Ubavi muzički vesti ni nosi novata “Avangard produkcija”, koja za 2023 godina go najavuva nezavisniot proekt “PRILEP SAKA MAKEDONSKA MUZIKA”što startuva tokmu od ovoj mesec, a ќe ima svoj kontinuitet se do septemvri. Zamislata e vo predvideniot petmesečen period da se organiziraat orginalni muzički nastani i koncerti na makedonski artisti koi zaslužuvaat pogolemo vnimanie od publikata, odnosno nivnata umetnos i muzika da bide del od kulturnite gradski sodržini.

Koga sme kaj ovaa tematika mora da naglasime deka Prilep so godini kaska vo ovaa svera i deka ima mnogu mallku muzički nastani od vakov tip. Se broi kolku pati e iskoristena salata od Centarot za kultura “Marko Cepenkov” vo tekot na godinata za vakvi kulturni slučuvanja, taka što bi možele da konstatirame deka kulturnata ponuda za prilepčani dosega bila mošne siromašna. Otuka ovoj proekt na “Avangard Produkcija” zaslužuva poddrška. Voedno celata ideja zvuči optimistički, a veruvame deka takva ќe bide i realizacijata.

Prviot čovek na ovaa produkcija Aleksandar Velkoski veli deka odbrojuvanjeto započna i deka ognenoto krštevanje ќe se sluči vo Centarot za kultura “Marko Cepenkov” na 20-ti Maj so koncertot na Džina Papas Džoksi (Grenna Pappas Joxz), Žaklina Stevkovska, Jakov Drenkovski i Aleksandar Jablan, koi ќe nastapat kako kvartet na akusticni gitari pod imeto “MAK- AKUS”.

-“Ova e ubava možnost za da ja prezentirame našata muzika so tekstovi sozdadeni od naši, domašni avtori i poeti. Pesnite koi ḱe gi čuete se vo aranžmani prilagodeni za akustični gitari i zatoa očekuvam publika, koja e ljubitel na ubaviot pišan zbor, za da gi prepoznae, da gi pee, a so toa da ja zbogati atmosverata na taa sabotna majska noḱ. Ne e teško, koga možat skopjani, oti ne i prilepčani. Ovaa godina odbeležuvam jubilej – 45 godini na muzička scena. So moite prijateli Jakov Drenkovski, Žaklina Stevkovska i Aleksandar Stefanovski Jablan ḱe se obideme da realizirame nekolku koncerti po gradovite na našata mila tatkovina Makedonija, a prv vo nizata e Prilep i toa blagodarejḱi na Aleksandar Velkoski I negovata “AVANGARD PRODUKCIJA”. Samo za arno, za uboo da e” – go najavi gostuvanjeto i oficijalno Džina Papas Džoksi

Vo razgovorot pak so Aleksandar Velkoski doznavme koja bila pričinata za otpočnuvanjeto na ovoj kulturen omnibus:


-“Glavnata ideja dojde od toa deka vo izminatiov period može da se kaže deka sekoj vikend vo našiot grad (pogotovo preku leto) imame muzički iminja od sosednite zemji koi dosta visoko finansiski kotiraat na našiot pazar, a realno ne ponuduvaat apsolutno nikakov kvalitet. Za smetka na toa našite ceneti muzičari koi imaat ostaveno traen beleg vo makedonskata muzika se zapostaveni. Timot na “Avangard Produkcija 2023”, vodejḱi se od faktot deka vo Makedonija imame dosta kvalitetni muzičari reši malku povejḱe da se potrudi da ja promovira makedonskata muzika i prednos da im dade na izveduvačite koi imaat dosta dolg staž na estradata, koi seušte tvorat i ḱe tvorat i pri toa ostavaat traen beleg vo makedonskiot muzičko bitisuvanje. Vo toj duh go organizirame ovoj kulturen serijal na koncerti na makedonski muzičari”- pojasni Velkoski koj apelira do prilepčani da ne go propuštat koncertniot nastap na kvartetot MAK-AKUS zošto stanuva zbor za posebno muzičko doživuvanje koe emotivno ќe ve razgali i duhovno napoi.
Znači povtoruvame 20-ti Maj Centar za kultura “Marko Cepenkov” so početok od 20.00 častot koncertot na četvorkata Džina Papas Džoksi, Žaklina Stevkovska, Jakov Drenkovski i Aleksandar Jablan pod zaedničkiot slogan “MAK-AKUS”, samo za ljubitelite na kvalitetna i orginalana makedonska muzika.

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila