Internet revolucijata, nejzinata dominacija i globalnoto umrežuvanje preku društvenite mreži ni ovozmoži da gi proširime vidicite i so samo eden klik da go gledame svetot na dlanka. Odednaš dobivme možnost da bideme i ovde i nekade tamu, da sporeduvame, razgleduvame, analizirame, kopirame, da sledime i predlagame, da kreirame i kombinirame, ednostavno dobivme prilika da gi gledame site četiri strani na svetot i se što vo nego e trendovsko i aktuelno. Taka se rodija i novite profesii koi fascinantno deluvaa na konsumentite, pa odednaš blogerite, you tuberite, influenserite, stanaa zvezdi za koi se interesira javnosta. Pretežno vo ovie branši se regrutiraa mladi lugje koi imaat vlijanie vrz javnosta preku društvenite mreži, no ušte pofascinatnen e momentot koga preku spomenatite platformi ќe zabeležite dami vo zreli godini koi preku modata ja oslikuvaat svojata želba za život i seto šarenilo što toj so sebe go nosi.

E tokmu edna takva Makedonka koja živee vo Avstralija ni go privleče i nam vnimanieto preku svoite fotografiii koi obiluvaat so modna estetika i strast koja ne taka retko može da se sretne kaj ženite vo poodminati godini.

Mare Mazevska iako ne e influenserka taa e dama koja na svojot FB profil redovno postira modni fotografiii vo koi se zabeležuva nejzinata modna dominacija i želbata da bide sekogaš skockana i modno stilizirana. Dali vo društvo so prijatelki ili sama, Mare od svoite fotografii pravi vistinski editorijali koi go potvrduvaat nejziniot moden sens.

Sakajќi da ja prestavime pred javnosta ovaa dama koja može da bide vistinska inspiracija za drugite ženi vo pozreli godini ja zamolivme da ni kaže nešto poveќe za sebe i za svojata životna filozofija:

“Baš prijatno me iznenadivte so vašiot interes za mene, vi blagodaram. Da, jas sum Makedonka. Rodena sum vo selo Oleveni, Bitolsko vo 1948 godina.  Po struka sum šnajderka i vo dalečnata 1969 godina dojdov ovde vo Avstralija, kako devojče kaj mojata sestra. Potoa tuka se omaživ,  oformiv semejstvo vo koe dobiv sin i ќerka, a sega sum i baba na četiri vnučinja.
Živeam vo  Wollongong blizu do Sidney, a za svojot raboten vek celi 30 godini bev snajderka što znači deka modata beše i moj profesionalen izbor.

So rabotniot angažman završiv vo 2000- ta godina, a potoa se psvetiv na moite vnuci i obvrskite okolu niv, se do pred četiri godini koga odlučiv deka vreme e malku da zastanam i na svojot život da mu dadam druga smisla. Celiot život imav obvrski okolu svekorot i svekrvata, okolu  decata podocna vnucite, a dogleduvav i sosedi. Odlučiv deka vreme e malku da se posvetam na sebe si i da uživam vo sitnicite što mi značat.
Što se odnesuva do modata sakam različni stilovi, za mene vozrasta ne prestavuva ništo, godinite se samo edna brojka od koja ne treba da se plašime. Jas sum mnogu aktivna ličnost koja saka da se druži i e sekogaš vo pokret. Ne robuvam na nekoi posebni brendovi i mislam deka umešnosta na modernite ličnosti e vo toa što od malku možat da napravat mnogu. Za edna dama da e moderna ne se potrebni golemi pari, tuku kreativnost i procenka što i odgovara. Jas sama dizajniram, sama sijam, ako kupam nešto za 10 dolari toa ќe go napravam da izgleda kako da ima vrednost 100 dolari, ako e 100 dolari ќe go sredam da izgleda kako da mu e vrednosta 1000 dolari, vo toa e ubavinata na kreativnite ličnosti. Ne mislam deka ženite vo godini treba da se zapostavat, naprotiv, mislam deka smislata na životot e vo našite race, kako ke go svatime taka moze da go ziveeme. Nekoi moi prijatelki velat deka sega e kasno za da se doteruvaat, ama jas sum istata kako i porano. Smetam deka čovek ne treba da se menuva, ako nešto saka toj toa ќe go praktikuva. Moeto semejstvo mene me prifaќa vakva sreќna, vesela sredena i zadovolna”
– ni otkri Mare koja so neskriena radost ja spodeli so nas svojata životna filozofija koja go oslikuva nejziniot lifestyle…

Biba KRNČESKA


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila