O Etno selu Stanišići, legendarnom i nezaobilaznom mjestu za odmor, relaksaciju i gastronomskom uživanju nadomak Bijeljine, sam razgovarala sa Milenom Stanišić, marketing menadžerom Etno sela.

Nastanak Etno sela Stanišići?

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno Selo Stanišići. Etno selo Stanišići, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno Selo Stanišići osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

Etno selo je sastavljeno iz više cjelina, koje su to?

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mljekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita.

Poznati ste po svojoj kulinarskoj ponudi u restoranima, možete li za čitaoce našeg portala reći jedan recept?

Evo jednog specijalnog recepta našeg šefa kuhinje Vlade za vaše čitaoce:

Ćuretina sa jabukom, orasima i vrganjima (za dve osobe)

Potrebno:

Vrganji 100 gr

Ćureće belo meso 400 gr

Jabuka 100 gr

Orasi 60 gr

Pavlaka za kuvanje 4 dl

Barena riža kao prilog

Priprema:

U tiganju rastopiti maslac i dodati ćuretinu isječenu na kockice i propržiti je nekih 80%. Zatim u tiganj dodati pavlaku za kuvanje, komadiće jabuke i vrganje, te začiniti po želji. Pustiti da krčka i kada je gotovo, servirati i dodati orahe.

Prijatno!

Mnoga nedeljna popodneva BN televizije smo gledali iz Vašeg prostora Etno sela, da li očekujemo isto ljetos, nakon popuštanja mjera?

Naravno, naša saradnja sa BN televizijom će se sigurno nastaviti, na obostrano zadovoljstvo i zaista se nadamo da ćemo što pre imati prilike da opet budemo domaćini emisije Nedeljno popodne.

Koliko je ova globalna pošast uticala na Vaš rad, posjetila sam vas krajem prošlog mjeseca i gostiju ima.

Na našu veliku žalost, turizam i ugostiteljstvo su najviše pogođeni pandemijom. Mi smo pretrpeli ogromne finansijske gubitke, od kojih ćemo se sigurno dugo oporavljati. Iskreno se nadamo da će pandemija uskoro biti pod kontrolom, da će se sve vratiti u normalu I da će popustiti epidemiološke mere I sve mere zabrane rada kojima smo bili izloženi od početka pandemije.

Planovi za naredni period, neke novine, možda popusti i sl?

Mi se uvek trudimo da iznenadimo naše turiste i ponudimo im povoljne pakete za odmor u Etno selu Stanišići.

Trenutno radnim danima imamo aktuelan popust od 50% na smeštaj u našem kompleksu te za 25 evra po osobi možete noćiti sa doručkom u nekom od naših hotela sa 5 zvezdica.

A za ljubitelje wellness-a pripremili smo wellness paket od 35 evra po osobi koji obuhvata: noćenje sa doručkom u hotelu sa 5 zvezdica + celodnevni boravak u Wellness&Spa centru Leonida sa korišćenjem:

  • Bazena
  • Sunčališta
  • Finske saune
  • Bio saune
  • Parnog kupatila
  • Hamama
  • Fitness sale
  • Kneipp-a
  • Tepidarijuma
  • Bureta sa hladnom vodom

Ali to nije sve, našim gostima radnim danima nudimo popust od 50% na dnevnu ulaznicu u Wellness&Spa centar Leonidu koja u tom periodu iznosi 20km/10 evra po osobi umesto 39km/20evra.

OTVORITE GALERIJU I KLIKOM NA SLIKE, POGLEDAJTE LEPOTU OVOG JEDINSTVENOG ETNO SELA

Vaša poruka za čitaoce portala www.svet-australia.com?

Svim čitaocima portala www.svet-australia.com želimo pre svega dobrog zdravlja i lične i porodične sreće. A što bi Ivo Andrić rekao, budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci čiste radosti vrede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih I krupnih strasti i prohteva. A minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti.

Draga Milena, ja Vam se u ime redakcije zahvaljujem na razgovoru, želim cijeloj porodici Stanišić i svim zaposlenima svako dobro u životu i radu, a Vašim gostima nezaboravne dane odmora u Etno selu.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila