Estradna umetnica Gordana Adamov – Lepa Lana rođena je u Zagrebu, odrasla u primorskom gradu Malom Lošinju u Istri. U ranoj mladosti zavolela je muziku koja će kasnije udajom za Žarka koji svira harmoniku, postati još veća ljubav i profesija. Upoznali su se u Malom Lošinju gde je Žarko služio vojni rok, Lana se za njega udala veoma mlada. Iz skladog braka imaju sina Aleksandra na kojeg su oboje veoma ponosni. Kao muzički par proputovali su svet, nastupajući širom naše dijaspore.

Sa orkestrom Milutina Popovića Zahara

Srpska Merlinka

Godine 1981. upoznali su čuvenog kompozitora Milutina Popovića Zahara koji je u Lani prepoznao veliki talenat i buduću zvezdu. Njena raskošna lepota,(poredili su je sa Merlin Morno), harizma, izuzetan vokal i odlično pevanje, uskoro su pokazali da je Zahar bio u pravu. Iste godine, album “Ja sam Lana” koji je Zahar komponovao za nju, prodao se u više od 700.000 primeraka. Lana je ubrzo postala jedna od najpopularniji pevačica bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući Milovanu Iliću Minimaksu Gordana Adamov je dobila umetničko ime “Lepa Lana” koje i danas nosi.
Snimila je 9 albuma i jedan CD, sarađujući sa eminentnim diskografskim kućama PGP RTS i Jugotonom. Vlasnica je mnogih hitova: “Pozovi me”, “Ne daj srcu da odluta”, “Pričao si da me voliš”, “Hoću neću”, itd… Nastupala je na mnogim prestižnim festivalima sa kojh se izdvajaju nagrade: za “Životno delo” koja joj je uručena na festivalu “Filigrani” u Skoplju”, ikona pevačke umetnosti na festivalu “Časa vode sa izvora”, “Goce Arnaudov nagrada”, itd…
Kao i mnogim umetnicima pandemija Korona virusa poremetila je planove. Lana stalno dobija pozive iz inostranstva.

Lana sa Hankom Paldum, Izvorinkom Milošević i Verom Matović

Lanin muž Žarko, kolega Đole, Zorica Brunclik, Lana i Kemiš

Lepota nije prolazna

Planira kada se situacija normalizuje da prihvati turneje u Americi i Australiji u kojima je već nastupala. Zajedno sa suprugom nosi veoma lepe utiske iz obe zemlje, jedva čekaju da se ponovo vide sa brojnim prijateljima. Izuzeto uspešne turneje Lana je imala u Australiji sa grupom “Tavče Gravče” i sa legendarnim Cunetom Gojkovićem. Dok se ne ukinu mere predostrožnisti za nastupe, Lana sa suprugom Žarkom priprema nove muzičke programe u njihovoj kući u Kikindi (Vojvodina) i očekuje putovanje za Ameriku.

Pogledajte i poslušajte par Laninih spotova!

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila