Iako veќe vtora godina živeeme vo specifični uslovi na modernata “nova normalnost”, sepak starite dobri naviki i po nekoe zadovolstvo ni ja održuvaat nadešta i verbata deka ќe dojde krajot i na ova ludilo. Muzikata kako najsilna terapeutska alatka poželno e što poveќe da ja ima vo našite životi…Za žal posetata na kafeanite e ograničena, druženjata ne se preporačuvaat, pa muzikata ostanuva za nekakva lična upotreba. Na sreќa taa i kako individulana doza go dava svojot makasimum, samo treba što počesto da se konsumira ama i da se sozdava.

 

 

E tokmu vo toa e uslovno rečeno problemot, zatoa što od kako nastapi ova svetsko ludilo, kaj nas mnogu dozirano se sozdava nova muzika, a muzičarite uplašeni za svojata egzistencija poveќe se nasočija vo baranje na alternativni možnosti za zarabotka, od kolku vo sozdavanje na novi dela. Zatoa, osobeno treba da se istaknat site onie avtori, muzičari, pejači koi vo ovoj apatičen period sozdavaat novi refreni i na sekoj način se trudat da go održat duhot i verbata vo životot.

Edni od niv sekako se Dac i Mitevski koi kako tandem napravija svoeviden bum i veќe treta godina uspešno vo kontinuitet sozdavaat novi pesni i redovno nastapuvaat bez zastoj i pauza.

Nivniot najnov singl “Duša bakšiš” e potvrda za nivnata ekspanzija i dominacija na zabavnata scena koja seriozno e proredena i zagrižuvački neaktivna.

Ova možebi e odgovor i do site nivni kolegi koi često na novinarite im prefrlaat deka premnogu gi forsiraat Dac i Mitevski, što očigledno ne e točno, zošto Dac i Mitevski najmnogu gi forsira nivnata rabota.

No, da se vratime na novata nivna pesna “Duša bakšiš”, koja ušte so samiot naslov nagovestuva deka stanuva zbor za boemsko romantična melodija, što osvojuva so sentimentalniot tekst i kafanskata ambientalnost ispolneta so tažnite zvuci na violinata.

 

Kompleten avtor na pesnata e Aleksandar Mitevski, koj zaedno so Taško Grujovski go napravil i aranžmanot, a vokalnata izvedba logično ja delat Dac i Mitevski, koi glasovno odlično se spojuvaat vo samiot refren. Vo pesnata dominiraat žičanite instrumenti i pijanoto. Za gitarite, tamburata i basot bil zadolžen Taško Grijovski, za pijanoto Borislav Jorgušeski, armonikata ja izveduva Darko Ilievski, a violinata e delo na Martin Kuševski.


Iako pesnata sama po sebe e vistinski hit vo najva sepak golema zasluga ima i spotot što ja prati samata prikazna. Tematski toj mnogu uspešno ja dolovuva onaa nostalgično, boemska katarza na kafanata, vo koj site generacii gi oplakuvaat svoite ljubovi i ja dvaat dušata vo bakšiš…

 

Na kraj samo ќe rečeme deka “Vitaminka” kako glaven sponzor na ovaa pesna mošne umesno ja ovekovečila svojata poddrška, i deka investicijata vo vakvi pesni e investicija vo vremeto.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila