Namesto sudska razrešnica slučajot so spomen kuќata na našite muzički ambasadori Esma i Stevo Teodosievski i ponatamu ostanuva zaglaven vo sudskite lavirinti kade ročištata se odlagaat, a predmetot dobiva apsurdna slika. Nejasnotii ima mnogu, a najsilno na nepravdata reagra Simeon Atanasov  posinokot na Esma i Stevo koj gi vložuva site napori za da go ispolni amanetot na svoite starateli. Toj včera isprati soopštenie do mediumite vo koe decidno napiša:


Bi sakal da ve informiram deka denes imavme ročište vo vrska so dvata testamenti koi što gi ostavi Esma Redžepova. Za žal i golem sram se e odloženo za 4-ti april. Advokatite na tužitelite Redžepovi pobaraa da se stopira celiot proces bidejḱi Ministerstvoto za kultura i posle četiri godini seušte nema doneseno odluka deka se nafaḱaat da bidat naslednici na muzejot, kako i što e navedeno vo testamentot. Od druga strana tužitelite nemaat dokazi vo koe krvno srodstvo se so pokojnata Esma. Moram da kažam deka ova može da se sluči samo kaj nas, vo ovaa naša mala Makedonija. Gi povikuvam ušte ednaš nadležnite da se preispitaat, zošto go dozvoluvaat ova. Mojot apel e: ZAEV DOZVOLI IM NA ESMA I STEVO TEODOSIEVSKI DA POČIVAAT VO MIR. Nivnite duši nema da se mirni dodeka ne se ispolni nivniot amanet, da se otvori muzejot, muzičko učilište za deca koi što nemaat uslovi, a imaat talent, nivnite urni da bidat vo toj muzej. Ova se samo del od želbite na Esma i Stevo Teodosievski koi što ne možat da se ispolnat poradi nečii kaprici, da zemat nešto za što nemaat vloženo eden gram svoj trud – napiša Simeon kogo go prašavme od kakva presuda stravuva i što misli zošto drzavata ostanuva nezaintersirana za ovoj imot?

Do kolku ministerstvo za kultura se otkaže, muzejot ќe go nasledat Ređepovi i ќe go prodadat za mali pari, bidejќi oni ništo nemaat vloženo i celta im e da zemat bilo što. Državata e totalno ne zainteresirana i jas se prašuvam zošto e toa taka, možebi zatoa što Esma beše vo vmro, pa sega se inaetat poradi toa, no Esma ne go ostavi muzejot na vmro tuku na Makedonija– poentiraše Simeon koj istakna deka ovaa apsurdna situacija go čini i vreme i nervi…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila