Stagnacijata na makedonskata estrada i se počestite prozivki na zvezdite od sosedstvoto koi kaj nas imaat status na mega-star ikoni, gi predizvika kolegite od estradniot magazin Backstage da se pozanimavaat so gorlivata tema za makedonskite zvezdi što nemožat da uspeat vo Srbija.

Fakt e deka poveќeto naši kvalitetni izveduvači se obidoa da se probijat na srpskiot pazar no mnogu od niv samo blesnaa i brzo se ugasija. Posle obidite da napravat album na srpski ili da se prestavat vo nivnite popularni emisii, našite estradnjaci si gi spakuvaa kufeite i se vratija doma, na siguren teren kade i so minimalni vložuvanja si se zvezdi. E sega kolku toj status na zvezdi ima izdržani i vistinski kriteriumi e drugo prašanje.

Aneta Micevska

Spored srpskite novinari Ivan Gajiќ i Mili Čoliќ, koi kako što naglasija imaat nekolku deceniski raboten staž vo estradnoto novinarstvo, makedonskite zvezdi se odnesuvaat inferiorno, odnosno nitu sakaat mnogu da se dokažuvaat smetajќi deka e dovolno toa što dobro peat, niti sakaat poveќe da porabotat na svoite idei koi očigledno im se stereotipni, niti pak se obiduvaat finansiski da vložat poveќe vo svojata kariera, pa zavšuvaat standardno kako obični muzički mediokriteti.

Spored Čoliќ za probiv na srpskata scena potrebna e hrabrost koja ne ja videl dosega kaj nieden makedonski pejač i sekako orgnalnost so koja bi se izdvoil od masata no i upornost. Toj za primer ja posoči Grandovata Zvezda Marija Grujoska za koja reče deka de fakto e hrabra vo odnos na svoite scenski performansi no, ne veruva deka ќe napravi nekoj pogolem probiv vo Srbija od pričina što nema harizma i ne bira komercijalni pesni koi ќe i se dopadnat na poširokata publika.

Kaliopi

Ivan Gajiќ naglasi deka posle Toše Proeski i Esma Redžepova toj ne znae za druga golema zvezda od Makedonija, iako e upaten vo kvalitetite na Karolina Gočeva i Elena Risteska sepak misli deka tie ne uspeeja da bidat popularni vo Srbija. Spored nego sekoj koj saka da napravi kariera vo druga država mora da e tamu prisuten i deka ne e dovolno samo da se objavi pesna. I pokraj toa što živeeme vo erata na internetot ne e dovolno samo taa pesna da se prosledi na You Tube, tuku potrebno e mnogu pogolemo zalaganje i sekojdnevno prisustvo na aktuelnite nastani i mediumi se dodeka ne napravat ime i ne i se nametnat na publikata veli Gajiќ.Toj se osvrna i na principot po koj našite pejači se natprevaruvaat vo nivnite talent show programi i naglasi deka mnogu od niv ostvaruvaat odlični plasmani vo tie natprevaruvanja, no za žal posle završuvanjeto na showto niv nikade gi nema?! Dokolku očekuvaat deka nekoj ќe gi vleče za rakav i ќe gi moli za prisustvo i nastapi grešat, zaklučuva Gajiќ.

Srpskite novinari se složija deka Makedonija e mnogu mal pazar i deka na našite estradni iminja im treba pogolem prostor za dokažuvanje i zarabotka, a istovremeno naglasija deka ne veruvaat deka kaj nas postojat pravi i vistinski zvezdi?!?

Tokmu na ovaa konstatacija se čustvuvam prozvana da im repliciram na kolegite od Srbija i da naglasam deka statusot na zvezdi vo nivnata i vo našata zemja e različien. Imeno vo Srbija zvezden status imaat pejači koi zarabotuvaat ogromni sumi na pari, koi pravat koncerti, skandali i se seprisutni vo nivnite mediumi vo koi 70% od programata e zabavna, za razlika od našata zemja vo koja zvezden status imaat pejači koi ne se ekstremno bogati no zatoa imaat isklučitelni glasovni kvaliteti za koi mnogu od nivnite zvezdi bi možele da sonuvaat.

Naum Petreski

Sigurno deka edna Kaliopi, Naum Petreski, Suzana Spasovska, Vlatko Stefanovski, Aneta Miceska, Suzana Gavazova, Lenče Kukiќ, Goran Kukiќ, Jordan Mitev i ušte po nekoe ime od našata estradna scena go zaslužuvaat statusot na zvezda, se rzbira so dolžen repsekt kon site doajeni na makedonskata pesna koi gi ima mnogu. Vo Makedonija za eden pejač da bide ovenčan so narodna slava potrebno e da pee “vrhunski” što bi rekle srbite, vo sprotivno nikakvi skandali ili besni koli od nego nemože da napravat zvezda.

Suzana GAVAZOVA

Ednostavno aršinite ni se različni. Vo Srbija atrakivnosta i ekstavagancijata e na cena i tamu mnogu osredni glasovi blagodarenie na svojot izgled i vložuvanjeto ogromni pari vo nego se napravija zvezdi, a vo Makedonija izgledot e poželen no ne i presuden za edna estradna pojava da ima status na zvezda.

Iako Suzana Gavazova e najblisku do estradnite parametri na Srbija, sepak taa ne uspea da se probie tamu?! Nejziniot izgled e besprekoren, a da ne zboruvame za silnite pari koi taa so svojot soprug gi vložija vo srpskite pesni i spotovi, pa povtorno toa ne beše dovolno za taa da napravi ime vo Srbija?!

No, zatoa čim se vrati vo Makedonija blesna so nekolkute hitovi so koi napravi vistinski bum i vloženoto brzo go vrati.

Od ovoj primer jasno se zabeležuva deka pravilo za uspeh nema i deka kamenot si teži na mestoto, što ќe reče  zvezda treba da se trudiš da bideš doma, onamu kade pripagjaš i čij senzibilitet nosiš. Na krajot na kraištata zvezdeniot status se menuva no kvalitetna pesna zasekogaš ostanuva.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila