Kada je mlad muzičar učenik Mirka Kodića i šef svog orkestra, time je već dovoljno rečeno. Ime Nikole Lukića već znaju mnogi poštovaoci narodne muzike, ali sam sigurna da će se za ovog mladog umjetnika tek čuti u budućnosti, na ponos njegovih učitelja i zadovoljstvo svih nas koji volimo i cijenimo kvalitetan zvuk harmonike.

Poštovani Nikola, poznato je da ste učenik legende narodne muzike Mirka Kodića, recite nam nešto više o vašoj dosadašnjoj saradnji kao i o zajedničkom projektu La fantana.

Mirko Kodić i ja sarađujemo oko četiri godine, prvo mi je bio učitelj, a nakon toga smo počeli zajedno da nastupamo u televizijskim emisijama, na privatnim proslavama itd. On je komponovao moja prva dva kola 2017.godine pod nazivom Srbijanka i Fensi Vlajna. Te godine je Mirko došao na ideju za La fantanu, svojevrsan kantri dvoboj, ali harmonikama. Sve je dakle urađeno u jednom kaubojskom stilu, čak i spot. Ove godine smo realizovali taj projekat i snimili kompoziciju za Grand produkciju.

Učesnik ste mnogih takmičenja, između ostalih Prva harmonika Vojvodine, gdje ste odnijeli pobjedu u konkurenciji juniora….

Završio sam srednju Muzičku školu “Živorad Grbić” u Valjevu u klasi Vladimira Obradovića i najviše sam se takmičio iz klasične muzike gde sam većinom osvajao prve nagrade. Što se tiče narodne muzike, takmičio sam se za Prvu harmoniku Vojvodine i na takmičenju harmonikaša u Jagodini.

Kako je sve počelo?

U mojoj porodici se tradicionalno svira harmonika, počele su to moje dede pa su tu ljubav preneli na mog oca i strica. Ja sam kroz detinjstvo, slušajući njih zavoleo taj instrument, harmoniku. Želja za sviranjem me je prvo odvela u osnovnu muzičku školu, a zatim i srednju, u Valjevu. Pored klasične muzike počeo sam da sviram i narodnu i tada me je primetio Josip Matić koji mi je i predložio da krenem kod Mirka Kodića na časove. Moram da pomenem i Ivana Stankovića koji mi je takođe pomogao u ostvarenju svih mojih snova, tako da kažem.

Iako ste mlad muzičar, imate već i svoj orkestar…

Da, iako je harmonika dominantan instrument izvođenje muzike lepše zvuči kada se upotpuni sa drugim instrumentima, vokalima i tako sam došao na ideju da osnujem svoj orkestar Nikola Lukić i Ajkule. Iako smo mlad orkestar veoma ozbiljno smo se posvetili tome i vredno radimo.
Takodje mislim da je i publici taj momenat mladjih izvodjača veoma zanimljiv, kako zbog energije koju prenosimo tako i zbog muzike koju izvodimo.

Vaši planovi za ovo ljeto, gdje možemo da Vas čujemo?

Pa ovo leto sviramo na privatnim zabavama i proslavama. Trebali smo da sviramo na jednom humanitarnom koncertu u Kruševcu, ali je on nažalost otkazan zbog pandemije.

 

Mnogo je harmonikaša na našim prostorima, narod voli taj instrument, koliko dnevno sati se vježba za uspjeh kakav ste Vi postigli, naravno uz preduslov takvog talenta?

Danas ima baš puno harmonikaša a i dece koja baš vole taj instrument što je dobro, jer se tako čuva i naša bogata muzička tradicija. Ono što je najbitnije za uspeh je vežba i rad, talenat je 10%, a sve ostalo je konstantan rad. Minimalno je da se u tom slučaju vežba četiri, pet sati dnevno.

Recite nam još nešto o sebi privatno?

Privatno sam jedna opuštena osoba koja uživa u izlascima, odlascima u prirodu, lepim druženjima i nekim sportovima, plivanju na primer.

S kim se privatno družite sa estrade i imate li vremena za izlaske, neke hobije…

Kroz naš posao se srećemo sa mnogim kolegama i tu se rađaju lepa poznanstva i druženja. Ne bih nikoga sad posebno izdvajao. A vreme za izlaske uvek mora da se nadje. Pored toliko sati vežbanja zaista nemam vremena za hobije.

Kakvi su Vaši dalji profesionalni planovi?

Što se tiče planova u budućnosti oni su fokusirani na vredan rad i na još boljoj muzici. U planu su neke nove kompozicije, pesme, obrade nekih starih numera i saradnje sa nekim trenutno veoma aktuelnim pevačima čija imena ne bih sada pominjao, kako bih mogao da iznenadim svoju publiku.

Vaša poruka čitaocima www.svet-australia.com?

Moja poruka za čitaoce je da im svaki dan bude veselje i da prate tonove harmonike koja uvijek podiže raspoloženje.

U svoje i u ime redakcije želim Vam ispunjenje svih privatnih i poslovnih želja, i da se što češće veselimo uz zvuke Vaše harmonike, što uz nove pjesme, što na živim svirkama kojih će, sigurni smo, biti sve više i više.

Nataša GLAMOČANIN


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila