospod gi nosi vistinskite lugje vo vistinskiot moment. Kolku beše presudno toa što ti kako javna ličnost agitiraše vo ime na Atidže?
-Pak ќe rečam: Se što se slučuva, ni se slučuva so pričina! Vo pravo vreme i na način na koj životot ni go nudi scenarioto. Životot postojano ni ispraќa znaci, naše e dali ќe gi prepoznaeme ili ignorirame.
Od kako započna vašata družba mnogu transparetno imavme možnost da gi vidime radostite koi gi dožieva Atidže, na što taa najmnogu se raduva, što ja pravi sreќna?
-Ja pravi sreќna muzikata, peenjeto. Zatoa nie neprestano si peeme i podgotvuvame golem reportoar so stari makedonski pesni. Me iznenadi kolku mnogu stari zaboraveni pesni znae Atidže! Za sreќa, snimivme i 2 novi, koi samo za nas gi napravija Roberto Pop Dimitrov i Ognen Nedelkovski. Edvaj čekame da snimime spotovi i da gi promovirame.
Veselba vo čest na vseluvanjeto vo noviot dom
Atidže prestojuvala i vo tvojot dom. Kako na nea ragiraše tvoeto semejstvo, tvojata majka i ќerkite?
-Mnogu normalno. Atidže e često prisutna vo mojot dom i tamu se čuvstvuva isto kako vo svoja kuќa. Najmnogu na Atidže i se raduva mojata pomala ќerka koja i drži časovi po makedonski i angliski, a Atidže ja uči Matea turski jazik.
Uspea vo mnogu kratko vreme preku tvoeto posredstvo da gi rešiš site problem na Atidže za koi državata ne najduvaše način cela godina. Koj se ti pomogna i dali beše teško da se rešat spornite situacii?
-Jas ne bev involvirana vo gradežnite raboti. No sekako agitirav i se trudev da gi pottiknam site dobri i humani lugje širum svetot da doniraat na smetkata za donacii koja ja otvori Maria Dibjađo so nejziniot soprug, koi ponatamu komuniciraa so gradežnata firma i site aktivnosti okolu renoviranjeto.
Zaedno vo studio
Bidejќi i dvete so Atidže ja sakate muzikata i po nea ste prepoznatlivi dali planirate da snimite nešto zaedničko?
-Da, pokraj pesnite “ISTA SUDBINA” i “DOBRO RAGJA DOBRINA” nie planirame cel muzički proekt. Ako dade Bog ova ќe bide vesela, raspeana prolet.
Neodamna go proslavivte vseluvanjeto na Atidže vo prekrasno preuredeniot nov dom, dali taa sega se čuvstvuva sreќno i bezbedno?
-Atidže e presreќna i preblagodarna. Malku e premorena vo ovoj perod, no naskoro veruvam deka ќe se sredi i ќe uživa vo Dorfulija, zaedno so nejziniot brat Feim.
Prijatelstvo za večnost
Simbolično 8-mi Mart ja slavi ženskata samosvest i sila, koja e vašata poraka kako ženi koi životot nepredvidlivo gi spoil i kako denot ќe go odbeležite?
-Nikogaš ne mu pridavav značenje na ovoj praznik, nitu pak nekogaš sum go proslavila. Ženata treba da se vrednuva, saka i počituva sekoj den, a ne samo na 8mi Mart. Taka da praznikot ќe go pominam rabotno i so pesna, kako i sekoj drug den vo mojot život.
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila