Diva i živa legenda crnogogorske tradicionalne narodne pesme Branka Šćepanović, otpevala je svojim prelepim glasom zlatne note, stotine prelepih pesama koje krase arhivu Radio TV Crne Gore i Srbije. Pedeset godina je posvećena očuvanju izvorne narodne muzike i kulturne baštine. Njene pesme su bezvremenske, njeno ime sija na muzičkom nebu punim sjajem. Rođena je u Kolašinu (Crna Gora), muzičku školu je završila u Podgorici. Iako ima karijeru koju bi svako poželo, uvek je isticala da joj je porodica na prvom mestu. Mnogo je u muzici i životu postigla, publika je voli i poštuje, što je čini izuzetno srećnom i zadovoljnom.

Branka je divna i prijatna sagovornica, ovaj razgovor smo posvetile delu njene karijere, muzici i, donekle, privatnom životu.

Nedavno je povodom Vašeg velikog jubileja 50 godina karijere i uspešne saradnje, produkcija gramofonski ploča PGP RTS, izdala  trostruki CD “Zapisano u vremenu” sa vašim najlepšim pesmama. Koliko ste zadovoljni saradnjom sa njima, šta Vam ovaj jubilej znači i gde ljubitelji dobre pesme mogu da kupe ovaj CD?

Mogu da kažem da sam uvek bila maksimalno ispoštovana od strane PGP RTS pa i ovoga puta, kada su me obradovali ovim prelijepim muzičkim CD -om, na kojem se nalazi 70 mojih najtraženijih pjesama. Hvala im zbog toga! Izuzuzetno sam zadovoljna našom saradnjom. Jubilej 50 godina karijere mnogo mi znači, trajanje je jedan od velikih pokazatelja uspjeha, moram reći da sam srećna i ponosna zbog tako bogate i velike karijere.

Da se prisetimo Vaših početaka, kada ste zaplovili u muzički svet i počeli da pevate? Da li ste kod nekog učili pevanje, jeste li imali uzor?

Po priči roditelja, još kao devojčica od 4 godine, počela sam da pevam uz tranzistor. U to vrijeme su se mogle čuti na radiju prelijepe tradicionalne narodne pjesme koje sam tako rano zavoljela i pamtila ih.

Nije me niko učio da pjevam, stasavala sam u pjevačicu vježbajući sama. Meni je to bilo veoma lako, odmah sam pjesme pjevala, brzo ih učila i napredovala. U mojoj ranoj mladosti bile su popularne makedonske i vranjanske pjesme uspješno sam i njih izvodila. Tek sa 17 godina sam počela da snimam crnogorske pjesme koje su moja ogromna ljubav od djetinjstva i koje su moj muzički pravac. Uzora sam imala više. Svi radijski pjevači tog vremena bili su odlični…

Koje godine ste snimili vašu prvu ploču, kako se zove, znate li približan broj pjesama koje ste snimili?

Godine 1969. sam snimila prvi singl za Jugoton pod nazivom “Crnogorske narodne pjesme”. Kasnije sam nastavila saradnju sa PGP RTB koja je bila dugogodišnja i izuzetno uspješna. Što se tiče mojih snimljenih pjesama za radio i u diskografiji, bilo ih je mnogo… trebalo bi vremena da ih se svih sjetim.

Koja pesma je vaša “lična karta”?

“Gledala sam s’ Koma plava” je pjesma koja je moja lična karta. Odmah za njom su veoma uspješne pjesme: “Vasojevka”, “Da je meni mladoj zorom”, “Zelen bore”, “Voljela sam Marka sa Žabljaka”, “To je majko Crnogorac”, “Oj Moračo”, “Fenjerdžija”, “Veselica”, “Sejdefu majka buđaše”… i mnogo još prelijepih izvornih pjesama.

Sa mnogim nagradama, poveljama, diplomama, zahvalnicama, priznanjima ste se okitili za vreme vaše plodonosne karijere, teško ih je sve nabrojati. Koje biste izdvojili?

Slažem se sa vama, izdvojiću nekoliko: nagrada Podgorice, nagrada Kolašina koja se dodjeljuje za zasluge naroda, nagrada Srbije koju sam dobila kao umjetnik za očuvanje tradicije i velika nagrada Jugoslavije, zvanje Istaknutog umjetnika. Dobitnik sam i nekoliko veoma značajnih oskara itd…

Najvoljenija ste crnogorska pevačica pored legendarne Ksenije Cicvarić, obe ste ponos crnogorske narodne pesme. Da li Vam prija što vas porede sa njom i koiko ste omiljani u narodu?

Izuzetno sam srećna što me publika voli i poštuje sve ove godine, grije mi dušu pred svaki moj nastup, radujem se iskreno svakom susretu sa njom. Bez te energije koju publika pruža pjevač ne postoji, to je velika uzajamna ljubav. Ponosna sam veoma što me porede sa čuvenom Ksenijom Cicvarić.

Pesma vas je odvela u mnoge krajeve sveta, da li pamtite neki poseban doživljaj sa turneja u inostranstvu?

Pjevala sam na svim kontinentima po nekoliko puta dosta davno, žao mi je što su sada neka druga vremena došla… Najviše su mi ostali u sjećanju koncerti u Melburnu i Čikagu gdje su ljudi bukvalno čekali u redovima da bi me vidjeli i slušali. Mnogo suza je tada poteklo i kod njih i kod mene.

Poznato je da ste veoma privrženi porodici, suprugu, sinu, ćerki, sada i unucima, da li je bilo teško uspostaviti ravnotežu između posla i njih? Gde sada živite?

Udala sam se mlada, na početku karijere. Od supruga sam imala uvijek neizostavnu podršku i veliko razumijevanje. Ko umije da se organizuje i postavi prioritete, to onda nije teško. Stavila sam porodicu ispred karijere i uspjela sam, ipak mislim da je porodica najvažnija. Imam uspješnu karijeru i zdravu porodicu, presrećna sam što sam to dvoje uskladila. Živimo na relacji Beograd – Budva, pola godine u Beogradu, pola u Budvi.

Šta bi ste savetovli mladim pevačima sa kog izvora da krenu i nauče da pevaju?

Mnogo je važno da budu svoji, da nikoga ne imitiraju, jer u suprotnom, kopija uvijek ostaje kopija i daleko od originala. Savjetovala bih im da počnu sa izvornom narodnom muzikom, jer tu mogu najviše da nauče o pjevanju, a ne samo da jure novac i nove pjesme. Kad savladaju osnovno znanje, mogu da biraju šta će da pjevaju, ako treba jedno i drugo…

Da li je u sadašnje vreme tradicionalna narodna muzika dovoljno zastupljena u Crnoj Gori i u regionu?

Zadnjih godina, barem u Crnoj Gori, dosta se bave očuvanju izvorne narodne muzike, ali mislim da to nije dovoljno. Omladina je pod utiskom novog folka koji se najviše sluša. Bilo bi mi drago da publika ima veći izbor, više televizijskih i radio emisija posvećenih narodnoj muzici, da može da izabere šta joj najviše odgovara.

U prošloj godini mnogi umetnici su bili prinuđeni da zaustave poslove zbog pandemije korona virusa, kako je 2021. godina počela za Vas, pravite li planove za narednu sezonu?

Kod mene se zbog korone situacija nije ništa promijenila i dalje ne radim. Ne razmišljam trenutno o novim pjesmama, kad sve prođe, viđećemo.

Hvala Branka na razgovoru, šta biste poručili našim čitaocima za kraj?

U želji da ću se ponovo sresti sa mojom publikom, bilo gdje da se ona nalazi, od srca pozdravljam vaše čitaoce i moju vjerne obožavaoce i želim svima mnogo radosti, uspjeha i zdravlja. Vaša Branka Šćepanović.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila