Vo Makedonija denovive najaktuelni se političkite kandidaturi za gradonačalnici i listite na sovetnici na koi se najdoa mnogu poznati iminja od društveno javniot život koi posakuvaat da ja dobijat poddrškata od narodot i da debitiraat na političkata scena.
Sepak najgolemo iznenaduvanje ni priredi partijata “Integra” koja pred dva dena gi soopšti kandidatite za gradonačalnici megju koi se najde i imeto na pročueniot harmonikaš i vonseriski muzičar, avtor, kompozitor i aranžer Goran Alački, kako pretendent za gradonačalnik na Opština Berovo.
Negovata kandidatura liderot na “Integra” d-r Ljupčo Ristovski ja prestavi so zborovite:
Vo Berovo naš kandidat e maestro Goran Alački. Normalno nezavisna kandidatura, nad partiski moment kade što ќe može Goran Alački seta svoja tvorečka energija da ja iznese na javnata scena. Se vraќa vo Berovo, toj živee tamu, tamu mu e ličnata karta, gradi kulturen centar, saka od Berovo da napravi eden poinakov lik, edna poinakva sredina. Inače e internacionalno poznat na sekade na planetava zemja. Nema Kontinet kade što toj ne ja raširil makedonskata tradicionalna muzika. Toa e čovek koj što gori so svoeto srce za svojot narod i za svojata tatkovina, a sega toa ќe go pokaže na delo i za berovčani, od kade što kako koncentrični krugovi ќe se širi taa vizija i taa tvorečka energija niz celata istočna Makedonija.
 
Ovaa udarna vest beše inicalen povod za intervju so maestro Alački koj i pokraj silnite angažmani okolu kulturniot centar se odzva ljubezno i ekspeditivno da odgovori na našite prašanja:

Goran od kade potrebata posle tolku godini uspešna muzička kariera da se vturnete vo nemirnite politički vodi?

– Vo periodot vo koj živeeme , muzikata i umetnosta kako kategorija se dlaboko marginalizirani i vo ovoj vakum kade site moi planovi so prezentacijata na našata tradicionalna muzika niz svetot se odlagaat i otkazuvaat , ja donesov odlukata da bidam kandidat za gradonačalnik vo edna od naj ekološkite opštini vo Makedonija, opština Berovo, od kade se i korenite na semejstvoto Alački. Toa za mene e golem predizvik i čest pred se, da se dadam sebe si kako tatko na opštinata so mojot potencijal i site moi konekcii vo svetot da bidat vo služba na gragjanite na opština Berovo.


Zošto baš ja izbravte “Integra” kako politička opcija preku koja posakavte da debitirate vo politikata?

– Jas ne ja izbrav “Integra”, tuku taa me izbraa mene. Toa e edinstvenata partija koja imaše sensa da gi pročita moite liderski i menadžerski kvaliteti i sposobnosti i da me ponudi za niven kandidat kako nezavisen kandidat i nad partiska ličnost. Jas toa so zadovolstvo go prifativ.


Kolku ovaa partija koja e relativno nova na političkata scena može najdobro da ve ispromovira kako gradonačalnik?!

– Moeto ime i prezime se dovolni za prezentacijata vo opštinata kade živeam veќe 2 godini. Vo sekoj slučaj i blagodaram na “Integra” koja edinstveno se seti deka Goran Alački e žitel na opština Berovo.

Koja e vašata vizija za Berovo ?
Opštinata ja poznavam mnogu dobro. Vo Berovo veќe 16 godini gi održuvam moite seminari za makedonska muzika i folklore. Gi znam site doblesti i maani na opštinata… Toa e dolga prikazna. Funkcijata Gradonačalnik e pred se menađerska pozicija koja ima zadača da go polni buđetot na opštinata. Tuka ќe gi iskoristam site moi kontakti od celiot svet. Ќe privlečam mnogu investicii od Japonija, Amerika, Skandinavija…


Što e ona sto sigurno možete da im go vetite od start na berovčani?

– Sekogaš ќe bidam vo centarot. Berovo do sega beše voden od taka narečeniot crno bel svet …Ednaš ovie, pa ajde drugite… Eve veќe 30 godini e taka. Jas ќe bidam vo sredinata kako nezavisen… I ќe se trudam da go pomiram neskrotliviot jaz pomegju dvete do sega neprikosnoveni partii za da si podadat raka pomegju sebe i celata energija, kvalitet i ljubov da ja nasočime vo zaednički progres. Moram da napomenam: Nikogaš ne sum bil člen na ni edna partija, a nema ni da bidam. Sekogaš ќe go podržuvam kvalitetot i vetuvam deka nema poveќe da ima partiski vrabotuvanja na ne kvaliteten kadar koi ќe potegnat so sebe nezadovolstvo za da mladite i kvalitetni kadri se iseluvaat od državata.

Dokolku ja dobiete doverbata od berovčani dali estradata i muzikata ostanuvaat vo vtor plan?

– Muzikata nikogaš nema da ja napuštam. I ponatamu ќe komponiram, ќe tvoram i ќe sorabotuvam pred se so lokalnite muzičari koi se od svetski kvalitet. Dosega bea marginalizirani vo sopstvenata opština. Ovde se najdobrite zurladžii, tapandžii, duvački orkestri koi se pobednici na  mnogu svetski festivali. Tie ќe bidat vo idnina brendirani ambasadori na opština Berovo i ќe dobijat poseben status vo opštinata. Vo Berovo sum člen na rok grupata “Shtekici” kade sviram bas gitara . Sekoj četvrtok imame probi i so niv ja realizirav himnata na Berovo. Vo faza sme na snimanje video spot vo produkcija na moite prijateli od “Strumica Show Time”.

Od kogo ušte očekuvate poddrška za vašata gradonačalnička kandidatura na Berovo osven od partijata “Integra”?


– Sekojdnevno mi se javuvaat lugje koi mi velat : “ Mislev da ne glasam, no koga vidov deka si kandidat, sigurno ќe izlezam na glasanje.” Na narodot mu e smačeno i od ednite i od drugite. Se javuvaat i drugi partii koi nudat poddrška… Naj važen e narodot koj so svoeto penkalo ќe ja poddrži vistinskata opcija i istovremeno ќe ja kazni lošata opcija.Kako na ovaa kandidatura reagiraše vašata partnerka novinarkata Marina Dojčinovska, a kako vašite deca?

– Marina e isklučitelna ličnost koja site ovie 6-7 godini mi dava poddrška vo site moi aktivnosti. Omilena ličnost e vo Maleševijata, posebno vo moeto selo Vladimirovo, kako i jas vo nejzinoto Gari vo Mijacijata. Moite deca se veќe izgradeni ličnosti i uspešni vo svoite profesii. Graciela pred malku mi posaka uspeh i sreќa.

So ogled na političkite prozivki koi se prisutni za vreme na kampanjite dali ste spremen na razno raznite insinuacii i manipulacii ?

– Onie koi sakaat da se bavat so toa, ќe moraat da izmisluvaat. Premnogu dela stojat zad moeto ime . Napraviv himna za Vladimirovo. Napravena e himnata i za Berovo…. Mnogu donacii napraviv za izgorenata crkva vo Vladimirovo. Dve talentirani folkloristki od selo Budinarci isprativ vo Vermont Amerika . Donacii na muzički instrumenti na talentirani muzičari vo Berovo. So umetnikot Cvetin napravivme Muzičko likovna donatorska rabotilnica za pomoš na crkvata vo Vladimirovo…Poslediot koncert go otsviriv zaedno so Vlatko Stefanovski 2019 godina na ploštadot vo Berovo.Teško ќe im bide da go negiraat Goran Alački.

I za kraj kolku procentno veruvate vo svojata možna pobeda i gradonačalnički status?


– Ubeden sum deka ќe gi dobijam simpatiite i glasovite na lugjeto od maleševijata. Morame site zaedno da rabotime na podobra idnina.
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila