Pred dve godini tokmu na “Ohrid fest” – 2019 imavme možnost da go vidime vo živo poznatiot kantavtor, gitarist i interpretator od Srbija, Srđan Marjanoviќ, koj nastapi so bezvremenskata Maja Odžakliveska so koja ja izvedoa prekrasnata numera “Peščani sat”. Pesma koja vednaš emotivno ve dopira zatoa što pee za nezapirlivoto tečenie na vremeto i ljubovta koja e večna…

Vednaš posle nivniot nastap na internacionalnata večer znaevme deka ovoj dvoec ima potencijal za pobeda koja se potvrdi so osvojuvanjeto na vtoroto mesto od publikata, a godinava Srđan Marjanoviќ povtorno doagja na “Ohrid fest”no ovoj pat vo solo izdanie.
Onie koi gi pratat muzičkite priliki odlično se seќavaat na ovoj kantavtor, a vo ponovo vreme i pisatel koj pozadi sebe ima duri 17 studiski albumi i mnogu hitovi kako što se pesnite „Idi“, „Bebo ne plači“, „Mi smo jedan drugom govorili vi“, „Imaš kod mene veliki plus“, „Kad jednom puknem ja” i drugi…  Srđan najgolemata slava ja doživea vo 80-tite godini na minatiot vek, no i site godini potoa toj ostana dosleden na svojot stil i preku muzikata i preku pišaniot zbor. Se razbra deka najavata za negovo učestvo na 28-to izdane na “Ohrid fest” beše odlična prilika da doznaeme što e ona što Marjanoviќ povtorno go vleče vo Ohrid?

Posle „Peščani sat“, pesnata što pred dve godini ja izvedovte so Maja Odžaklievska na „Ohrid fest“, i godinava ḱe imame zadovolstvo da ve vidime na festivalot. So što nastapuvate na „Ohrid fest“?

– Gi sakam festivalite. „Ohrid fest“ ima poseben šarm poradi ezeroto i samiot grad. Godinava ja imam pesnata „Nisam ti baš sve rekao“, koja patem go najavuva i mojot istoimen, tret roman, što neodamna vo izdanie na „Nova poetika“ se promoviraše vo Belgrad.

Što prvite otkako ḱe pristignete vo Makedonija? Imate li prijateli tuka, ja sakate li našata kujna?

– Da, imam mnogu prijateli vo Makedonija. Go služev voeniot rok vo onaa prekrasna Jugoslavija, vo Bitola. Soprugata po poteklo beše od Ohrid… Mnogu raboti me vrzuvaat za vašata zemja i se raduvam sekogaš koga ḱe go povtoram druženjeto. Se razbira deka ja sakam makedonskata kujna, vkusiv skoro se…

Koga ќe se spomenat jubileiite koi najčesto se golemi i važni, deluvaat  nekako zastrašuvački. A vie i pokraj impresivnata biografija i golemite jubileii i hitovi, imate seušte tvorečka  energija i strast po životot?

– Star si onolku kolku što e onemoќen, izvetven tvojot duh. Teloto e samo kutija kade živee tvojata duša. Životot ne e posledica na sudbinata, tuku e onakov kako što ќe go iskreiraš. Se obiduvam da ne me napušti energijata. Znam deka nemam ušte mnogu vreme i zatoa se obiduvam sekoj den da mi e radosen. Muzikata seušte mnogu me ispolnuva, verojatno taka ќe bide do krajot na životot…
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila