Ime koje zasluženo, decenijama, opstaje i sija u vrhu muzike i estrade. Sagovornik s kojim je i lako i teško razgovarati, jer znate toliko interesantnih činjenica iz bogate karijere, a plašite se da neko bitno pitanje ne izostavite. Kenan Fejzić Ćina. Muzičar, producent, aranžer, vlasnik WS music studija….umjetnik. Na kraju, kao i svi veliki profesionalci, Ćina je spontanim i sadržajnim odgovorima, ovaj razgovor učinio prijateljskim, u šta se i sami možete uvjeriti. Mađioničar muzike je skroman i produhovljen čovjek, vedrog duha, sklonjen u svoj svijet dobrog zvuka i emocija, na sreću svih poštovalaca kvalitetne muzike.

Poštovani Ćina, najprije da Vas pitam kako ste, u ovo čudno i nedorečeno vrijeme Korone?

Hvala na pitanju, i hvala Bogu odlično. Iako malo čudno, nije lako se naviknuti na ograničenja slobode, ali šta je tu je. Čovjek je prilagodljivo biće i valja nam dalje svima.

Kao jedan od najpoznatijih muzičara i producenata ovih prostora, rijetko se, osim pjesmom, oglašavate u javnosti. Da li je to tajna, uz kvalitetnu muziku, dugog opstanka na estradi?

Razlog je vjerovatno to, što ja odlično poznajem kako funkcioniše ovo sve, i ne želim da plaćam da bi se nešto pisalo o meni, mojoj firmi i projektima. Oglašavam se jedino kad me neko kao vi, a hvala vam za to, pozovete da dam intervju. Jer smatrate da imam nešto za reći. Prije se pisalo o onome što je dobro i interesantno, a u današnje vrijeme nazoveš, platiš i pišu o tebi, bez obzira je li taj neko vrijedan toga. Tako da je moj uspjeh, moj kvalitet i poštovanje kolega i općenito saradnika i ljudi.

Kako je sve počelo, Vaše djetinjstvo i mladost?

A to je duga priča… Od 4.te godine sa melodikom, harmonikom, muzickom školom, pa onda odbijanje stipendije za srednju, jer nije mi se dopao instrument za koji sam dobio stipendiju. I onda samostalno gitara i za kratko vrijeme takoreći “u vatru”.

Prvi profesionalni koraci i Vaša karijera?

Odmah prva tezga hotel Jablanica, prva noć preko 500 gostiju, a harmonikaš nije došao na posao. I tako prva profi noć i odmah vodim komplet orkestar sa gitarom. Takoreći ludnica.
Sutra kad sam došao na binu, imao sam šta vidjeti… svi gitaristi iz tog Hercegovačkog kraja su donijeli svoje gitare koje su bile vrhunske. I molba da sviram na njima. Svaki je nudio svoju..(smijeh).
A u medjuvremenu, dok sam pohađao muzičku svirao sam u orkestru KUD Zijo Dizdarević, gdje su ponikli mnogi Sarajevski vrsni muzičari.
Potom slijedi razne rock grupe, ponude od grupe “COD”… Kad se šef pojavio na vratima i rekao: “Čuo sam za tebe, da te poslušam i da sviraš sa nama”. I onda je rekao: “Kad kupiš novu gitaru i pojačalo javi se”. Pošto ja nisam mogao priuštiti to a i da jesam, nije mi se svidio taj pristup, nisam nikada ni zasvirao u tada omiljenoj grupi. Onda nekoliko naših manjih grupica, pa narodnjaka, pa onda studio i to vrlo mlad, po raznim studijima, a posebno bih istakao studio pokojnog Damjana Babića… tu sam odradio mnogo snimaka i ne sjećam se uopšte za koga više.

Pa potom orkestri razni, a najpoznatiji i najduži period je bio u  orkestru Kalkuta. Najveći restorani, najveći koncerti, najpoznatiji pjevači i muzičari, napoznatije TV emisije. Ako bih nabrajao imena, onda bi trebalo mnogo prostora…(smijeh)
Uglavnom uvijek sve sa najboljim i najpoznatijim.
Poslije toga počinje aktivni rad većinom u studijima, od Švicarske pa dalje…Ah da, još i ovo…uradio sam preko 700 muzičkih djela. Radio sam pjesme i aranžmane za preko 100 vokalnih solista,instrumentalista.
A svirao sam na preko 800 projekata.

WSMusic studio? Šta je ono na čemu trenutno radite?

A WSMusic (WORLD SOUND) to je ozbiljna firma i produkcija, sa zaštitnim brendom u EU.
Ekipa saradnika je vrlo šarolika.
Sve su specijalci u svom instrumentu, Makedonci, Albanci, Srbijanci i Bosanci. Ponajbolji u svom instrumentu. Inače na mom You Tube kanalu ispod svakog videa ima opis i sva imena učesnika. Ne krijem saradnike i usput i njima pravim posao. Jer ja znam da mnogi prate šta ja radim pa se onda odluče da angažuju ta imena za svoje projekte. Ipak smo mi firma sa visokim rejtingom.
Sve od 0 do završenog projetka u eteru radimo.
Uvijek se nešto radi. Posla ima ko hoće da radi i naravno ko zna.
Ja sam se inače 90% bazirao na sistem dizanja nepoznatih imena ili onih koji su takoreći malo pali u poslu. I jako sam uspio u tome! To se kaže, izabrao sam da budem “odskočna daska”, iako ima i velikih imena kojima radim projekte, koji su dio produkcije i moji dobri prijatelji.
Kažu i da sam strašno nafakali osobama koje rade kod mene. Moj You Tube kanal ( WS music studio) broji preko 150 000 pratilaca i ta brojka govori sama za sebe.

Radili ste sa brojnim saradnicima, pjevačima i tekstopiscima. Kvalitet je ono što krasi Vaša izdanja i ako smijem da primijetim taj neki čisti senzibilitet u tekstovima, prosto postoji ta fina granica tema, ukusa i morala, koja se uvijek poštuje?

Pa posebno na textove obraćam pažnju. To mora da ima neku poruku potrebnu za život i lijepo ponašanje, iako se desi da se zalomi i neki text koji nije po mom ukusu, ali recimo mušterija zahtjeva to i onda, ja se vodim ovom zapadnjačkom poslovicom: “mušterija je kralj”. I to donosi uspjeh.

Svi imamo i poslovnih želja, kakve su Vaše? Šta možemo uskoro da očekujemo iz WS studia?

Poslovne želje su tu i tamo. Kao vrijeme…(smijeh).
Nekad se odlučim da sve proširim, npr. na TV emisije, još jača imena, a nekad nemam volje, jer se kao vrstan muzičar, a posebno naglasavam profesionalac, razočaram pomalo u kvalitet svega i kompletan pad svega kvalitativno, i onda sam i tamo i vamo. Nisam još siguran šta dalje.

Moram da Vas pitam i za Vaše viđenje estrade danas, dokle smo došli?

Tu bih imao mnogo da pišem. Ali ću samo neke osnove koje mene iritiraju.
Prvo sto me iznenađuje je način pojedinih priznatih vokalnih solista, koji su izgubili osjećaj za pravilnim pjevanjem. Onda, stanje na estradi je takoreći žalosno. Ne sluša se kvalitet, nego ime. Što više izreklamiraš, to je popularnije. Ukratko, populizam ce uništiti kvalitet svega pa i muzike!

S kim se sa estrade i privatno družite i da li su se danas sva druženja svela na “brzinska viđanja”?

Pa iskreno ne družim se mnogo, jer grad u kojem živim nema mnogo estrade. Ima nas tu par kolega. A inače sam sa svima u dobrim odnosima. Redovno se čujem sa kolegama u čitavom svijetu. Jer znate, mi smo svi takoreći, razasuti po svijetu. Imam neke u Beogradu sa kojima sam dobar. Ima ih mnogo u Bosni, posebno u Sarajevu i po ostalim djelovima svijeta.
A sa svim pjevačima koji su radili kod mene sam u kontaktu, nekad redovnom, nekad neredovnom (smijeh).
A kada sam u Sarajevu kod kuće najviše je tu Mirso Čomaga i Samir Zavlan, a naravno i ostale kolege.

Vaša porodica?

Porodica je najvažnija i to je blago na ovom svijetu. Dovoljno.

Značaj duševnog mira i svojevrsne distance (da ne kažem socijalne) za jednog stvaraoca, umjetnika?

Ja kad treba da radim, kad se zalaufam ide. Ako me neko poremeti, gasi opremu i fataj se nečeg drugog, do sljedeće inspiracije.
Vrlo sam odgovoran u poslu. Svima radim sa istim kvalitetom.

Vaša poruka čitaocima portala?

Moja poruka je: Radite na sebi, tu uvijek ima posla!
I moral. To je osnova svega.

Ćina, ja Vam se u svoje kao i u ime redakcije zahvaljujem na intervjuu i želim Vam mnogo uspjeha i sreće, u svim Vašim poslovnim projektima, kao i u Vašem ličnom životu, sa porodicom i prijateljima. Željno iščekujemo nove pjesme iz Vašeg studija!


Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila